• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 18 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Visgerechten

Oostends vispannetje; klassiek recept, zoals aan de Belgische kust

Smaakvolle herinneringen aan vakantie aan de Noordzeekust

Frederike door Frederike
in Visgerechten
0
Oostends vispannetje

Oostends vispannetje- Mijmerend terugdenken aan vakantie aan de Belgische kust? Dan komt een makkelijk recept voor een Oostends vispannetje goed van pas! Dit klassieke gerecht, dat je op menig menukaart aan de hele Belgische kustlijn vindt, kun jij nu makkelijk zelf maken! Mét Noordzeevis, uiteraard, want de Noordzee is ook van ons.

Een ovenschoteltje met aardappelpuree, fijngesneden reepjes groenten (jullienne), verse vis, gegratineerd met kaas, dát is een Oostends vispannetje. En ja, dat smaakt altijd. Een Oostends vispannetje kan zowel hartverwarmend zijn op een frisse zomeravond, maar kan evengoed op een barre winteravond.

Best een makkelijk recept, als het vispannetje in de oven staat heb je er geen omkijken meer naar

Dit recept voor een Oostends vispannetje is perfect voor een feestje met je vakantievrienden, om terug te denken aan hoe het was, of om je idee voor een volgend uitje alvast wat kracht bij te zetten. Er blijft genoeg tijd voor jou om folders en vakantiefoto’s te bekijken, want als het vispannetje in de oven staat heb je er geen omkijken meer naar. Jij kunt gezellig mee aan de apero (aperitief). Je kunt het vispannetje makkelijk van tevoren maken, tijdens het aperitief gaart het vispannetje in de oven. Tegen de tijd dat je glaasje leeg is, is de hele ruimte gevuld met de heerlijke geur van dit recept. Iedereen aan tafel kijkt intussen reikhalzend uit naar dat lekkere gerecht dat ze mogen verwachten.

In een Oostends vispannetje hoort Noordzeevis en een goede wijn

Jij vertelt daar uiteraard bij dat je dit recept voor een Oostends vispannetje hebt gemaakt met nagenoeg allemaal Noordzeevis, lokaal gevangen en lokaal gehaald bij je visboer.

Serveer het Oostends vispannetje met een lekker glaasje witte wijn. De fles was toch al open, je hebt immers wijn nodig in dit recept. Kies voor een Sauvignon blanc, Chardonnay, Riesling of een Pinot Grigio, deze wijnen zijn perfect, zowel voor het maken van dit recept als om erbij te drinken.

Vis

Vis & Schaal- en schelpdieren

Vis mag vaker op de Nederlandse menukaart staan. Kies bij voorkeur voor vis uit de eigen Noordzee. Dat is duurzaam, gezond en lekker!

Oostends vispannetje

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 50 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 100 gram verse roomboter + een beetje voor het invetten
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 bospenen
  • 2 preiwitten
  • 250 gram schelvisfilet
  • 250 gram scholfilet
  • 50 gram grijze Hollandse garnalen
  • 150 gram zalmfilet
  • 16 grote garnalen
  • 100 ml witte wijn
  • 100 ml water
  • 250 ml room
  • 800 gram aardappelen
  • 100 gram vers geraspte gruyèrekaas
  • optioneel-om de saus te binden: maïzena
  • zout en peper uit de molen
  • nootmuskaat

Bereidingswijze van dit recept

Zo waan jij je op vakantie aan de Belgische kust en maak je een Oostends vispannetje:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Snijd de bospeen en prei in julienne. Hak de knoflook fijn. Stoof de groenten en de knoflook aan in 50 gram gesmolten roomboter en kruid met zout en peper uit de molen.

Blus het geheel met de witte wijn en voeg 100 ml water toe. Voeg de room toe en laat de groenten zachtjes pruttelen tot de peen beetgaar is. Is de saus te lopend, bind dan met wat maïzena.

Schil intussen de aardappelen. Kook de aardappelen gaar en pureer ze samen met de rest van de roomboter tot een smeuïge aardappelpuree. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Vet vier ovenschaaltjes in met wat boter en schik er de in dobbelsteentjes gesneden vis en grote garnalen in. De scholfilet oogt leuk als je die overlangs doorsnijdt en er rolletjes van maakt. Leg ook die in de ovenschaaltjes. Verdeel de helft van de grijze garnalen in de vispannetjes, de rest van de grijze garnalen houd je over voor decoratie. Verdeel de saus over de schoteltjes.

Maak quenelles van de aardappelpuree en schep ze in de ovenschaaltjes (toefjes puree uit de spuitzak, of bolletjes met de ijsschep kunnen ook). Verdeel de gemalen kaas over de ovenschaaltjes en bak de vispannetjes in de voorverwarmde oven op 180 °C, gedurende 25 minuten.

Voor het serveren strooi je de rest van de grijze garnaaltjes over de ovenschoteltjes. Groene kruiden, zoals peterselie en bieslook, zijn ook erg mooi als decoratie.

Serveer het Oostends vispannetje heet.

Tafel lekker !!

DeelPin13VerstuurVerstuur
Frederike

Frederike

Ze zeggen van Belgen dat ze Bourgondiërs zijn. In mijn geval klopt dat. Ik hou van lekker tafelen en ik maak het ook nog eens graag zelf klaar. Hoe verser, hoe liever. In de zomer haal ik de groenten en kruiden recht uit de moestuin. En, ik durf ook wel eens aan de slag met minder vanzelfsprekende ingrediënten. Laat je verrassen!

Gerelateerde Recepten en ideeën

Schelvis met gestoofde paprika
Visgerechten

Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden

Op de huid gebakken dorade
Visgerechten

Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel

Tongrolletjes in kruidige kokossaus
Visgerechten

Tongrolletjes in kruidige kokossaus uit de oven

Zalm pocheren in court bouillon
Visgerechten

Zalm pocheren in court bouillon; vers en makkelijk

Schelvis met kappertjes en olijven
Visgerechten

Schelvis met kappertjes en olijven; eenvoudig genieten met verse vis

Gebakken rog met zeekraal
Visgerechten

Zee op je bord met gebakken rog met zeekraal

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!