Lekkerbek zelf maken – Ook lekkerbekjes kun je zelf maken in plaats van ze bij de visboer te halen. En dan zijn ze natuurlijk supervers en dus ook superlekker! Probeer het maar eens, dan zet je dit visgerecht echt met trots op tafel.
Lekkerbekjes, ook prima zelf te maken!
Je kent hem ongetwijfeld wel, die heerlijke verse vis, met dat lekkere knapperige korstje. Je eet hem aan de kraam op de markt of tijdens een dagje strand. Meenemen om hem thuis op te eten is altijd wel een beetje zonde, want die lekkere knapperige korst wordt er tijdens het vervoer niet lekkerder op. Daarom krijg je hier het recept voor heerlijke lekkerbek, om die thuis te kunnen maken. Want een knapperig gebakken stukje vis mag best eens wat vaker op tafel komen. Dus, op naar de markt of de viswinkel voor verse vis!
Welke vis is een lekkerbek?
Er is geen vissoort die ‘lekkerbek’ heet. Lekkerbek wordt gemaakt van witvis. Vroeger was dit vaak wijting, maar steeds vaker zie je dat het gemaakt wordt van kabeljauw, skrei, heek, koolvis en zelfs van pangasius filet. De voorkeur gaat uit naar kabeljauw of skrei. Want daar is de zalig knapperige lekkerbek uit het recept hieronder mee hebben gemaakt.
Het beslag voor een knapperige korst
Dat knapperige korstje van de lekkerbek heeft als basis bloem, daar doe je een beetje maïzena bij om het lichter te maken. Dit wordt gemengd met kruiden en ijskoud water. Soms wordt hiervoor ook koolzuurhoudend water of bier gebruikt. Dat bier geeft een iets andere smaak en textuur wat ook erg lekker is. De vis wordt eerst gekruid en dan door bloem gewenteld om daarna door het beslag gehaald te worden voordat de lekkerbek de olie in gaat. Door het gebruik van bloem zal het beslag beter hechten, wat het bakken makkelijker maakt.
Kabeljauw; de lekkerste recepten voor jouw inspiratie
Ontdek met deze recepten hoe je verse kabeljauw op verschillende manieren kunt bereiden. Wat verse vis zou je vaker moeten doen.
Lekkerbek zelf maken doe je zo
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600-800 gram kabeljauw
- viskruiden of Ras el Hanout
- 2 eieren
- 200 gram bloem + extra
- 100 gram maïzena
- zout en peper
- 2 theelepels baking soda
- +/- 200 ml ijswater
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je lekkerbek:
Verhit olie tot 180 graden
Verdeel de vis in porties per persoon.
Bestrooi met zout, peper en kruiden naar smaak.
Maak dan het beslag door de bloem met de maïzena en baking soda boven een kom te zeven. Voeg hier nu de eieren en de helft van het ijskoude water aan toe. Breng op smaak met een beetje viskruiden, zout en peper en roer goed door. Doe er de rest van het water bij en roer tot een glad beslag. Giet het beslag eventueel even door de zeef om klontjes in je beslag te vermijden.
Doe een beetje bloem op een bord en wentel de vis hier doorheen. Schud de overtollige bloem eraf en haal de vis door het beslag, zodat hij geheel bedekt is. Laat een beetje uitdruppen en leg hem voorzichtig in de hete olie.
Bak de lekkerbek afhankelijk van de grootte 5 tot 10 minuten goudbruin en gaar. Haal de lekkerbek met een schuimspaan uit de olie en leg op een rooster.
Bak de lekkerbek in niet te grote porties, zodat de olie niet te veel afkoelt.
Tafel lekker !!
Fijn dit recept.Nu maak ikzelf lekkerbekjes in Michigan!!
We zetten vanaf nu Internationaal achter onze site titel Margriet 😂