Een traybake met kabeljauw is een van die gerechten waar gemak en smaak mooi samenkomen. Alles gaat op één bakplaat: de zachte zoete aardappels, knapperige bloemkool, frisse wortel en sappige vis. Terwijl de oven zijn werk doet, trekken de kruiden en citroen in de groenten en vis, waardoor je zonder moeite een gerecht krijgt dat ruikt en smaakt alsof je uren hebt gekookt. Het is een kleurrijk geheel dat je zo op tafel kunt zetten, ideaal als doordeweekse maaltijd of voor een etentje met vrienden. De verse kruiden en citroen maken het fris, de geroosterde groenten zorgen voor die huiselijke warmte.
Als je een traybake met kabeljauw gaat maken draait alles om timing. Snijd de groenten gelijkmatig zodat ze tegelijk gaar worden en leg de vis pas op het laatst op de plaat. Zo blijft de kabeljauw perfect zacht en valt hij niet uit elkaar. De warme citroenpartjes geven een heerlijk frisse toets die het geheel optilt. Serveer dit gerecht met een eenvoudige salade of een yoghurtdressing voor balans. Je hebt nauwelijks afwas, maar wel een maaltijd waar iedereen blij van wordt.
Niveau
Dieet
Kooktechniek
Kooktijd
Verse ingrediënten
Traybake met kabeljauw en zoete aardappel
Ingrediënten voor dit recept
- 500 gram verse kabeljauw
- 750 gram zoete aardappels
- 500 gram bloemkool
- 2 winterwortels
- 2 rode uien
- 1 teentje knoflook
- 50 ml olijfolie
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel zout
- 1 citroen
- 3 takjes peterselie
- 3 takjes verse dille
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de traybake met kabeljauw:
Pel de ui en snijd hem in partjes.
Verdeel de bloemkool in kleine roosjes.
Meng de olie met het zout, de oregano, korianderpoeder, 2 takjes peterselie en 2 takjes dille.
Snijd de citroen doormidden en pers een helft uit bij de olie.
Pers er de knoflook bij uit en blend alles fijn met een staafmixer tot een marinade.
Verdeel 2/3 van de marinade over de groenten en meng dit goed door elkaar.
Voeg, indien nodig, nog een beetje olie toe.
Verdeel de groenten gelijkmatig over een bakplaat en zet dit 20 minuten in een oven van 180 graden.
Snijd intussen de kabeljauw in 8-10 stukken en besmeer die met de resterende marinade.
Snijd de rest van de citroen in 4 parten.
Snijd de peterselie en de dille fijn.
Haal de plaat met groenten uit de oven, meng alles even door elkaar en leg er de stukken vis tussen.
Zet de plaat met de vis nog 10 minuten terug in de oven.
Haal de plaat uit de oven, (check of de vis gaar is) en steek de citroenpartjes tussen de stukken vis.
Bestrooi de traybake met kabeljauw met de fijngesneden kruiden.
Tafel lekker !!
