Schar met gestoofde prei en knolselderijpuree – Dit is zo’n gerechtje dat ideaal is voor een etentje. Het bestaat uit ingrediënten waar goed aan is te komen zodat je niet de wereld uit hoeft om het te kunnen maken. En uiteraard het belangrijkste allemaal vers. Als saus zou ik deze witte wijnsaus aanbevelen. Maar eerst wat over het visje: Schar.
Eten van de graat
Schar is een kleine platvis die familie is van de schollen. Meestal zijn ze bruin met lichtere en donkere bruine vlekken. Zij zijn gemiddeld tussen de 20 en 30 cm groot. Ze komen veel voor in de Noordzee en het noorden van de Atlantische zee. Het vlees van dit visje is mooi stevig en heeft veel smaak. Verder is Schar heel betaalbaar (vandaag €3.75 p/kg) I.v.m. de grote van de schar is het aanbevolen hem op de graat te bakken. Het visje is namelijk te klein om te fileren. En op de graat bakken geeft de vis heel veel smaak.
Het van de graat eten is iets wat wij in Nederland weinig meer doen. Maar de graat geeft de vis extra smaak. Als je de graat vanaf het midden naar buiten volgt tijdens het eten. Dan kom je de minste graat tegen. De buitenste rand van de vis, bevat ook graatjes. Daar stop je, en dan heb je gewoon een heerlijk stukje vis. Als je wat vaker vis eet van de graat, dan krijg je er vanzelf handigheid.
Knolselderij; Informatie en 15+ recepten
Hij verdient geen schoonheidsprijs, maar wat betreft de smaak scoort knolselderij hoog. En hij is heel gezond. Koken met knolselderij dus!
Prei recepten; omdat je gewoon meer kan met prei
Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!
Platvis; Heerlijke vissoorten die vaker op tafel mogen
Platvis is er van groot tot klein, hier vind je de lekkerste recepten en tips om thuis heerlijk bereide platvis te serveren.
Schar met prei en knolselderijpuree
- 300 gr. geschilde knolselderij
- 500 gr. geschilde aardappelen
- 2 preien
- 6 el. vloeibare boter
- 300 ml. groentebouillon
- 2 tenen knoflook
- 1 takje rozemarijn
- 30 gr. roomboter
- 60 ml melk
- Zout en peper
- 4 scharren
Haal de vis alvast uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen.
Schil de aardappel en knolselderij en weeg 300 gr. knolselderij en 500 gr. aardappel af. Kook ze apart in een steelpannetje. Als je er in kunt prikken met een vork dan zijn ze gaar. Zet ondertussen een koekenpan op het vuur en doe hier een el. vloeibare boter in. Snij de bovenkant van de prei af (kun je gebruiken voor een bouillon) en snij beide preien in 4 gelijke delen. Bak de prei zachtjes aan dat hij net wat kleurt. Blus het af met de groentebouillon. Stoof de prei ongeveer 20 minuten, check dan of hij gaar is of nog een paar minuten nodig heeft.
Als de aardappelen gaar zijn stamp je ze fijn met een pureestamper met de melk en de roomboter. Omdat de knolselderij zeer vezelachtig is, heb ik de keukenmachine gebruikt om het te pureren. Zo krijg je een mooie zachte puree. Meng vervolgens de knolselderij en aardappelpuree en breng hem op smaak met zout en peper. Hou de prei, en puree warm.
Als laatste gaan we de vis bakken. Neem een ruime koekenpan en doe hier 5 el. vloeibare boter in. Bestrooi de vis met zout en peper. Bak de vis eerst op de witte kant, Als je aan zijkant ziet waar de kop zit dat het vlees al over de helft gaar word, draai je de vis om en bak je hem nog een paar minuten op die kant.
Tip: Serveer met witte wijnsaus
Tafel Lekker!