Ovenschotel met spinazie en zalm – Verse spinazie en een mooi stukje zalm combineren niet alleen geweldig in smaak maar zorgen ook voor een prachtige kleurencombinatie. Dat maakt het werken met deze ingrediënten echt een feest. In onderstaande ovenschotel maak ik dit feestje compleet door deze kleuren te verstoppen onder een huisgemaakte aardappelgratin. Zo ontstaat er een verrassing aan tafel.
De juiste ingrediënten
Voor een aardappelgratin wordt vaak de vastkokende aardappel gepakt. In deze ovenschotel gebruik ik vrij vastkokende aardappelen. Deze worden in de oven net wat zachter maar ze behouden wel hun structuur en daardoor behoud je ook de romigheid in het hele gerecht. Om de juiste garing van dit gerecht te bereiken gebruik je voor het snijden van de aardappel een mandoline. Heb je die niet? Zorg dan in ieder geval voor flinterdunne plakjes en dep ze goed droog voor je ze in de ovenschaal doet.
Ovenschotels met verse zalm
Ben jij ook zo gek op verse zalm? En dan in het bijzonder ovenschotels met verse zalm? Lekker Tafelen verzamelde de lekkerste voor je!
Ovenschotel met spinazie en zalm
Ovenschotel voor 2 personen
Voor de aardappelgratin:
- 400 gram vrij vastkokende aardappelen
- 1 teen knoflook, geperst
- 25 gram roomboter
- 25 gram bloem
- 180 ml. melk
- 1 eetlepel crème fraîche
- 25 gram geraspte kaas
- zout en peper
Voor de rest van de ovenschotel:
- 400 gram verse spinazie
- 200 gram zalm zonder huid
- 2 tenen knoflook
- 1 kleine ui, in halve ringen
- 50 gram kruidenroomkaas
- 100 gram geraspte kaas
Zo maak je de aardappelgratin:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de aardappelen en snijd ze in hele dunne plakjes, spoel ze af en dep ze goed droog.
Smelt de boter in een pannetje en roer de bloem erdoor met een garde. Laat de bloem 30 seconden al roerend, op middel hoog vuur, garen. Schenk de melk er geleidelijk bij en blijf roeren tot de klontjes weg zijn. Voeg de uitgeperste knoflook toe en roer goed. Laat de saus al roerend indikken tot er een romige saus ontstaat. Roer de crème fraîche erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Vet een ovenschaal in met wat boter. Verdeel de helft van de aardappel plakjes over de bodem en verdeel de helft van de saus hierover. Dan de rest van de aardappelplakjes erover verdelen en de laatste saus erover scheppen. Strooi de kaas als laatste over de schotel en zet deze ongeveer een uur in de oven tot de aardappels gaar zijn.
Ovenschotel:
Terwijl de aardappelgratin in de oven gaart kun je de rest van de ovenschotel bereiden.
Verwijder de steeltjes van de spinazie en snij het in repen van zo’n cm breed. Snij de knoflook in kleine stukjes. Bak in een eetlepel bakboter de uien een beetje bruin, voeg dan de knoflook toe en bak een minuutje mee. Schep dan de verse spinazie in de pan. Eventueel in 2 keer. Goed roeren want de spinazie slinkt erg.
Laat alles dan sudderen tot het meeste water verdampt is. Schep dan de roomkaas erdoor en laat dit door de spinazie smelten. Zet dan het vuur uit. Pak de gratin uit de oven en leg de zalm er bovenop. Strooi wat peper en zout over de zalm. Schep de spinazie ( eventueel na eerst nog wat uitlekken ) erover en strooi daarover de geraspte kaas. Zet het geheel dan nog ongeveer en kwartier terug in de oven zodat de zalm gaar wordt en de ovenschotel met spinazie en zalm een mooie bruine bovenkant krijgt.
Tafel lekker!