Mosselen in blauwe kaassaus – Mosselen zijn zo’n ingrediënt dat je op heel veel manieren klaar kunt maken. De smaak van de schelpdieren is redelijk neutraal en dat maakt ze makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Vaak worden mosselen in of met een saus geserveerd. Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Ga dan eens voor de mosselen in blauwe kaassaus. De smaak van de blauwe kaas, in dit geval Cabrales, gaat verrassend goed samen met de mosselen. Dit moet je een keer geprobeerd hebben.
Zeeuwse mosselen in blauwe kaassaus
Als je mosselen gaat kopen, kies dan voor Zeeuwse mosselen. In Zeeland worden al decennia lang de kwalitatief beste en de lekkerste mosselen gekweekt. Die Cabrales is dan wel Spaans, maar er gaat niets boven onze eigen Zeeuwe mosselen in de blauwe kaassaus.
Cabrales; een stevig smakende Spaanse blauwader
Voor mosselen in blauwe kaassaus wil je een echt lekkere blauwe kaas. Heb je wel eens gehoord van Cabrales? Echte kaasliefhebbers weten wat Cabrales is. Voor de mensen die het niet kennen; Cabrales is een blauwader kaas, gemaakt van koemelk, in Cabrales, Noord-Spanje. Cabrales wordt gerijpt in grotten. De smaak is ziltig en houtachtig. Die houtachtige smaak ontstaat doordat de kaas verpakt wordt in esdoornbladeren uit de regio waar de kaas geproduceerd wordt. Behalve dat de kaas erg lekker is om zo te eten, op een stukje stokbrood met een goed glas wijn erbij, kun je er nog meer leuke dingen mee doen. Lees maar verder!
Hieronder vind je een recept voor mosselen … met Cabrales! En dat recept voor mosselen in blauwe kaassaus bleek bij het testen ervan een enorm succes. Dit is meteen een klassieker. Niet het gezondste recept, gezien de hoeveelheid kaas en crème fraîche. Maar dit visgerecht is zo ontzettend lekker! Als je van mosselen en van kaas houdt, wordt dit gerecht absoluut ook een van jouw favorieten.
Je kunt de mosselen in blauwe kaassaus met stokbrood eten, maar ongetwijfeld zijn ze ook erg lekker met friet. Zo maak je er een compleet hoofdgerecht van.
Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem
Hoe simpel wil je het hebben? Mosselen, groenten, wijn en in no time staat er een dampende pan mosselen op tafel. Hier vind je veel recepten.
Mosselen in blauwe kaassaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 kg mosselen (indien nodig, gespoeld)
- 3 teentjes knoflook, gehakt
- 1 ui, fijngesnipperd
- 500 gram crème fraîche
- 400 gram Cabrales* in stukjes
- 250 ml droge witte wijn
- olie om te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je mosselen in blauwe kaassaus:
Verwarm wat olie in een sauspan. Fruit hierin de ui en de knoflook glazig. Zet dan het vuur laag en voeg de crème fraîche toe. Laat dit, al roerend, goed warm worden. Doe dan de kaas erbij en laat die smelten.
Doe de wijn in een grote pan en breng hem aan de kook. Voeg de mosselen toe en laat op een hoog vuur een minuut of 6 koken, met het deksel op de pan. Als alle schelpen open zijn gegaan zijn ze klaar.
Giet de mosselen heel goed af. Schenk de saus bij de mosselen in de pan en schud ze, met het deksel op de pan, even goed, zodat alle mosselen met een laagje saus bedekt zijn.
Serveer de mosselen in blauwe kaassaus met vers stokbrood of friet en drink er een lekker glas droge, witte wijn bij!
*Het is in Nederland niet altijd even makkelijk om aan Cabrales te komen. Je kunt het vervangen door een pittige Franse blauwader kaas als Roquefort, Saint Agur of iets dergelijks, of eventueel Danish Blue. Die zijn ook in de meeste supermarkten verkrijgbaar.
Tafel lekker !!