Roodbaarshaasje met sinaasappel-botersaus – Snel een vismaaltijd op tafel zetten? Al te vaak kies je dan voor zalm. Waarom? Zalm is er altijd en overal, van bij de visboer tot in de supermarkt. Er is een continue afname omwille van de populariteit. Dus, als iedereen massaal om zalm blijft vragen neemt het aanbod aan andere beschikbare vissoorten af. Jammer, want er zijn nog zoveel andere lekkere vissen! Roodbaars bijvoorbeeld.
Niet lokaal, wel regionaal
Roodbaars wordt gevangen in de noordelijke Atlantische oceaan, niet in de Noordzee. Roodbaars is dus geen lokale vissoort, maar wel een regionale vissoort voor Europa.
Het is niet erg moeilijk om aan roodbaars te komen. Je kunt vast aan roodbaars komen bij je visboer of, met wat geluk, bij de supermarkt. En er zijn nóg heel wat voordelen aan koken met roodbaars.
- Roodbaars heeft een rijke en unieke smaak en een vast, wit visvlees. De smaak van roodbaars komt gebakken goed tot zijn recht, maar ook frituren, stomen en stoven zijn opties. Een roodbaarshaasje zal niet snel uit elkaar vallen, op welke manier je het ook klaarmaakt.
- Roodbaars is eenvoudig klaar te maken. Met een simpel recept zoals dit gebakken roodbaarshaasje met sinaasappel-botersaus serveer je een visgerecht zoals een sterrenchef. Serveer met parelcouscous of puree en een frisse salade en je zet een volwaardig hoofdgerecht op tafel.
- Doorgaans wordt roodbaars gefileerd, als roodbaarshaasje, verkocht. Dat spaart je moeite bij het koken.
- Roodbaars is een gezonde keuze! Roodbaars is rijk aan belangrijke voedingsstoffen voor een gezonde levensstijl.
- Roodbaars wordt over het algemeen duurzaam gevangen. Let er op dat je vis koopt met de certificering van de Marine Stewardship Council (MSC).
Dus, af en toe eens een roodbaarshaasje in de pan gooien is best een goede en lekkere keuze! Je kunt bijna niet anders dan dit recept voor roodbaarshaasje met sinaasappel-botersaus te proberen.
Vis & Schaal- en schelpdieren
Vis mag vaker op de Nederlandse menukaart staan. Kies bij voorkeur voor vis uit de eigen Noordzee. Dat is duurzaam, gezond en lekker!
Roodbaarshaasje met sinaasappel-botersaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 sinaasappels
- 4 verse roodbaarshaasjes
- 250 ml visfumet
- 125 gram verse roomboter
- peper uit de molen
- verse dragon, voor het garneren
Bereidingswijze van dit recept
Als een echte sterrenchef maak jij roodbaarshaasje met sinaasappel-botersaus:
Pers enkele sinaasappels uit tot je 250 ml versgeperst sinaasappelsap hebt. Giet het sinaasappelsap in een pan. Laat het sinaasappelsap tot de helft inkoken.
Doe de visfumet in een pan. Laat de visfumet tot de helft inkoken. Monteer de saus met klontjes koelkastkoude roomboter. Houd een eetlepel boter over voor het bakken van de roodbaarshaasjes.
Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg een eetlepel boter toe. Laat de boter goed heet worden, maar zorg ervoor dat ze niet verbrandt.
Leg de roodbaarshaasjes in de hete pan. Bak de filets gedurende 3-4 minuten aan de ene kant. Draai de filets om en bak de andere zijde nog eens 2-3 minuten, afhankelijk van de dikte van de filets. De vis is klaar als het visvlees ondoorzichtig is en gemakkelijk uit elkaar gaat met een vork.
Snijd een sinaasappel in partjes en dresseer hierop de roodbaarshaasjes. Bedruip met de sinaasappel-botersaus. Breng op smaak met peper uit de molen en werk het roodbaarshaasje met sinaasappel-botersaus af met enkele plukjes verse dragon.
Tafel lekker !!