Oosterse zalm – Zalm, dat is wel een heel veelzijdige vissoort. Je kunt het klaarmaken op de meest uiteenlopende manieren. Dit keer is er eens een Aziatisch tintje gegeven aan die heerlijke, verse vis. Je maakt de verse zalmmoten klaar in de oven, zodat er weinig mis kan gaan aan dit visgerecht. Je hebt ook geen moeilijk verkrijgbare ingrediënten nodig om dit gerecht te kunnen maken. Alle dingen die je nodig hebt, kun je gewoon in de supermarkt kopen. Als je de Oosterse zalm serveert met wat gekookte rijst of noedels en wat wokgroente, maak je in een handomdraai een heerlijke, Oosterse maaltijd.
Oosterse zalm, en wat je moet weten over de vis
Zalm is een heel populaire vissoort. Bijna iedereen lust wel zalm. Dat heeft ongetwijfeld te maken met niet zo heel ‘vissige’ zachte smaak van de vis. Het is dan ook een heel toegankelijke vissoort, ook kinderen die niet echt heel erg van vis houden vinden verse zalm vaak wel erg lekker. Van de zalmen, die horen tot de rondvissen, worden prachtige moten gesneden. Die zalmmoten zijn makkelijk klaar te maken en je kunt er van alles mee doen. Natuurlijk kun je de zalm gewoon in een koekenpan bakken, maar grillen of in de oven garen, zoals met het recept voor de Oosterse zalm is gedaan, gaat ook heel goed.
Waar je op moet letten als je vis gaat kopen
Er zijn wat belangrijke dingen om op te letten als je vis gaat kopen. Natuurlijk is het heel belangrijk dat de vis die je gaat kopen voor de Oosterse zalm vers is. Maar er is meer. Als je zalm gaat kopen, let er dan op dat die een MSC-keurmerk heeft. Vis, en dus ook zalm, die dit keurmerk draagt, komt van vissers die zich actief inzetten om de visstand in de toch al overbeviste zeeën op peil te houden. Met dat idee in je achterhoofd smaakt de zalm op je bord vast nog beter.
Verse zalm of zalmfilet; zo maak je er iets lekkers mee
De manieren waarop je een stukje verse zalm of zalmfilet kunt bereiden zijn bijna eindeloos. De lekkerste recepten en tips vind je hier.
Oosterse zalm
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 moten verse zalm
- 4 eetlepels honing
- 4 eetlepels zoute sojasaus
- 2 eetlepels citroensap
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- flinke mespunt cayennepeper
- 1 bosuitje, in ringetjes
- 1 rode chilipeper, in ringetjes
- 1 theelepel sesamzaad
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Oosterse zalm:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng de honing met de sojasaus, het citroensap, de knoflook en de cayennepeper.
Leg de zalmmoten in een passende ovenschaal. Smeer de moten, met een kwastje, in met het mengsel en giet de rest er overheen.
Zet de schaal met de Oosterse zalm in de oven en laat 15 tot 20 minuten garen.
Haal de schaal uit de oven en schep de zalm op de borden of de schaal waarop je het gerecht wilt serveren. Bestrooi met wat sesamzaad, de bosui en de chilipeper. Serveer direct. Lekker met wat gekookte rijst en gewokte groenten.
Tafel lekker !!
Hallo,
Als ik nu 8 moten in de oven heb moet ik dan de tijd aanpassen?
Gr. Gaby
Nee, Gaby, dat hoeft niet. Als je een ovenschaal gebruikt waarin de moten goed passen en niet tegen elkaar aangedrukt worden, dan kun je gewoon dezelfde oventijd aanhouden.
Top recepten, super mooie gerechten 👌
Dankjewel, fijn dat je onze recepten waardeert!
15-20 minuten op 200 graden is m.i. te lang. 12-15 minuten op 150 graden is volgens mij perfect
Bij mij waren ze op 200 graden, in ongeveer 15 minuten perfect, Jos. Dat wil zeggen, van binnen nog heel iets ‘glazig’, maar wel warm. Ik heb het recept twee keer gemaakt en beide keren was het effect hetzelfde. Nu is het wel zo dat niet elke oven hetzelfde is. Maar koken is een creatief proces, dus doe het gewoon op je eigen manier om de vis te krijgen hoe jij ze hebben wilt!