Skrei met spinaziesaus – Het maken van een visgerecht is in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt erg eenvoudig. Neem bijvoorbeeld de skrei in spinaziesaus. Dit is een vrij simpel gerecht met een luxe uitstraling. Dit komt door het contrast van de witte vis in een bedje van een prachtige felgroene saus. Visgerechten zijn gerechten die vrij snel klaar zijn, omdat vis maar een korte tijd nodig heeft om te garen. Dit gerecht kun je dan ook binnen 20 minuten op tafel hebben staan.
Skrei, een heerlijk stukje witvis
Skrei is een bijzondere soort kabeljauw die alleen in de Noorse wateren wordt gevonden. Het woord “skrei” is afgeleid van het Oudnoorse woord “skrida”, wat “reizen” betekent. Dit verwijst naar de lange reis die de vis maakt van de Barentszzee, waar hij zich voedt, naar de kust van Noorwegen om te paaien. Skrei is een seizoensgebonden delicatesse, die alleen verkrijgbaar is van januari tot april. In die tijd is de vis op zijn best.
Skrei is een rondvis en staat bekend om zijn stevige vlees en milde smaak, die perfect samengaat met de meest uiteenlopende smaken. Het is een veelzijdige vis die op verschillende manieren kan worden bereid. Je kunt hem pocheren, bakken en frituren. In dit recept van skrei met spinaziesaus wordt de skrei gebakken in een beetje roomboter. Houd de kruiden simpel, met alleen zout en witte peper en een beetje verse tijm.
Spinazie als basis voor een saus
Spinazie is een heerlijke groente die vrijwel jaarrond verkrijgbaar is. Je kunt spinazie koken, stoven en rauw eten en verwerken in de meest uiteenlopende gerechten. Maak bijvoorbeeld eens een heerlijk romige saus met verse spinazie. Door de spinazie kort te blancheren en te vermalen krijg je een saus met een prachtige groene kleur. De saus van gepureerde spinazie is een prachtig in contrast met de witte vis, en niet onbelangrijk, de smaken passen perfect bij elkaar. Een beetje verse tijm en citroen maken het gerecht helemaal af. Serveer de skrei met spinaziesaus bijvoorbeeld met torentjes aardappelpuree en een frisse salade en je hebt een maaltijd waar je je vingers bijna bij opeet.
Verse spinazie; lekker vers in voorjaar en zomer
Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.
Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken
Skrei is verkrijgbaar van jan. tot en met mrt. en met deze skrei recepten wordt dat een prachtig seizoen. Skrei kopen dus! en aan de slag.
Skrei met spinaziesaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 moten skrei van 150-200 gram
- 150 gram verse spinazie
- 100 ml kookroom
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- 25 gram boter
- 2 takjes verse tijm
- 2 takjes verse peterselie
- 1/2 citroen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je skrei met spinaziesaus:
Snij de ui fijn en pers de knoflook uit.
Ris de tijm van de takjes en snijd de peterselie fijn.
Verwarm een beetje boter in een ruime pan en smoor hierin de ui en de knoflook glazig. Voeg de blaadjes van een takje tijm toe. Doe er de gewassen spinazie met aanhangend water bij en laat dit met de deksel op de pan slinken. Voeg zodra de spinazie geslonken is de room toe en zet opzij.
Controleer de skrei op graten en bestrooi de moten met zout en peper. Bak de vis in ongeveer 4-6 minuten net gaar. Je kunt de gaarheid te testen door lichtjes met een lepel op de moot te duwen. Wijken de lamellen, dan is de vis gaar. Wil je de kerntemperatuur meten die moet voor skrei 50 – 60 graden zijn.
In de tijd dat de vis bakt, pureer je de saus. Verwarm de saus en breng hem op smaak met zout en peper.
Verdeel een beetje van de saus op een bord en leg daarop een moot skrei. Verdeel een klein beetje van de boter uit de pan over de vis en bestrooi hem met blaadjes tijm en gehakte peterselie. Rasp een beetje schil van de citroen over de vis en snijd de citroen in partjes.
Serveer de skrei met spinaziesaus met een partje citroen.
Tafel lekker !!