Maaltijdsalade met verse zalm – Kies voor verse vis in een maaltijdsalade. Dat is misschien een klein beetje meer werk, maar dat wordt ruimschoots beloond.
Maaltijdsalade met verse zalm
Salades zijn altijd lekker, zeker op een zomerse dag als je geen zin hebt om uitgebreid te koken of omdat het te warm is voor een warme maaltijd. Vaak wordt er dan gegrepen naar een blikje zalm of andere rondvis zoals tonijn. Wil je echt lekker eten? Gebruik dan verse zalm voor een maaltijdsalade. Of plan twee maaltijden met zalm. Maak bij de eerste wat extra voor de maaltijdsalade die je dan morgen of overmorgen kunt serveren. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, heb je waarschijnlijk geen belangstelling meer voor de blikjes vis. Vers is echt zoveel lekkerder!
Prikkel de zintuigen
Eten doe je niet alleen om de honger te stillen. Je wilt er ook van kunnen genieten. Een maaltijdsalade met verse zalm moet er natuurlijk lekker uitzien. Maar ook de structuren en de smaken van een visgerecht zijn erg belangrijk. Die moeten goed in balans zijn. Denk aan lekkere verse ingrediënten zoals verse vis, knapperig verse sla, iets zachts, zoets en natuurlijk ook iets zuurs. Als je dit probeert te vangen in een salade dan kun je er bijna zeker van zijn dat het een lekkere salade is. Het resultaat is dat je straks met een voldaan gevoel van tafel gaat.
Vers gebakken croutons
Je kunt natuurlijk een stokbrood met kruidenboter bij een maaltijdsalade met verse zalm serveren, maar waarom niet van die paar sneden oud brood die er toch nog liggen lekker knapperige croutons bakken en over de salade strooien. Zeker als ze net gebakken zijn zijn ze erg lekker en het is weer eens iets anders dan dat eeuwige stokbrood. Zo ga je verspilling tegen en je eet nog lekker ook. Een echte win-winsituatie dus.
Verse zalm of zalmfilet; zo maak je er iets lekkers mee
De manieren waarop je een stukje verse zalm of zalmfilet kunt bereiden zijn bijna eindeloos. De lekkerste recepten en tips vind je hier.
Maaltijdsalade met verse zalm
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 krop salade trio
- 1/3 komkommer
- 200 gram verse zalmfilet
- 3 sneetjes brood naar keuze
- 1 avocado
- 3 radijsjes
- 1 lente-ui
- een takje dille
- 1 limoen
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel Griekse yoghurt
- zout en peper
- olijfolie
- 3 sneetjes oud brood
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de maaltijdsalade met verse zalmfilet;
Bestrooi de zalm met zout en peper en bak ze aan beide zijden in een beetje olie 2 tot 3 minuten tot de zalm mooi verkleurd is en nog rosé van binnen. Zet opzij.
Snijd het brood in blokjes en bak ze in een beetje olie knapperig en goudbruin, bestrooi als ze nog warm zijn met een beetje zout. Maak de dressing door de yoghurt en de mayonaise te mengen met het sap van een halve limoen. Breng op smaak met een beetje zout en peper.
Was de sla, snijd of scheur die iets kleiner en laat in een vergiet goed uitlekken.
Snijd met een mes lange plakken van de komkommer en snijd daar dan dunne reepjes van. De zaadlijsten worden niet gebruikt.
Snijd de lente-ui in ringetjes en de radijs in heel dunne plakjes, een kaasschaaf kan hier handig voor zijn. Doe de plakjes radijs in een glas ijskoud water, liefst met ijsklontje, hierdoor zullen de plakjes lekker knapperig worden.
Snijd de avocado in plakken.
Zet 2 grote borden klaar voor de maaltijdsalade met verse zalmfilet.
Meng de sla met de lente-ui, radijs en komkommerslierten en verdeel dit over de borden.
Verdeel er ⅓ van de dressing over.
Verdeel de inmiddels licht afgekoelde zalm in grove stukken en verdeel die ook over de salade.
Doe dit ook met de avocado.
Druppel er nog iets dressing naar smaak over en werk af met plukjes dille, croutons en een partje limoensap.
Tafel lekker !!