Visschotel van rode poon met postelein – Vers koken, dat doen wij graag! Als je daar eenmaal aan went wil je nooit meer anders. Eén van de grootste voordelen is dat je echt iets maakt wat past bij je eigen smaak. En als je dan toch zelf de keuken induikt is het echt veel fijner om met echt verse ingrediënten te werken. Vergeet de diepvries vis, ga voor pure verse vis uit eigen Noordzee. Combineer het met verse groenten en aardappelen en maak het af met een heerlijke (natuurlijk ook zelfgemaakte) saus.
Postelein
Postelein is een groente die nogal uit de gratie raakt. Velen kennen het al helemaal niet, maar als je rondvraagt bij onze gerespecteerde ouderen zie je vooral blikken van herkenning. Helaas moeten zij het vaak doen met catering voedsel en zit de verse postelein en de verse rode poon er voor hun dus niet in. Tijd dus om deze groente opnieuw te ontdekken. Postelein is een pittige groente met een wat zurige smaak. Supergezond, maar erg kort houdbaar. Onderstaande visschotel van rode poon met postelein maak je dan ook het liefst als je net van de markt terugkomt. Is postelein niet verkrijgbaar? Vervang het dan door waterkers.
Postelein is een pittige groente met een wat zurige smaak. Super gezond, maar erg kort houdbaar.
Rode Poon
Waarom eten we eigenlijk niet zoveel rode poon? Het grootste probleem is waarschijnlijk dat deze meestal in zijn geheel aangeboden wordt. Je moet het visje dus zelf even schoonmaken. Zie je daar tegenop? Vraag het dan gewoon even aan je visboer. Het vlees van de rode poon is heerlijk stevig en heeft een diepe smaak. Daarmee is deze vis erg geschikt voor het maken van vissoepen en visstoofpotten. Je kunt de vis ook op het vel bakken op een barbecue of in de grillpan. De vis kan op veel manieren bereid worden: in de pan, in een gewone oven, in een magnetron, gepocheerd, gestoomd, in papillotten, op spiesjes. Probeer dus eens vaker rode poon.
Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten
Zalm, tonijn en kabeljauw zijn nog maar enkele van de lekkerste soorten rondvis. Hier vind je info en recepten voor de lekkerste bereidingen.
Visschotel van rode poon met postelein
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimige aardappels
- 150 gram postelein
- 150 gram champignons
- 8 mooie rode poon filet
- Sap van ½ citroen
- 250 gram zure room
- Peper en zout
- Olijfolie en boter
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel azijn
- ¼ bosje peterselie, fijngesnipperd
- 5 cl olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
De visschotel van rode poon maak je zo:
We beginnen met het maken van de saus. Meng hiervoor de mosterd en de azijn. Roer het met een garde en schenk er voorzichtig de olijfolie bij. Blijf roeren tot je een licht gebonden vinaigrette krijgt. Breng op smaak met zout en peper. Roer er vlak voor het opdienen de peterselie door.
Snijd de champignons in schijfjes en bak ze kort aan in een beetje bakboter. Breng op smaak met peper en zout en verfris met een beetje citroensap naar eigen smaak.
Kook de aardappels met schil in ruim water met wat zout. Kook 18 a 20 minuten en pel ze als ze gaar zijn. Stamp ze grof. Schep de zure room en de gebakken champignons erdoor en hou de stamppot warm.
Bestrooi de rode poon met wat peper en zout en bak ze gaar in olijfolie met een beetje bakboter (door olie en boter samen te voegen wordt de vetstof heter).
Schep nu de rauwe postelein door de warme stamppot. Breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout. Verdeel wat van de stamppot op de borden en leg hier twee rode poon filets op. Werk de visschotel van rode poon af met de pittige saus.
Tafel lekker !!