Schelvis met Gandaham en saus van Hollandse garnalen – Heb jij bij je visboer verse schelvis uit de Noordzee en verse Hollandse garnalen kunnen scoren? Leuk! En vooral, erg lekker! Zeker als je dit fantastische recept volgt.
Maak een feestje van een simpel visgerecht
Uiteraard kun je de schelvis simpelweg bakken in een klont schuimende verse roomboter en de Hollandse garnalen er als garnering over strooien, maar doe er eens wat extra mee. Kleed het schelvishaasje aan met een jasje van gedroogde ham. Gandaham, in dit geval uit Gent. Ja, je kunt kiezen voor een plak gedroogde ham uit de buurtsuper, maar als je kiest voor de mooiste ham – Gandaham uit Vlaanderen – zul je daar geen spijt van krijgen! Voor de productie van Gandaham gebruikt men slechts drie ingrediënten: varkensham, zeezout en twaalf maanden geduld voor het rijpen. Gandaham is dus een puur, ongerept en lekker Vlaams product.
Al die verse en pure producten, zorgvuldig door jou klaargemaakt, maken van dit recept voor schelvis met Gandaham en saus van Hollandse garnalen een zilt en hartig feestje op een bord. Wedden dat je dit gerecht gaat maken, zelfs als je je gasten wil trakteren op een culinair dinertje?
Schelvis in een jasje van ham. Helemaal (niet) ingewikkeld!
Lijkt het je allemaal wat ingewikkeld om verse vis, vlees en nog eens een sausje samen klaar te maken? Twijfel niet, want dit toprecept is eigenlijk best makkelijk klaar te maken. Je hebt er ook niet veel ingrediënten voor nodig. In het sausje gaan nog verse room en mooie rijpe tomaten voor de kleur en de smaak en wat knoflook voor extra pit. Ook jij zet deze verwennerij met schelvis, Gandaham en saus van Hollandse garnalen in minder dan een half uur op tafel. Een fijn gesnipperd bosuitje geeft extra kleur op het bord. Het enige wat hier ingewikkeld is, is de schelvis, én dat in een fijne plak Gandaham ;-).
Schelvis; milder en zoeter dan kabeljauw
Ontdek alles over schelvis, de veelzijdige en smaakvolle Noordzeevis die zowel in de keuken als in de zee een belangrijke rol speelt.
Schelvis met Gandaham en saus van Hollandse garnalen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram schelvishaasje
- 4 plakken Gandaham
- 250 ml slagroom
- 100 gram verse Hollandse garnalen
- 1 bosuitje
- 2 teentjes knoflook
- 150 gram verse tomaten
- 50 gram roomboter
- peper uit de molen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je schelvis met Gandaham en saus van Hollandse garnalen:
Snij het schelvishaasje in stukken van ongeveer 100 gram. Wikkel de stukken schelvis elk in een plak Gandaham. Leg deze even apart.
Snijd twee tomaten in dobbelsteentjes. Pers de knoflook.
Verhit 25 gram boter in een sauspan. Stoof de tomaten samen met de knoflook tot het geheel zacht is. Voeg hier de slagroom en 50 gram Hollandse garnalen aan toe. Mix de saus met een staafmixer tot een gladde saus en laat nog even doorwarmen – niet koken. Breng op smaak met een draai verse peper uit de molen.
Verhit intussen de overige roomboter tot schuimig. Bak de schelvis die je in Gandaham gewikkeld hebt, kort aan beide zijden tot de Gandaham een lichtbruin korstje heeft. Een drietal minuten per kant is genoeg als je de vis niet te droog wil. Neem de pan van het vuur en laat de vis even rusten terwijl je de borden opmaakt.
Schep een halve pollepel saus in het midden van een bord. Leg hierop de gebakken schelvis met Gandaham. Strooi er ter garnering gesnipperde bosui en de rest van de Hollandse garnalen over. Zet de overgebleven saus in een leuk sauskommetje op tafel.
Serveer de schelvis met Gandaham en saus van Hollandse garnalen met krieltjes in de schil of met een lekkere aardappelpuree.
Tafel lekker !!