Vispannetje van poon en wijting – Een snel en makkelijk recept met twee wat onbekende Nederlandse vissoorten. Dit recept is perfect voor doordeweeks als je de vis laat fileren door de visspecialist of leuk voor het weekend als je zelf je eigen vis wilt fileren. Iedereen kan dit gerecht maken, dat beloof ik je.
Poon & Wijting
Als je aan vis denkt, denk je wellicht aan kabeljauw, zalm en misschien wel aan koolvis. Maar er zijn zoveel andere lekkere soorten vis in Nederland te verkrijgen die recht voor onze deur in de Noordzee gevangen zijn. Op de verse vismarkt in Wieringen heb ik wat grauwe poon en wijting gekocht. Grauwe poon is familie van de rode poon die iets meer bekendheid heeft. Rode poon word vooral in de middellandse zee gevangen en dankt zijn kleur aan zijn voeding. Maar ook de grauwe poon kan door zijn voeding naar de rode kleur neigen. Het vlees van de poon is mooi stevig en dus ideaal voor een vispannetje van poon en wijting.
Wijting was vroeger een visje met een slecht imago. Kattenvoer werd er vaak gezegd. En dat is jammer want wijting is directe familie van de kabeljauw. De smaak van wijting is erg lekker en het vlees wat delicaat. En dat is ook gelijk een uitdaging van de wijting. Door het delicate vlees beschadigd de vis snel waardoor hij minder gewild is. Maar tegenwoordig liggen er prachtige wijtingen in de viskraam te wachten op een heerlijke gerecht waar ze deel van mogen zijn.
Hele vis en fileren
Hele vis kopen is gewoon het voordeligste. Je kan hem zelf fileren en van de overige restanten soep trekken. Maar je kan ook de visspecialist vragen om het voor je te doen. Let bij wijting er extra goed op dat je alle graten hebt. Poon vind ik persoonlijk iets makkelijker om te fileren omdat het minder kans op restgraatjes heeft na het fileren. Voel met je vingers altijd goed over de filet heen om te zorgen dat er geen graat meer in zit.
Als je mooie filets hebt van poon en wijting gaan we aan de slag met ons vispannetje.
Vispannetje van poon en wijting
Visgerecht voor 4 personen
- 800 gram geschilde aardappel
- 2 eetlepels bakboter
- 200 gram Wijtingfilet
- 200 gram Poonfilet
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- 150 gram prei
- 150 gram wortel
- 1 handvol bladpeterselie
- 2 eetlepels Groningse mosterd
- 150 ml visbouillon
- 125 ml room
- 100 ml melk
- 30 gram roomboter
- 1,5 eetlepel maïzena
- Zout & peper
- 1 lente-ui
Vispannetje van poon en wijting bereiden:
Doe de geschilde aardappelen in kleine stukjes in een pan en kook ze gaar. Zet een hapjespan op het vuur en doe daar de bakboter in. Maak de ui schoon en snipper hem grof. Verhit de pan tot de boter is uitgebruist. Voeg hier de ui aan toe en pers de knoflook erbij. Laat dit op zacht vuur langzaam aanfruiten (zachtjes bakken zonder verkleuring).
Snij ondertussen de wortel en prei zo fijn als je kan. Hak de bladpeterselie grof. De prei in hele fijne ringen en de wortel in hele kleine blokjes. Zo gaart het namelijk sneller. Doe eerst de wortel bij de ui en bak dit een poosje mee. Snij ondertussen de poonfilet en wijtingfilet in blokken. Als de wortel wat zachter word voeg je de prei toe die veel sneller gaar is dan de wortel en als laatste de bladpeterselie. Bak het geheel nog 1 minuutje. Voeg de poon en wijtingblokjes toe en roer het geheel even om. Voeg de mosterd, room en bouillon toe en laat dit geheel zachtjes garen. Zorg ervoor dat het niet kookt, want dan gaat het schiften. Laat het ongeveer 10 minuutjes trekken of tot de vis gaar is.
Als de aardappel gaar is giet je deze af. Voeg de melk en roomboter toe en stamp het geheel tot een gladde puree. Doe dit altijd met de hand, met een machine word het net behanglijm door het zetmeel in de aardappel.
Doe de maïzena in een kommetje met wat water en roer het met je vinger tot een egaal papje. Doe dit bij het vispannetje, door de warmte zal het vocht binden. Proef vervolgens het vispannetje of er nog zout en peper bij moet. Snij de lente-ui in dunne ringen en garneer het vispannetje van poon en wijting vlak voor het serveren hier mee af.
Tafel lekker!
Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten
Zalm, tonijn en kabeljauw zijn nog maar enkele van de lekkerste soorten rondvis. Hier vind je info en recepten voor de lekkerste bereidingen.