Skrei met eiersaus – Een stukje vis kan heel lekker zijn, maar het wordt eigenlijk veel te weinig gegeten. Waarom wordt er in een restaurant wel vis besteld omdat dat zo lekker is, maar maken het thuis bijna nooit klaar? Oké misschien bak je wel eens een visstick of haal je kibbeling bij de visboer, maar wanneer heb je voor de laatste keer zelf een echt lekkere moot vis bereid? Zie je er tegen op om een visgerecht te maken? Weet je niet goed hoe het moet en twijfel je? Een stukje vis klaarmaken is echt niet moeilijk en ook nog eens snel gedaan. Dit recept van skrei met eiersaus is echt zo makkelijk en snel, dat je je afvraagt waarom je niet vaker vis op tafel zet.
Skrei met eiersaus, op Noorse wijze
Skrei is een kabeljauw die leeft in de Barentszzee. Eén keer per jaar gaan de skreien op zwerftocht en zwemmen 800 kilometer naar het zuiden. Ze komen dan terecht bij de Lofoten-eilanden, een eilandengroep voor de kust van Noorwegen. Hier gaan ze paaien. Als de skrei er is, is het feest in Noorwegen en begint de vangst. De Noren eten het liefst gepocheerde skrei en drinken er geen witte maar rode wijn bij.
In de Lofoten wordt het echte, traditionele gerecht, met de vis gegeten, namelijk Mølje. Daarbij worden de skrei, de lever en de eitjes apart bereid en samen gegeten. Een ander traditioneel Noors gerecht, is het gerecht van licht gepocheerde skrei met eiersaus. Dit is een saus van boter, hard gekookt ei en peterselie. Het wordt vaak gecombineerd met aardappeltjes en geraspte rauwe wortel, besprenkeld met citroensap.
Vis pocheren is makkelijker dan je denkt
Door de moten skrei te pocheren, krijg je een heerlijk licht gerecht met toch een volle smaak. Laat je niet afschrikken door het woord pocheren, want dit is echt nog makkelijker dan bakken. Het vocht waarin de skrei wordt gepocheerd gebruik je voor de eiersaus die daardoor ook extra smaak krijgt.
De skrei met eiersaus bestaat vooral uit heel eenvoudige ingrediënten. Een beetje boter, gekookt ei, tomaat, verse kruiden en kappertjes. Het is een kwestie van boter smelten en de in blokjes gesneden ei en tomaat toevoegen met een beetje pocheervocht. Het gebruik van kappertjes in het gerecht is niet traditioneel, maar het zou jammer zijn als ze weggelaten zouden worden, want ze voegen echt smaak toe aan het gerecht.
Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken
Skrei is verkrijgbaar van jan. tot en met mrt. en met deze skrei recepten wordt dat een prachtig seizoen. Skrei kopen dus! en aan de slag.
Skrei met eiersaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 moten skrei van 150-200 gram
- 50 gram boter
- 40 ml pocheervocht van de vis
- 2 hard gekookte eieren
- 1 tomaat
- 1 eetlepel kappertjes
- 1/2 eetlepel vers gesneden bieslook
- 1/2 eetlepel vers gesneden peterselie
- zout en peper
- 1/2 citroen in partjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je skrei met eiersaus:
Snijd het ei in kleine blokjes.
Snijd de tomaat doormidden, verwijder de zaden en het vocht en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Controleer de skrei op eventuele graten en verwijder ze met een gratentang of pincet.
Breng een laag van 10 centimeter gezouten water in een pan waar de moten vis ruim in passen aan de kook. Zet het vuur laag en voeg de stukken skrei toe. Zorg er voor dat het vocht niet meer gaat koken en pocheer de moten in 4 tot 6 minuten gaar. Om de gaarheid te testen: druk lichtjes met een lepel op de moot: wijken de lamellen dan is het tijd om de pan van het vuur te halen of gebruik een kerntemperatuurmeter: tussen 50-60 graden is de skrei gaar.
Smelt tijdens het pocheren de boter op een zacht vuur en zet de overige ingrediënten klaar.
Voeg om de saus af te maken 40 ml van het pocheervocht toe, de in blokjes gesneden eieren, de tomaat, bieslook, peterselie en de kappertjes. Maak verder op smaak met zout en peper en verwarm alles nog even goed door.
Schep een beetje van de eiersaus op een bord en leg er de gepocheerde skrei op. Verdeel een klein beetje van de saus over de vis en maak af met vers gesneden kruiden en een partje citroen.
Tafel lekker !!