Vispannetje; Verschillende soorten vis, groenten en een saus van de visbouillon – Wij Nederlanders stranden maar al te vaak bij de kibbeling en de lekkerbekken. Gebakken vis is het meest verkochte product bij mening visspecialist. Maar ook verse vis wordt tegenwoordig overal panklaar geleverd. Met al die verse vissoorten kun je echt iets moois creëren. In onderstaand recept kun je je echt uitleven met verse vis en verse groenten. Zelfs de graten worden gebruikt voor een verrukkelijke bouillon. Deze bouillon geeft veel smaak en daar willen we alles uithalen. We gebruiken de bouillon dan ook als basis voor de saus.
Een vispannetje is even anders dan gebakken vis, en anders dan saus uit een flesje schudden of uit een tube knijpen. Het nadeel is dat je een redelijke stapel afwas achterlaat na de bereiding. Een groot voordeel is dat je een vispannetje serveert waar je echt je vingers bij aflikt. Hier zullen je gasten graag nog eens voor terugkomen. Ingewikkeld? Nee hoor. Volg de instructies goed, en het lukt jou ook! Laat je het ons weten als je het vispannetje ook gemaakt hebt?
Vispannetje
Visgerecht voor 2 personen
- ½ courgette
- 3 stronken witlof
- ½ ui
- 1 gele puntpaprika
- roosjes van romanesco
- heel kleine mini worteltjes
- 150 gram zeekraal
- 1 hondshaai
- 250 gram zalm
- 250 gram victoriabaars
- 1 zeewolffilet
- Visgraten voor bouillon en alle andere ingrediënten voor de bouillon
- 50 gram boter
- 40 gram bloem
- 1/2 citroen
- wat kervel (garnering)
Maak een visbouillon. Schil de worteltjes met een dunschiller. Zet een pan met gezouten water op en breng aan de kook. Gaar hierin de romanesco roosjes, de worteltjes en de zeekraal beetgaar. Laat schrikken in ijskoud water.
Ontdoe de halve courgette van de zaadlijsten en snijd in gelijke stukjes. Maak de witlof schoon en snijd grof. Ontdoe de puntpaprika van de zaadlijsten en snijd in fijne reepjes. Snipper de ui.
Verdeel de vis in stukken en schik ze in een vuurvaste schotel. Verdeel hier de warme visbouillon over en zet zo’n 20 a 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden om de vis te garen.
Verhit olijfolie in een pan en stoof de ui met de courgette en de witlof even aan. Voeg de romanesco en wortels toe en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de gare vis in een andere schotel en verdeel hier de zeekraal en de gestoofde groenten over.
Voor de saus:
Maak een roux van de boter en bloem en gebruik de visbouillon om je saus verder te maken. Deze mag niet te dik en ook niet te lopend zijn. Dus: Laat de boter smelten, voeg de bloem toe, roer met een garde en laat dit even indikken tot een bal ontstaat. Voeg dan langzaam de bouillon toe tot de juiste sausdikte ontstaat. Voeg een beetje room toe, naar smaak verder kruiden met peper, zout en een beetje citroen voor de frisheid.
Verdeel de saus over het vispannetje en zet nog een half uur in een op 180 graden voorverwarmde oven. Versier het vispannetje daarna met wat plukjes kervel.
Serveer dit vispannetje met rijst, puree of fregula tostata grossa (een pastaspecialiteit uit Sardinië).
Tafel lekker!
Tip: Vervang in dit vispannetje de hondshaai eventueel door kabeljauw en durf ook gerust te variëren met de andere vissoorten.
Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten
Zalm, tonijn en kabeljauw zijn nog maar enkele van de lekkerste soorten rondvis. Hier vind je info en recepten voor de lekkerste bereidingen.