• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Visgerechten

Ovengegaarde zalm in roomsaus

Connie Derks door Connie Derks
in Visgerechten
1
oven gegaarde zalm in roomsaus

Ovengegaarde zalm in roomsaus – Een echt lekkere manier van zalm klaarmaken is het langzaam garen in de oven. Het recept is ook klaar te maken in een koekenpan.

Een zalige zacht kruidige roomsaus

Gegaarde zalm of andere rondvis wordt vaak geserveerd met een sausje, een bearnaise saus of hollandaise saus zijn een klassiek voorbeeld. Die sauzen maak je bij een visgerecht, maar je kunt ook, zoals in dit recept van oven gegaarde zalm in roomsaus, de zalm garen in de saus of gebruikmaken van de olie of boter waarin de vis gebakken is. Hierdoor krijg je een saus waarin de smaak van vis maximaal benut is. De toevoeging van een klein beetje dille, mosterd en tomatenpuree maakt het helemaal af.

Ovengegaarde zalm in roomsaus

Als je verse zalm gaart, doe je dit meestal in een koekenpan, maar je kunt verse zalm ook in de oven garen. Als je dit heerlijk stukje verse vis in een saus in de oven gaart, is het resultaat een superzacht stukje licht gegaarde vis. Door het in de saus te garen droogt het niet uit en komen de smaken mooi in balans. Het is niet moeilijk, want het maken van ovengegaarde zalm in roomsaus is een kwestie van mengen en in de oven schuiven. En in de tijd dat de zalmfilet gaart kun jij je focussen op de bijgerechten.

Gegaarde zalm uit de pan

Heb je geen oven of bereid je dit zalige recept liever in de pan? Dan kan dat natuurlijk ook. Let er dan wel op dat je de zalmfilets niet op een te hoog vuur bakt. Hoe je zalmfilet het beste bakt leggen we je uit in het artikel zalmfilet bakken. 

Door de zalm eerst te garen en dan in dezelfde pan een snelle saus klaar te maken, maak je optimaal gebruik van alle smaken. Als laatste warm je de gegaarde zalm nog heel even op in de saus. In een kwartier heb je een heerlijk visgerecht op tafel staan.

Zalmfilets met of zonder huid

Je kunt zalmfilets met en zonder huid kopen. Als je de filets met huid koopt, zal die iets minder snel droog worden of uit elkaar vallen. Voor dit recept maakt het niet veel uit voor welke keuze je gaat, neem welke jou het beste lijkt.

Verse zalm of zalmfilet

Verse zalm of zalmfilet; zo maak je er iets lekkers mee

De manieren waarop je een stukje verse zalm of zalmfilet kunt bereiden zijn bijna eindeloos. De lekkerste recepten en tips vind je hier.

Ovengegaarde zalm in roomsaus

Porties: 2
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 zalmfilets
  • 150 ml slagroom
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 1 teentje knoflook geperst
  • zout en peper
  • 4 takjes verse dille
  • 2 takjes verse peterselie
  • 1 theelepel maizena
  • olijfolie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je oven gegaarde zalm in roomsaus;

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Neem een ovenschaal waar de zalm filets mooi in passen, houdt rekening met de saus. Bestrijk de schaal dun met olie.

Bestrooi de filets met zout en peper en leg de zalmfilets met de huidkant naar onderen in de schaal.

Hak de helft van de kruiden fijn, de rest mag grof, die zijn voor na de bereiding.

Doe de tomatenpuree, mosterd, maizena, knoflook en slagroom in een kommetje. Voeg zout en peper toe en roer goed door. Voeg er de fijngesneden kruiden aan toe. Giet dit over de verse vis en zet alles 25 minuten in de oven. De vis blijft zo mooi zacht en rosé.

Bestrooi de in de ovengegaarde zalm met roomsaus voor het serveren met de overige grof gesneden kruiden.

Bij bereiding in de pan:

Hak de helft van de kruiden fijn. De andere helft mag grof, dit is voor de afwerking.

Bestrooi de filets met zout en peper en bak de zalmfilets in een beetje olie 2 minuten op de huidkant, op een niet te hoge warmte. Draai voorzichtig om en bak nog rustig 2 of 3 minuten afhankelijk van de grootte van de filets. Haal de filets uit de pan en leg ze op een bord.

Bak de knoflook zachtjes aan in de pan, voeg er de tomatenpuree en de mosterd aan toe en blus af met de slagroom.

Meng de maizena met een eetlepel water en schenk dit al roerende bij de saus. Laat even doorkoken. Voeg er de fijngesneden kruiden aan toe en breng op smaak met zout en peper.

Leg de zalmfilets terug in de pan in de saus en warm alles samen heel even door. Leg de filets op een bord en giet er de saus over. Bestrooi met de grof gesneden kruiden en serveer.

Tafel lekker !!

Tags: Vis - Verse vis
DeelPin124VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Gebakken schol met gepofte tomaatjes
Visgerechten

Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Vis taco met kabeljauw
Visgerechten

Vis taco met kabeljauw: fris, kruidig en snel klaar

Schelvis met Gandaham
Visgerechten

Zilt & hartig: Schelvis met Gandaham en saus van Hollandse garnalen

Skrei met eiersaus
Visgerechten

Skrei met eiersaus

wrap met gebakken zalm op oosterse wijze-
Visgerechten

Wrap met gebakken zalm op oosterse wijze

Skrei met spinaziesaus
Visgerechten

Skrei met spinaziesaus

Reacties 27

  1. RiaDuijser says:
    5 maanden geleden

    Net de zalm voor het eerst gemaakt met zelf gemaakte patat en doperwten en wortels en het was heerlijk,gaan we zeker nog een keer maken.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 maanden geleden

      Leuk dat je het deelt Ria, daar doen we het voor!

      Beantwoorden
  2. Talitha says:
    7 maanden geleden

    Super lekker zalmgerecht, dit ga ik zeker vaker maken! Voor een complete maaltijd heb ik wat cherrytomaatjes, courgette en aubergine bij de ovenschaal gedaan en geserveerd met rijst.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      7 maanden geleden

      Lijkt met een heerlijke combinatie Talitha. Leuk om te horen dat je er je eigen draai aan gegeven hebt.

      Beantwoorden
  3. Suze Droste says:
    8 maanden geleden

    Ik heb het gisteren gemaakt, met veel groenten en goed gekruid o.a. met kerrie. De groenten wel even voorgebakken in de pan voordat het de oven inging.
    De zalm ook apart een paar minuutjes in een pannetje voorgebakken,daarna samen met de saus op de vis nog 10 minuten op 180 graden.
    HEERLIJK !

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      8 maanden geleden

      Leuk om te horen Suze dat je er je eigen draai aan gegeven hebt. Fijn dat het zo goed gesmaakt heeft.

      Beantwoorden
  4. Nicoline says:
    2 jaar geleden

    Heb dit deze avond gemaakt, en had de over op 85 graden staan een halfuur. En hij was lauw en nog helemaal rauw. Dus lijkt me eerder 180 graden.
    Heb ook nog nooit eerder van 80 graden gehoord.
    Daarna op 180 gedaan en hij was helemaal top.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Wij hebben het recept nog een keer gemaakt Nicoline, en we hebben inderdaad een fout gemaakt. Voor de meesten moet het hier 180 graden zijn. Je kunt ook garen op 80 graden, maar dan heb je een uur nodig. De zalm is dan zachter van smaak. Maar als je op save wil spelen zeker voor die 180 graden gaan in dit geval. We passen uiteraard het recept aan.

      Beantwoorden
      • Nicoline says:
        2 jaar geleden

        Bedankt voor je reactie!

        Het recept is heerlijk, inmiddels al 3 keer gemaakt! 🙂

        Beantwoorden
        • Redactie says:
          2 jaar geleden

          Dankjewel! Fijn dat het zo in de smaak valt!

          Beantwoorden
    • Ann says:
      2 jaar geleden

      Er staat in het recept toch 180 graden, 80 is niet eens genoeg om een bord warm te houden, laat staan om iets te garen.

      Beantwoorden
      • Redactie says:
        2 jaar geleden

        Je kunt op 80 graden zalm garen Ann, maar niet in deze samenstelling, en de zalm moet dan ook langer garen. Zie bijvoorbeeld ook dit recept.

        Beantwoorden
  5. Marijke says:
    2 jaar geleden

    Lijkt me heerlijk, heb geen oven, maar wil graag eens zalm in de airfryer proberen, hoe lang moet dit recept in de airfryer

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Voor het gehele recept kunnen we het niet zeggen Marijke, wij hebben het zelf niet in de airfryer gemaakt en kunnen daar dus ook geen advies over geven. In het algemeen kun je ervan uitgaan dat zalm op zo’n 80 tot 100 graden zo’n 12 minuten in de airfryer moet. Dus niet de standaard visstand van 160 graden gebruiken, maar de airfryer even handmatig instellen.

      Beantwoorden
      • Marijke Olijslager says:
        2 jaar geleden

        Top ga ik ik vanavond proberen, dank je wel voor de reactie 🙂

        Beantwoorden
  6. Eliann Benneheij says:
    3 jaar geleden

    Zalm uit de oven gemaakt in de airfryeroven gemaakt was perfect gegaard voor herhaling vatbaar.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      3 jaar geleden

      Wat fijn dat hij zo goed gelukt is in de airfryer.

      Beantwoorden
    • Marijke Olijslager says:
      2 jaar geleden

      Ho =e lang heb je het in de airfryer gedaan? en hoeveel graden, wil het ook zo graag proberen vanavond, lijkt me zalig

      Beantwoorden
  7. Evelien says:
    5 jaar geleden

    Hij zit er nu 25 min in maar totaal nog niet gaar..Ik heb ook een 4 dubbele portie in de schaal betekent dat dat hij ook 4x zo lang moet?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 jaar geleden

      Gewoon laten garen Evelien. Als je zalm op 80 graden gaart kan het geen kwaad om deze langer in de oven te laten. Kan het zijn dat de zalm niet op kamertemperatuur was toen die de oven in ging?

      Beantwoorden
  8. Bettina says:
    6 jaar geleden

    80 graden is dat niet te laag. Moet het 180 graden zijn?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      6 jaar geleden

      Nee, zeker niet Bettina….. Zalm nooit op zo’n hoge temperatuur garen!

      Beantwoorden
    • Wilma says:
      4 jaar geleden

      Dat denk ik ook!

      Beantwoorden
      • Redactie says:
        4 jaar geleden

        Probeer het maar Wilma. Als je zalm op 180 graden in de oven doet voor 25 minuten komen alle eiwitten uit de vis. 80 graden is echt genoeg!

        Beantwoorden
  9. Hejoge says:
    9 jaar geleden

    Ik heb het voor de kerst als amuse geserveerd.
    Zalm in kleine blokjes snijden voor het in de oven gaat en dan serveren met wat saus er overheen geschept. Viel erg in de smaak!

    Beantwoorden
  10. Roeia says:
    10 jaar geleden

    Een aanrader echt heerlijk

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      10 jaar geleden

      Leuk om te horen Roeia, dank voor je reactie!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Vis

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief