Poke met rauwe zalm, avocado en glasnoedels – Poke (spreek uit: Poké) is een koud (lunch)gerecht met rauwe vis uit Hawaï, dat inmiddels in heel Amerika vreselijk populair is geworden. Normaal gesproken zijn we geen trendzetter, bij Lekker Tafelen gaat het vooral om basic en puur en eerlijk eten. Maar in dit gerecht zien we enorme potentie. De ingrediënten doen Japans aan, en dat is niet verwonderlijk, want Hawaï licht dichter bij Japan dan bij het vaste land van de Verenigde Staten.
Als je van Sushi houdt, zal je poke beslist ook waarderen! Poke werd oorspronkelijk vooral met rauwe tonijn gemaakt, maar ook andere vissen die rauw gegeten kunnen worden, werden in de loop der tijden gangbaar. Deze poke met rauwe zalm, avocado en glasnoedels is zacht en romig van smaak, dankzij de avocado en de heerlijke Japanse sesamsaus die je erover heen schept. Als je niet aan Japanse sesamsaus kunt komen, kun je hem zelf ook heel eenvoudig maken.
Verse zalm of zalmfilet; zo maak je er iets lekkers mee
De manieren waarop je een stukje verse zalm of zalmfilet kunt bereiden zijn bijna eindeloos. De lekkerste recepten en tips vind je hier.
Avocado; zet dit gezonde fruit eens centraal
Hij wordt steeds meer verkocht de avocado en dat is niet zo gek want hij is lekker, gezond en in vele gerechten te gebruiken.
Poke met rauwe zalm, avocado en glasnoedels
Voor 4 kommetjes:
- 100 gr. glasnoedels
- 200 gr. zalmfilet
- 1 avocado
- 10 cm. komkommer
- ½ kleine rode ui
- 1 à 2 lente-uitjes
- 1 el. sesamzaadjes
- ½ citroen
- ½ el. sojasaus
- 1 el. sesamolie
- 2 flinke el. Japanse sesamsaus
Eventueel:
- nog een paar plukjes cress voor de decoratie.
Week de glasnoedels in kokend water volgens de instructies op het pak. Giet ze af met koud water en laat ze uitlekken. Meng vervolgens de sojasaus en sesamolie door de noedels.
Snijd de avocado in kleine stukjes en besprenkel meteen met een beetje sap van de citroen om verkleuring tegen te gaan. Snijd de komkommer en de lente-ui in kleine stukjes en voeg die toe aan de avocado. Snipper de halve rode ui en voeg ook toe. Dep de zalmfilet droog, controleer of er geen graatjes in zitten en snijd de zalm in kleine blokjes. Voeg die ook toe aan het mengsel en schep alles goed om.
Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan op halfhoog vuur gedurende een paar minuten. Let op: eerst lijkt er niets te gebeuren, maar als het vuur hoog blijft, gaan de zaadjes springen. Blijf er dus bij om het proces te controleren.
Verdeel de glasnoedels over 4 bakjes. Verdeel het zalmmengsel ook over 4 bakjes en schep er een lepel Japanse sesamsaus over. Besprenkel tot slot met de sesamzaadjes en eventueel nog een plukje cress naar keuze. Ik gebruikte zelf rockchives.