Asperges met zeekraal, zalm en een witte wijnsaus – Onlangs mocht ik in de keuken van Robèrt van Beckhoven koken met de Quooker. Ik had nog geen ervaring met het gebruik van de Quooker dus ik was erg benieuwd! Voor het koken van thee water of voor het snel koken van pasta gebruik ik nu kokend water uit de waterkoker. Dit zou natuurlijk veel sneller en makkelijker gaan met een kokend water kraan, maar wat kun je nog meer met de Quooker?
Het onstaan van de Quooker
Eerst wil ik jullie graag wat meer vertellen over het ontstaan van de Quooker. Henri Peteri is de uitvinder van de Quooker. Zijn idee om een kokend water kraan te ontwikkelen kwam voort uit zijn betrokkenheid bij de ontwikkeling van instant soep in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Deze gebruiksklare soep zou nooit instant zijn zonder het bij de hand hebben van kokend water. Thuis in de kelder begon hij aan de ontwikkeling van een apparaat waar direct kokend water uit zou komen. Helaas was het apparaat destijds moeilijk verkoopbaar, de mensen die een prototype in huis hadden waren echter al razend enthousiast. In de jaren ’80 trok zoon Niels een stofjas aan en dook vijf jaar de kelder in. Niels ontwikkelde het revolutionaire idee van zijn vader tot een product en de Quooker was geboren. Zoon Walter voegde zich later bij het Nederlandse familiebedrijf en zorgde dat het project ook commercieel van de grond kwam. Inmiddels is de Quooker niet meer weg te denken uit de moderne keuken. In een op de vijf keukens wordt de kokend water kraan tegenwoordig geplaatst.
De verschillende toepassingen van de Quooker
Terug naar de toepassingen van de Quooker, wat kun je er nou eigenlijk allemaal mee doen? De mogelijkheden blijken eindeloos! Naast de wat meer voor de hand liggende mogelijkheden zoals thee zetten, aardappels koken en couscous wellen zijn er nog veel meer toepassingen! Wat dacht je bijvoorbeeld van het ontvellen van tomaten, koffie zetten, borden/kopjes verwarmen of snel even een fijne kruik vullen. De kokend water kraan is tevens ideaal voor het schoonmaken van pannen en het verwijderen van kaarsvet. Ook het steriliseren van speentjes en bijvoorbeeld jampotjes is met behulp van de Quooker zo gebeurd.
Energie-, water-, en tijdsbesparend
Naast de tijdsbesparing is de Quooker ook waterbesparend. Je tapt precies de hoeveelheid kokend water die je nodig hebt. De Quooker is tevens energiebesparend, het gebruik van de kraan kost je slechts zo’n 5 cent per dag. Op de site vind je een handige energievergelijker, hier kun je precies je energie en waterbesparing ontdekken.
Veiligheid
Ik was erg benieuwd naar de veiligheid van de Quooker. Werken met kokend water is natuurlijk altijd oppassen geblazen, helemaal als je jonge kinderen hebt! De Quooker blijkt erg kindvriendelijk en heeft een kindveilige bedieningsknop, deze knop druk je eerst twee keer in en draai je daarna pas open. De uitloop van de kraan is dubbelwandig, hierdoor wordt de kraan zelf niet heet. Helemaal mooi om te zien vond ik dat de waterstraal niet massief is, er komen druppeltjes kokend water uit de Quooker. Hierdoor trek je je hand snel terug voordat je de kans krijgt om jezelf te verbranden.
Mijn ervaring met de Quooker
Je zult begrijpen dat ik na de introductie en de goede verhalen stond te popelen om aan de slag te gaan en om zelf te koken met de Quooker! Ik had de beschikking over de Fusion Quooker, uit deze kraan komt zowel koud, warm als kokend water. Om de Quooker te testen heb ik een heerlijk recept bedacht; asperges met zeekraal, zalm en een witte wijnsaus. Hiervoor heb ik de asperges gekookt en de zeekraal geblancheerd met behulp van de Quooker. Het koken van de asperges ging heel snel, je hoeft niet meer te wachten tot het water in de pan kookt. De asperges kunnen meteen in de pan met het kokende water. Blancheren gaat helemaal snel, de zeekraal heb ik een minuut ondergedompeld in het kokende water uit de Quooker, daarna afgieten en de zeekraal heeft zijn heerlijke zilte smaak, structuur en kleur behouden. Ook het schoonmaken van de keukenbenodigdheden ging erg makkelijk en snel onder het kokende water.
Zoals ik je al vertelde vond deze workshop plaats in de keuken van Robert van Beckhoven. Vol passie vertelde Robert ons over zijn prachtige bedrijf dat zich bevind in een monumentaal pand, een voormalige leerfabriek in Oisterwijk. Na het bereiden van mijn asperge recept liet Robert ons ook nog een aantal toepassingen van de Quooker zien. Zo maakte hij een verrukkelijke chocolade mousse voor ons met behulp van de Quooker. De chocolade werd au-bain-marie gesmolten met kokend water uit de kraan. De mousse maakte Robert met als basis een sabayon, het suikerwater hiervoor maakte hij snel door gebruik te maken van de Quooker.
Na deze leuk dag en het werken met de Quooker ben ik zeer positief! Inmiddels is het mij duidelijk dat de Quooker echt meer is dan een handige kraan waar kokend water uit komt voor een kopje thee. Het gebruik geeft zoveel gemak en ik ben blij verrast over de vele toepasmogelijkheden!
Zilte groenten
Zilte groenten worden met de dag populairder. Zeekraal en lamsoren zijn de bekendste versies. Tegenwoordig is er echter veel meer.
Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie
Geniet volop van asperges in de korte tijd dat ze er zijn. Hier vind je heel veel lekkere recepten voor asperges met vis.
Verse zalm of zalmfilet; zo maak je er iets lekkers mee
De manieren waarop je een stukje verse zalm of zalmfilet kunt bereiden zijn bijna eindeloos. De lekkerste recepten en tips vind je hier.
Asperges met zeekraal, zalm en een witte wijnsaus
Voor 2 personen
- 750 gr witte asperges
- 100 gr zeekraal
- 2 zalmfilets
- 200 ml kookroom
- 350 ml witte droge wijn
- 1 sjalotje
- 1 teen knoflook
- Eventueel dille, ter garnering
- olijfolie
- zeezout
- peper
Pel en snipper de sjalot en het teentje knoflook. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit de sjalot en knoflook een paar minuutjes. Let op dat de knoflook niet verbrand. Voeg de witte wijn toe en breng aan de kook. Laat de wijn in ongeveer 6 minuten tot de helft inkoken. Schenk de room bij de saus en laat de saus nu op middelhoog vuur ongeveer 10 minuten doorkoken. Breng op smaak met zout en peper. Zeef de saus en houd warm op laag vuur.
Schil de asperges met een dunschiller van vlak onder het kopje naar beneden. Snijd de houtachtige uiteinden af, dit is ongeveer 3 centimeter. Vul een wijde pan (of een speciale aspergepan) met kokend water uit de Quooker. Voeg eventueel een klein beetje zout toe. Laat de asperges 5 minuten doorkoken op het vuur, laat ze daarna nog 10 minuten nagaren in het kookvocht.
Bekijk de zeekraal en verwijder eventueel de stugge onderste delen. Doe de zeekraal in een schaal of pan en vul deze met kokend water uit de Quooker. Laat dit een minuut staan en giet het water af. Breng ze zeekraal op smaak met een beetje peper en wat olijfolie. Gebruik geen zout, zeekraal heeft van nature al een zoute smaak.
Laat een koekenpan goed heet worden op het vuur. Smeer de zalm in met wat olijfolie. Leg de zalm in de pan en zet het vuur nu half hoog. Draai de zalm na z’n 4 minuten om en laat de andere kant nog ongeveer 2 minuten bakken op laag vuur. De zalm is nu van binnen warm maar niet gaar, heerlijk!
Verdeel de asperges over de borden en leg hierop de zeekraal. Leg de zalm hierop en verdeel de saus over de borden. Garneer eventueel met een takje dille.
Smakelijk!
Heerlijk receptje ! Dankjewel !