Oostends vispannetje is een visgerecht dat je in één hap terugbrengt naar de Belgische kust. Een warme ovenschaal met romige saus, zachte aardappelpuree, fijne reepjes groente en verse Noordzeevis onder een licht gegratineerd laagje kaas: eenvoudig om te maken en toch feestelijk. Je ziet het op menig menukaart langs de hele kustlijn, maar thuis smaakt het misschien nog beter. Door een gerecht als dit ontstaan gesprekken aan de viskraam. Waar iemand in een haring hapt, en een ander kibbeling besteld, sta jij straks met de vraag: ik wil een stukje schelvis, een stukje schol, een stukje zalm. O, en doe ook maar wat van die garnalen en wat van die andere garnalen. Dat is vis eten mensen. Je kunt zeker zijn van nieuwsgierige blikken als je dit gaat maken.
Of het nu gaat om een frisse zomeravond na een strandwandeling of een gure winterdag waarop je iets hartverwarmends wilt, een Oostends vispannetje is echt de oplossing. Zodra de schaaltjes in de oven staan, heb je er nauwelijks omkijken naar. Jij kunt dan even lekker bijkletsen, een wijntje pakken (die heb je toch nodig) en straks heeft iedereen zijn of haar eigen schaaltje comfortfood. Dit is de sfeer van de vistrap in Oostende maar dan in jouw eigen keuken. Dit wordt een gezellige maaltijd!
Niveau
Dieet
Kooktechniek
Kooktijd
Verse ingrediënten
Oostends vispannetje
Ingrediënten voor dit recept
- 100 gram verse roomboter + een beetje voor het invetten
- 3 teentjes knoflook
- 4 bospenen
- 2 preiwitten
- 250 gram schelvisfilet
- 250 gram scholfilet
- 50 gram grijze Hollandse garnalen
- 150 gram zalmfilet
- 16 grote garnalen
- 100 ml witte wijn
- 100 ml water
- 250 ml room
- 800 gram aardappelen
- 100 gram vers geraspte gruyèrekaas
- optioneel-om de saus te binden: maïzena
- zout en peper uit de molen
- nootmuskaat
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een Oostends vispannetje:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snijd de bospeen en prei in julienne. Hak de knoflook fijn. Stoof de groenten en de knoflook aan in 50 gram gesmolten roomboter en kruid met zout en peper uit de molen.
Blus het geheel met de witte wijn en voeg 100 ml water toe. Voeg de room toe en laat de groenten zachtjes pruttelen tot de peen beetgaar is. Is de saus te lopend, bind dan met wat maïzena.
Schil intussen de aardappelen. Kook de aardappelen gaar en pureer ze samen met de rest van de roomboter tot een smeuïge aardappelpuree. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Vet vier ovenschaaltjes in met wat boter en schik er de in dobbelsteentjes gesneden vis en grote garnalen in. De scholfilet oogt leuk als je die overlangs doorsnijdt en er rolletjes van maakt. Leg ook die in de ovenschaaltjes. Verdeel de helft van de grijze garnalen in de vispannetjes, de rest van de grijze garnalen houd je over voor decoratie. Verdeel de saus over de schoteltjes.
Maak quenelles van de aardappelpuree en schep ze in de ovenschaaltjes (toefjes puree uit de spuitzak, of bolletjes met de ijsschep kunnen ook). Verdeel de gemalen kaas over de ovenschaaltjes en bak de vispannetjes in de voorverwarmde oven op 180 °C, gedurende 25 minuten.
Voor het serveren strooi je de rest van de grijze garnaaltjes over de ovenschoteltjes. Groene kruiden, zoals peterselie en bieslook, zijn ook erg mooi als decoratie.
Serveer het Oostends vispannetje heet.
Tafel lekker !!
