Vispakketje “bouillabaisse”- Bouillabaisse is een heerlijke, rijke vissoep met vis, garnalen en mosselen uit Marseille, geserveerd met een pittige saus: de rouille. Hoe je die heerlijke vissoep uit Zuid-Frankrijk kunt maken vind je in dit recept:
Bouillabaisse zelf maken; nodig je vrienden maar vast uit!
Verse vis, mosselen en garnalen. Dat gaat er in een bouillabaisse. Als je dit recept gaat maken kies je natuurlijk voor lokale vissoorten.
Je doet het dit keer even anders en je gaat een vispakketje “bouillabaisse” maken. Alle typische verse groenten, zoals tomaten, venkel en aardappel uit het recept van de originele vissoep zijn aanwezig. Ook verse kruiden zoals chilipeper en knoflook ontbreken niet. En ook de stokbroodjes en de gruyèrekaas zijn van de partij. Je hebt dus een uitgebreid assortiment aan verse ingrediënten voor een typische bouillabaisse, alleen gaan ze vandaag in een vers vispakketje en niet in de soep.
Rouille
Je gaat er ook een variant op het recept van verse rouille bij maken. Rouille is een saus op basis van eidooier, chili, broodkruim en heel veel knoflook en de saus dankt zijn naam aan de kleur. “Rouille” betekent namelijk gewoon “roest” in het Frans.
“Rouille” betekent gewoon “roest” in het Frans.
Vispakketje “bouillabaisse” kun je ook van Noordzeevis maken
En uiteraard mag je de verse vis en de schaal- en schelpdieren niet vergeten in het vispakketje “bouillabaisse”. Het is niet vanzelfsprekend om hier in Nederland en België aan de typische Franse vis, die normaal gezien in het recept voor een bouillabaisse gaat, te komen. Traditioneel horen dat de volgende zes vissoorten te zijn: schorpioenvis, rode poon, pieterman, zeeduivel, kongeraal en zonnevis. Die soorten komen eerder voor in de Middellandse Zee. Maar je kunt met lokale verse vissoorten en schelp- en schaaldieren uit de Noordzee, die je hier uiteraard makkelijker kan vinden, een gerechtje maken dat er aardig bij in de buurt komt. Wij gebruiken witvisfilets (bijvoorbeeld wijting, schelvis, heek). Kies maar zelf welke je de lekkerste vindt of vraag aan je lokale visboer welke er nu in het seizoen zijn, zalmfilet, roodbaarsfilet, verse mosselen uit de Oosterschelde en grote garnalen.
Wedden dat zelfs een échte Marseillais duimen en vingers aflikt als je hem jouw recept van het vispakketje “bouillabaisse” uit de Noordzee, met verse rouille voorschotelt?
Je kunt natuurlijk gewoon kiezen voor lokale en verse vis uit de Noordzee
Recepten met garnalen; een feestje op je bord!
Recepten met garnalen, je kunt er niet genoeg van hebben. Lekker, gezond, en in veel gerechten te gebruiken. Kook ook eens met garnalen!
Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem
Hoe simpel wil je het hebben? Mosselen, groenten, wijn en in no time staat er een dampende pan mosselen op tafel. Hier vind je veel recepten.
Vis & Schaal- en schelpdieren
Vis mag vaker op de Nederlandse menukaart staan. Kies bij voorkeur voor vis uit de eigen Noordzee. Dat is duurzaam, gezond en lekker!
Vispakketje "bouillabaisse"
Print receptIngrediënten voor dit recept
- Voor het vispakketje "bouillabaisse":
- 200 gram zalmfilet
- 200 gram lokale witvisfilet ( bijvoorbeeld wijting, schelvis, heek,…)
- 200 gram roodbaarsfilet
- 200 gram mosselen
- 200 gram grote garnalen
- 2 verse tomaten
- 100 gram krielaardappelen
- 1 venkel
- 1 ui
- 8 teentjes knoflook
- 8 eetlepels olijfolie
- 250 ml witte wijn
- 4 gram saffraandraadjes/saffraanpoeder
- zout en peper uit de molen
- 1 stokbrood
- 100 gram gruyèrekaas (zelf geraspt)
- voor de rouille:
- 1 eidooier
- 4 teentjes knoflook
- 50 cl zonnebloemolie
- 1/4 sap van een citroen
- 0.5 gram saffraan
- 1 chilipeper
- 1 mespunt fleur de sel of keukenzout
- optioneel: piment d'espelette
- optioneel: 1 theelepel cayennepeper
- kruim van de kontjes van het stokbrood + 4 sneetjes stokbrood (gesneden in plakjes van ongeveer 1,5 cm dik)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je vispakketjes “bouillabaisse”, met verse rouille:
Snijd de ui en de venkel in plakjes (bewaar van de venkel wat groen voor de afwerking).
Snijd de knoflook fijn.
Snijd de krieltjes in hapklare stukjes.
Snijd de tomaten in hapklare stukjes.
Fruit de knoflook, ui en venkel in 4 eetlepels olijfolie en blus met de witte wijn. Laat even inkoken tot ongeveer de helft van het vocht verdampt is.
Snijd intussen de visfilets in blokjes.
Neem vier vellen aluminiumfolie en leg daarop eerst de gestoofde venkel, ui en knoflook. Verdeel hierop de krieltjes, tomaten, de visfilets, de mosselen en de grote garnalen. Kruid af met wat zout, peper uit de molen en de saffraan. Vouw de pakketjes goed dicht en leg ze voor 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200° C.
Snijd het stokbrood in schijfjes van +/- 1,5 centimeter dik. Bewaar de kontjes en 4 schijfjes voor de rouille.
In de pan waarin je de venkel, ui en knoflook hebt gegaard, bak je de schijfjes stokbrood krokant in 4 eetlepels olijfolie.
Rasp de Gruyèrekaas.
Maak, terwijl de vispakketjes gaar stomen, de rouille:
Snijd de chilipeper zo fijn mogelijk, pers de knoflook. Eventueel kun je dit nog even vijzelen of pletten om alle sappen en smaken mooi vrij te geven.
Verkruimel het kruim van de achtergehouden stukken stokbrood zo fijn mogelijk.
Doe een eidooier in een kom. Sla met een garde de eidooier los en voeg hieraan druppelsgewijs, terwijl je blijft kloppen met de garde, de zonnebloemolie toe tot je een gladde saus krijgt. Voeg het sap van 1/4 citroen toe. Voeg 0,5 gram saffraan en de mespunt fleur de sel/zout toe. Dit is ook het moment waarop je de optionele gedroogde specerijen toevoegt. Meng de chilipeper, de knoflook en het broodkruim door de saus. Roer tot het broodkruim is “opgegaan” in de saus. Serveer in een leuk schaaltje.
Intussen zijn je vispakketjes klaar. Haal ze uit de oven.
Strooi wat gruyèrekaas over 4 van de sneetjes stokbrood en zet die onder de grill voor 5 minuten.
Maak de vispakketjes open, en werk af met het groen van de venkel.
Serveer de vispakketjes “bouillabaisse” met het gegrilde stokbrood, met en zonder kaas, met de rouille, en met wat gruyèrekaas apart voor wie dat als extra erover wil.
Tafel lekker !!