Pittige poke met tonijn; smulgerecht uit Hawaï – Poke (spreek uit: Poké) is een koud lunch- of voorgerecht met rauwe vis uit Hawaï, dat inmiddels in heel Amerika vreselijk populair is geworden. Normaal gesproken zijn we geen trendzetter, bij Lekker Tafelen gaat het vooral om basic en puur en eerlijk eten. Maar in dit gerecht zien we enorme potentie. De ingrediënten doen Japans aan, en dat is niet verwonderlijk, want Hawaï ligt dichter bij Japan dan bij het vaste land van de Verenigde Staten. Als je van Sushi houdt, zal je poke beslist ook waarderen!
Deze pittige poke komt in de buurt van de traditionele recepten uit Hawaï, voordat er honderd variaties in kwamen.
Een paar ingrediënten uitgelegd
Tonijn: koop goede kwaliteit rauw tonijn. Vraag de visboer naar tonijn voor sushi of sashimi. Dan krijg je het beste (wel ook het duurste) stuk, waar geen vliezen tussen zitten. Het lijkt net een mooi stuk biefstuk!
Srirachasaus is een pittige (rode) Thaise saus die tegenwoordig gewoon in de supermarkt te krijgen is. Let op: hij is heel erg scherp! Zonde om er een hele fles van te kopen? Je kunt ook een beetje pittige sambal of een paar druppels tabasco gebruiken.
Kemirinoten kennen wij uit de Indonesische keuken en zijn bij de toko te krijgen. Je moet ze alleen echt roosteren, want rauw zijn ze niet lekker. Macadamia-noten zijn een prima alternatief, die in de VS ook worden gebruikt.
Zwart Hawaïzout: Hawaïzout is zwart omdat het uit vulkanisch gesteente wordt gewonnen. Het is tegenwoordig gewoon bij de supermrkt verkrijgbaar. Niet nodig, wel decoratief.
Pittige poke met tonijn; smulgerecht uit Hawaï
Voorgerecht of lunchgerecht voor 4 personen:
- 300 gr. verse rauwe tonijn
- 4 -6 stengels bosuitjes
- ½ teentje knoflook
- 1 cm. verse gember
- 1 rode (Spaanse) peper
- ½ el. sojasaus
- 1 el. sesamolie
- 1 tl. Sriracha-saus, pittige sambal of een paar druppels tabasco
- 2 kemiri-noten of 6 – 8 macadamianoten
- 1 el. sesamzaadjes
- 1 limoen
Eventueel:
- 1 velletje nori of ander zeewier naar smaak
- een beetje Zwart Hawaïzout
Pers de limoen uit en meng voor het sausje het limoensap met de sojasaus, sesamolie en Srirachasaus (of Sambal of tabasco). Verwijder de zaadjes uit de peper en hak de peper, gember en knoflook fijn en voeg toe aan het sausje.
Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan op halfhoog vuur gedurende een paar minuten. Let op: eerst lijkt er niets te gebeuren, maar als het vuur hoog blijft, gaan de zaadjes springen. Blijf er dus bij om het proces te controleren.
Rooster ook de kemiri- of macadamianoten in de droge koekenpan tot ze een beetje gaan kleuren en kneus de noten vervolgens in een vijzel, of hak ze fijn met een koksmes.
Snijd de bosuitjes in kleine stukjes en knip een stukje van het nori-vel in dunne reepjes. Tenslotte snijd je de tonijn in kleine blokjes.
Meng het sausje door de tonijnblokjes. Voeg vlak voor het serveren de bosuitjes en de nori-reepjes (of ander zeewier) door de tonijn.
Verdeel het mengsel over vier bakjes en besprenkel met de sesamzaadjes, de stukjes nootjes en eventueel zwart Hawaïzout. Klaar is je pittige poke met tonijn!
Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten
Zalm, tonijn en kabeljauw zijn nog maar enkele van de lekkerste soorten rondvis. Hier vind je info en recepten voor de lekkerste bereidingen.