• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 18 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Visgerechten

Lekkerbek zelf maken doe je zo

Het recept voor de lekkerste zelfgemaakte lekkerbekjes

Connie Derks door Connie Derks
in Visgerechten
0
lekkerbek

Lekkerbek zelf maken – Ook lekkerbekjes kun je zelf maken in plaats van ze bij de visboer te halen. En dan zijn ze natuurlijk supervers en dus ook superlekker! Probeer het maar eens, dan zet je dit visgerecht echt met trots op tafel.

Lekkerbekjes, ook prima zelf te maken!

Je kent hem ongetwijfeld wel, die heerlijke verse vis, met dat lekkere knapperige korstje. Je eet hem aan de kraam op de markt of tijdens een dagje strand. Meenemen om hem thuis op te eten is altijd wel een beetje zonde, want die lekkere knapperige korst wordt er tijdens het vervoer niet lekkerder op. Daarom krijg je hier het recept voor heerlijke lekkerbek, om die thuis te kunnen maken. Want een knapperig gebakken stukje vis mag best eens wat vaker op tafel komen. Dus, op naar de markt of de viswinkel voor verse vis!

Welke vis is een lekkerbek?

Er is geen vissoort die ‘lekkerbek’ heet. Lekkerbek wordt gemaakt van witvis. Vroeger was dit vaak wijting, maar steeds vaker zie je dat het gemaakt wordt van kabeljauw, skrei, heek, koolvis en zelfs van pangasius filet. De voorkeur gaat uit naar kabeljauw of skrei. Want daar is de zalig knapperige lekkerbek uit het recept hieronder mee hebben gemaakt.

Het beslag voor een knapperige korst

Dat knapperige korstje van de lekkerbek heeft als basis bloem, daar doe je een beetje maïzena bij om het lichter te maken. Dit wordt gemengd met kruiden en ijskoud water. Soms wordt hiervoor ook koolzuurhoudend water of bier gebruikt. Dat bier geeft een iets andere smaak en textuur wat ook erg lekker is. De vis wordt eerst gekruid en dan door bloem gewenteld om daarna door het beslag gehaald te worden voordat de lekkerbek de olie in gaat. Door het gebruik van bloem zal het beslag beter hechten, wat het bakken makkelijker maakt.

Kabeljauw

Kabeljauw; de lekkerste recepten voor jouw inspiratie

Ontdek met deze recepten hoe je verse kabeljauw op verschillende manieren kunt bereiden. Wat verse vis zou je vaker moeten doen.

Lekkerbek zelf maken doe je zo

Porties: 4 porties
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 600-800 gram kabeljauw
  • viskruiden of Ras el Hanout
  • 2 eieren
  • 200 gram bloem + extra
  • 100 gram maïzena
  • zout en peper
  • 2 theelepels baking soda
  • +/- 200 ml ijswater

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je lekkerbek:

Verhit olie tot 180 graden

Verdeel de vis in porties per persoon.

Bestrooi met zout, peper en kruiden naar smaak.

Maak dan het beslag door de bloem met de maïzena en baking soda boven een kom te zeven. Voeg hier nu de eieren en de helft van het ijskoude water aan toe. Breng op smaak met een beetje viskruiden, zout en peper en roer goed door. Doe er de rest van het water bij en roer tot een glad beslag. Giet het beslag eventueel even door de zeef om klontjes in je beslag te vermijden.

Doe een beetje bloem op een bord en wentel de vis hier doorheen. Schud de overtollige bloem eraf en haal de vis door het beslag, zodat hij geheel bedekt is. Laat een beetje uitdruppen en leg hem voorzichtig in de hete olie.

Bak de lekkerbek afhankelijk van de grootte 5 tot 10 minuten goudbruin en gaar. Haal de lekkerbek met een schuimspaan uit de olie en leg op een rooster.

Bak de lekkerbek in niet te grote porties, zodat de olie niet te veel afkoelt.

Tafel lekker !!

DeelPin3VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Schelvis met gestoofde paprika
Visgerechten

Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden

Op de huid gebakken dorade
Visgerechten

Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel

Tongrolletjes in kruidige kokossaus
Visgerechten

Tongrolletjes in kruidige kokossaus uit de oven

Zalm pocheren in court bouillon
Visgerechten

Zalm pocheren in court bouillon; vers en makkelijk

Schelvis met kappertjes en olijven
Visgerechten

Schelvis met kappertjes en olijven; eenvoudig genieten met verse vis

Gebakken rog met zeekraal
Visgerechten

Zee op je bord met gebakken rog met zeekraal

Reacties 2

  1. Margriet Nelson says:
    2 jaar geleden

    Fijn dit recept.Nu maak ikzelf lekkerbekjes in Michigan!!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      We zetten vanaf nu Internationaal achter onze site titel Margriet 😂

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!