Loempia met brandade en grapefruit chutney – Brandade is een romig mengsel van kabeljauw, melk en aardappels. Het gerecht komt uit Zuid-Frankrijk en wordt oorspronkelijk gemaakt met stokvis. Maar tegenwoordig is het een gerecht dat vooral in het hele Middellandse Zeegebied gemaakt wordt en zijn er vele variaties op gekomen. Zo wordt het in Catelonië bijvoorbeeld zonder aardappel gegeten en voegen ze in Menorca vaak artisjokken toe. Ook wij hebben onze eigen versie van brandade en verwerkten het in loempia’s met garnalen en serveren ze met een chutney van rode grapefruit.
Brandade is een romig mengsel van kabeljauw, melk en aardappel uit Zuid-Frankrijk.
Kabeljauw; de lekkerste recepten voor jouw inspiratie
Ontdek met deze recepten hoe je verse kabeljauw op verschillende manieren kunt bereiden. Wat verse vis zou je vaker moeten doen.
Grapefruit of pompelmoes; hoe zit het nu precies?
Er is meer dan alleen een rode en witte grapefruit, en is het nu een grapefruit of pompelmoes? Antwoorden en recepten vind je hier
Loempia met brandade en grapefruit chutney
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram aardappels
- 350 gram kabeljauw
- 500 milliliter halfvolle melk
- 3 eetlepels boter
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels gesnipperde peterselie
- 100 gram garnalen
- 1 teentje gesnipperde knoflook
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 3 rode grapefruits
- 1 eetlepel balsamico met honing
- 1 eetlepel kristalsuiker
- 12 ronde vellen brickdeeg of filodeeg
- peper en zout
- citroenpeper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je loempia met brandade:
Schil de aardappels en snijd in blokjes. Kook de aardappels samen met de kabeljauw en de knoflook, gaar in de melk in ongeveer 20 minuten. Giet af in een vergiet of zeef. Leg in een grote kom samen met de garnalen en meng alles goed met een vork door elkaar. Voeg 2 eetlepels olijfolie en 3 eetlepels boter toe. Kruid met peper, zout en citroenpeper naar smaak. Schep de peterselie erdoor. Smeer een vel brickdeeg in met gesmolten boter en beleg het vel deeg met 85 gram van het aardappelmengsel. Rol ze vervolgens op en bak ze voorzichtig aan in een hete pan met olijfolie tot ze mooi goudbruin zijn.
Schil voor de chutney de grapefruits, maak alle partjes los en ontvel ze. Stoof op een zacht vuurtje de partjes met zout, peper, 1 eetlepel suiker en 1 eetlepel balsamico met honing, zo’n 10 minuten totdat je een chutney krijgt.
Tafel lekker !!