• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Visgerechten

Makkelijke ovenschotel met gerookte heilbot en verse groenten

Een makkelijke ovenschotel vol rokerige vis met zomerse groenten

Frederike door Frederike
in Visgerechten
0
1
ovenschotel met gerookte heilbot en verse groenten

Deze ovenschotel met gerookte heilbot is heerlijk voor een makkelijke doordeweekse avond. Met verse courgette, tomaat en een handvol basilicum zet je in een mum van tijd iets lekkers op tafel. De gerookte heilbot geeft een verrassende twist aan deze ovenschotel. Het is eens wat anders dan de standaard koude visschotel: warm komt de rokerige smaak van de heilbot nog beter tot zijn recht. Deze ovenschotel met gerookte heilbot is dan ook ideaal als je iets lichts en zomers wilt maken, maar wel met een volle smaak.

Voor dit recept gebruik je mooie verse groenten, wat olijfolie en zwarte olijven om het geheel af te maken. Courgette snijd je in dunne plakjes en bouw je laagje voor laagje op met plakjes heilbot en tomaat. Zo ontstaat er een kleurrijke, smaakvolle ovenschotel die er ook nog eens gezellig uitziet op tafel. Met een stukje stokbrood erbij heb je een complete maaltijd. Deze ovenschotel met gerookte heilbot is niet moeilijk om te maken en staat binnen 25 minuten in de oven. Makkelijk, snel en iedereen aan tafel zal ervan genieten!

Ovenschotel met gerookte heilbot

Porties:4 personen
Voorbereiding:5 minuten
Bereiding:20 minuten
Wachttijd:0 minuten
Totale tijd:25 minuten

Ingrediënten:

  • 200 gram gerookte heilbot
  • 2 courgettes van 300 gram per stuk
  • 4 tomaten
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels zwarte olijven, ontpit en in ringetjes
  • 10 blaadjes verse basilicum

Zo maak je de ovenschotel met gerookte heilbot:

Snijd de tomaat in flinterdunne plakjes. Snijd de courgettes in dunne plakjes met een mandoline of een dunschiller.

Giet in een ovenschotel wat olijfolie, leg hierop enkele plakjes courgette en daar bovenop een paar plakjes heilbot. Leg er een laag tomaat op. Lepel er een flinke scheut olijfolie over. Bouw zo verder de laagjes op en eindig met een laagje courgette. Lepel over elke laag een flinke scheut olijfolie.

Zet de schaal 20 minuten in de oven op 180 °C.

Overgiet na 10 minuten het geheel met het bakvocht dat langs de zijkant vrijkomt.

Bedruip voor het serveren nogmaals met het bakvocht. Sprenkel de olijven en de basilicum bovenop je ovenschotel en kruid enkel met zwarte peper uit de molen.

Serveer de ovenschotel met gerookte heilbot eventueel met knapperig stokbrood of aardappelpuree.

Tafel lekker !!

Niveau: Makkelijk
Dieet: Glutenvrij, Koolhydraatarm
Kooktechniek: Oven
Kooktijd: 15-30 minuten
Verse ingrediënten: Courgette, Gerookte heilbot, Tomaten

Een ovenschotel met gerookte heilbot is een slimme manier om eens iets anders met gerookte vis te doen. In plaats van koud op een salade of broodje gebruik je de vis warm, wat de smaak nog intenser maakt. De combinatie met verse courgette en tomaat zorgt voor een lichte, frisse tegenhanger. En het fijne is: je hebt er amper werk aan. Alles snijden, stapelen en de oven doet de rest. Omdat je werkt met dunne plakjes gaart de groente snel en blijft het mooi van structuur. Dit maakt de ovenschotel met gerookte heilbot ook ideaal voor doordeweeks als je weinig tijd hebt.

Verse ingrediënten zijn hierbij echt een must. Goede rijpe tomaten geven net dat zoetje, terwijl basilicum en zwarte olijven een mediterraans tintje toevoegen. Koop bij voorkeur courgettes van gelijke dikte, zo krijg je mooie gelijkmatige laagjes. Je kunt deze ovenschotel met gerookte heilbot ook makkelijk voorbereiden: overdag snijden en stapelen, en ’s avonds schuif je de schaal zo in de oven. Restjes? Serveer ze koud als lunch, bijvoorbeeld in een salade. De gerookte vis houdt ook koud zijn smaak, wat dit recept extra veelzijdig maakt.

Geen vlees, maar vis

Ovenschotel met gerookte heilbot is niet alleen lekker, maar ook een praktische manier om meer vis op tafel te zetten. Veel mensen kiezen snel voor vlees, maar vis past juist perfect in een lichte maaltijd. Met deze ovenschotel verwerk je gerookte vis eens op een andere manier, en dat zorgt vaak voor verrassend veel enthousiasme aan tafel. De groenten zijn snel gesneden, de oven doet de rest. Extra fijn: je hebt maar één schaal nodig en geen bergen afwas achteraf. Zo’n eenpansgerecht is dus ideaal als je makkelijk wilt koken zonder in te leveren op smaak en versheid.

Lekker met vers gebakken brood of zelfgemaakte aardappelpuree

Koop de beste gerookte heilbot die je kunt vinden en combineer die met knapperige courgette, sappige tomaten en geurige basilicum. Met een goede extra vergine olijfolie komt alles samen tot een smaakvol geheel. Je hoeft niet veel extra’s toe te voegen: een draai van de pepermolen is voldoende om de smaken mooi in balans te brengen. Serveer de ovenschotel met gerookte heilbot direct uit de oven met een stuk stokbrood of een schep aardappelpuree, en je hebt een maaltijd waar iedereen van smult.

Ovenschotel met gerookte heilbot

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 200 gram gerookte heilbot
  • 2 courgettes van 300 gram per stuk
  • 4 tomaten
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels zwarte olijven, ontpit en in ringetjes
  • 10 blaadjes verse basilicum

Bereidingswijze van dit recept

Snijd de tomaat in flinterdunne plakjes. Snijd de courgettes in dunne plakjes met een mandoline of een dunschiller.

Giet in een ovenschotel wat olijfolie, leg hierop enkele plakjes courgette en daar bovenop een paar plakjes heilbot. Leg er een laag tomaat op. Lepel er een flinke scheut olijfolie over. Bouw zo verder de laagjes op en eindig met een laagje courgette. Lepel over elke laag een flinke scheut olijfolie.

Zet de schaal 20 minuten in de oven op 180 °C.

Overgiet na 10 minuten het geheel met het bakvocht dat langs de zijkant vrijkomt.

Bedruip voor het serveren nogmaals met het bakvocht. Sprenkel de olijven en de basilicum bovenop je ovenschotel en kruid enkel met zwarte peper uit de molen.

Serveer de ovenschotel met gerookte heilbot eventueel met knapperig stokbrood of aardappelpuree.

Tafel lekker !!

Tags: Vis - Verse vis
DeelPin3VerstuurVerstuur
Frederike

Frederike

Ze zeggen van Belgen dat ze Bourgondiërs zijn. In mijn geval klopt dat. Ik hou van lekker tafelen en ik maak het ook nog eens graag zelf klaar. Hoe verser, hoe liever. In de zomer haal ik de groenten en kruiden recht uit de moestuin. En, ik durf ook wel eens aan de slag met minder vanzelfsprekende ingrediënten. Laat je verrassen!

Gerelateerde Recepten en ideeën

Zeewolf met pittige tomatensaus
Visgerechten

Zeewolf met pittige tomatensaus: snel en smaakvol uit eigen keuken

moules marinières
Visgerechten

Moules marinières; mosselen maken zoals op vakantie in Frankrijk

Roodbaarshaasje met sinaasappel-botersaus
Visgerechten

Roodbaarshaasje met sinaasappel-botersaus – snel én verfijnd

Gebakken schol met gepofte tomaatjes
Visgerechten

Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Vis taco met kabeljauw
Visgerechten

Vis taco met kabeljauw: fris, kruidig en snel klaar

Schelvis met Gandaham
Visgerechten

Zilt & hartig: Schelvis met Gandaham en saus van Hollandse garnalen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan
  • Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven
  • Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas
  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!