• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Visgerechten

Moules marinières; mosselen maken zoals op vakantie in Frankrijk

Een warm dampend pannetje mosselen, witte wijn, verse boter en knoflook: zo simpel kan genieten zijn.

Frederike door Frederike
in Visgerechten
0
moules marinières

Moules marinières zijn een klassiek Frans mosselgerecht. Je maakt ze met verse mosselen, knoflook, sjalot, kruiden en een goed glas witte wijn. Dit recept is ideaal voor een doordeweekse dag waarop je toch iets feestelijks op tafel wilt zetten. In slechts 10 minuten heb je een geurige pan mosselen, zoals je die in een Franse brasserie zou krijgen. Met boerenbrood erbij maak je het helemaal af.

Het mooie aan moules marinières is de eenvoud. Je hebt amper groenten nodig, waardoor je snel klaar bent en de pure smaak van de mosselen goed tot zijn recht komt. Met wat boter, witte wijn en verse kruiden bereik je een rijke smaak, zonder gedoe. Serveer er een droge witte wijn bij, zoals Muscadet of Sauvignon blanc, en waan je even op vakantie aan de kust van Bretagne.

Moules marinières

Porties:4
Voorbereiding:0 minuten
Bereiding:10 minuten
Wachttijd:0 minuten
Totale tijd:10 minuten

Ingrediënten:

  • 4 kg mosselen, schoongemaakt
  • 1 glas witte wijn
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 sjalotten, fijngehakt
  • 100 gram verse roomboter
  • 3 eetlepels bloem
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
  • verse tijm, naar smaak
  • peper uit de molen

Zo maak je Moules marinières:

Stoof de sjalot glazig in 40 gram boter. Doe de bloem erbij en schenk er al roerend de witte wijn bij.

Doe de mosselen in de pan en voeg de laurier, tijm, peterselie en peper uit de molen toe.

Als de mosselen opengaan, voeg je de rest van de boter toe. Neem de pan van het fornuis en roer de boter goed door de mosselen.

Besprenkel de mosselen met een restje gehakte peterselie. Serveer de moules marinières met lekker boerenbrood.

Tafel lekker !!

Niveau: Makkelijk
Dieet: -
Kooktechniek: Koken
Kooktijd: 15-30 minuten
Verse ingrediënten: Mosselen

Moules marinières zijn de Franse variant op ons bekende basisrecept mosselen. Ze zijn minstens zo makkelijk, maar nog eenvoudiger van samenstelling. Geen wortel of bleekselderij, enkel wat sjalot, knoflook, kruiden en natuurlijk een goede witte wijn. In Frankrijk is dit hét klassieke mosselgerecht dat in elke brasserie op de kaart staat. En terecht. De smaak is vol en puur, precies zoals je mosselen het liefst eet.

Moules marinières met verse mosselen en kruiden

Verse mosselen zijn de basis van moules marinières. Controleer ze goed: schelpen die kapot zijn of open blijven staan, gooi je weg. Spoel ze meerdere keren en gebruik ze het liefst dezelfde dag nog. Juist doordat je weinig andere ingrediënten gebruikt, moeten de mosselen echt vers zijn. Gebruik bij voorkeur mosselen uit Zeeland als die in het seizoen zijn.

Maak het jezelf makkelijk in de keuken

Voor dit recept hoef je nauwelijks te snijden. Alleen een sjalotje, wat knoflook en peterselie. Dat maakt dit gerecht ideaal voor een snelle avondmaaltijd of een zomerse maaltijd in het weekend. Terwijl de mosselen koken, dek je alvast de tafel en open je de wijn. Binnen een kwartier zit je aan tafel. Serveer er boerenbrood bij om in de saus te dopen.

Genieten met een goed glas erbij

Moules marinières vragen om een droge witte wijn. Kies voor Muscadet, Chablis of Sauvignon blanc. Geen wijnliefhebber? Een fris witbier past er ook uitstekend bij. Door thuis mosselen te maken bespaar je flink in vergelijking met de horeca. Gun jezelf daarom een goed glas erbij, dat maakt het moment echt af.

Een pan dampende mosselen, geuren van kruiden en wijn, en een knapperig stuk brood erbij. Meer heb je niet nodig voor een geslaagde avond.

Moules marinières

Porties: 4
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 4 kg mosselen, schoongemaakt
  • 1 glas witte wijn
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 sjalotten, fijngehakt
  • 100 gram verse roomboter
  • 3 eetlepels bloem
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
  • verse tijm, naar smaak
  • peper uit de molen

Bereidingswijze van dit recept

Stoof de sjalot glazig in 40 gram boter. Doe de bloem erbij en schenk er al roerend de witte wijn bij.

Doe de mosselen in de pan en voeg de laurier, tijm, peterselie en peper uit de molen toe.

Als de mosselen opengaan, voeg je de rest van de boter toe. Neem de pan van het fornuis en roer de boter goed door de mosselen.

Besprenkel de mosselen met een restje gehakte peterselie. Serveer de moules marinières met lekker boerenbrood.

Tafel lekker !!

DeelPin1VerstuurVerstuur
Frederike

Frederike

Ze zeggen van Belgen dat ze Bourgondiërs zijn. In mijn geval klopt dat. Ik hou van lekker tafelen en ik maak het ook nog eens graag zelf klaar. Hoe verser, hoe liever. In de zomer haal ik de groenten en kruiden recht uit de moestuin. En, ik durf ook wel eens aan de slag met minder vanzelfsprekende ingrediënten. Laat je verrassen!

Gerelateerde Recepten en ideeën

gebakken scholfilet met tartaarsaus
Visgerechten

Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept

Schelvis met gestoofde paprika
Visgerechten

Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden

Op de huid gebakken dorade
Visgerechten

Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel

Tongrolletjes in kruidige kokossaus
Visgerechten

Tongrolletjes in kruidige kokossaus uit de oven

Zalm pocheren in court bouillon
Visgerechten

Zalm pocheren in court bouillon; vers en makkelijk

Schelvis met kappertjes en olijven
Visgerechten

Schelvis met kappertjes en olijven; eenvoudig genieten met verse vis

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!