• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
woensdag 12 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Visgerechten

Wijting met een krokante korst van kernhem en verse kruiden

Eenvoudig te maken in de oven of airfryer

0
Wijting met een krokante korst van kernhem en verse kruiden

Wijting met een krokante korst van kernhem en verse kruiden – is een heerlijk en makkelijk te maken visgerecht dat zowel in de oven als in de airfryer kan worden klaargemaakt. De zachte smaak van wijting en de romige kernhem zorgen samen met de frisse groene kruiden voor een perfecte smaakbalans. Het resultaat is een heerlijk zelfgemaakte visschotel die in slechts 25 minuten op tafel staat.

Ovenschotel van wijting met een krokante korst

Wijting is een magere, witte vis met een delicate smaak en stevige textuur. Het is rijk aan eiwitten en bevat weinig vet, waardoor het een gezonde keuze is. Wijting is snel klaar, heel veelzijdig en je maakt er de lekkerste gerechten mee.

De combinatie van wijting en kernhem zorgt voor een unieke smaakbeleving. Kernhem is een Nederlandse gewassen-korstkaas met een zachte, maar pittige smaak. De kaas smelt perfect en vormt een heerlijke, krokante korst als hij wordt gecombineerd met panko en verse kruiden. De toevoeging van citroenrasp en sap zorgt voor net dat beetje extra frisheid waardoor de wijting met een krokante korst zo lekker wordt.

Een recept voor oven of airfryer

Wijting met een krokante korst is prima voor te bereiden en in de koelkast bewaren. Haal het gerecht ongeveer 15 minuten voor het bakken uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.

De airfryer is voor 2 porties vis perfect. Kook je voor meer personen dan zal de oven makkelijker zijn. Het is natuurlijk ook afhankelijk van de maat airfryer die gebruikt wordt. Zorg er bij een grotere hoeveelheid voor dat de vis niet te dicht op elkaar ligt voor een gelijkmatige garing.

  • De tijd is afhankelijk van dikte van de vis en de starttemperatuur.
  • Wijting met krokante korst is gaar als de vis gemakkelijk uit elkaar valt en een ondoorzichtige, witte kleur heeft.
  • Haal de vis uit de oven of airfryer als de kerntemperatuur 55 graden is. Laat de vis nog een paar minuten staan voor je hem serveert, hij gaart dan nog een beetje na en de vis blijft heerlijk sappig.
  • De kerntemperatuur van de wijting moet ongeveer 55 graden zijn. Bak ze niet te gaar om droge vis te voorkomen.

Experimenteer met verschillende kruiden zoals basilicum, koriander, bieslook, stukjes olijf of gedroogde tomaat om af te wisselen in smaak.

De wijting met een krokante korst van kernhem en kruiden past goed bij een frisse salade, gestoomde groenten en een romige aardappelpuree.

wijting

Wijting; de onderschatte topper uit de Noordzee

Recepten met Nederlandse wijting. Dat is lekker en duurzaam. En, we beloven je (als je goed leest) ieder kwartaal een dagje strand.

Wijting met een krokante korst van kernhem en kruiden

Porties: 2 personen
Bereidingstijd: 25 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 stukken wijtingfilet van +/- 150 gram
  • 2 takjes verse dille
  • 2 takjes verse peterselie
  • 1 lente-ui
  • 1 citroen
  • 75 gram kernhem
  • 1 eetlepel kwark
  • 1 1/2 eetlepel panko
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je wijting met een krokante korst:

Rasp van de helft van de citroen het gele gedeelte van de schil en doe dit in een schaaltje.

Snijd de citroen door en pers een helft uit.

Vet een klein ovenschaaltje in met een beetje boter en schenk daarin de helft van het citroensap.

Kruid de wijtingfilets met zout en peper en leg ze in het schaaltje.

Hak de lente-ui, dille en peterselie fijn en doe dit met de rest van het citroensap bij de citroenrasp in het schaaltje.

Rasp de kernhem en doe de helft in het schaaltje bij de kruiden.

Schep er een eetlepel panko en een eetlepel kwark bij, voeg een beetje zout en peper toe en roer alles door elkaar tot een stevige maar losse massa.

Verdeel de kruidenkorst over de wijting en druk dit lichtjes aan. Zorg ervoor dat het geen vaste koek wordt.

Verdeel er de resterende kaas en een halve eetlepel panko over.

Tot zover kun je voorbereiden.

In de oven:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bak daarin de wijting in ongeveer 10-15 minuten gaar.

In de airfryer:

Zet het schaaltje met de vis in de airfryer en bak het 3-4 minuten op 160 graden Celsius en daarna 4-5 minuten op 120 graden.

Serveer de wijting met een schijfje citroen en eventueel extra verse kruiden voor garnering.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • oven gegaarde zalm in roomsaus

    Ovengegaarde zalm in roomsaus

  • schol bakken

    Schol bakken; puur, eenvoudig en vooral erg lekker

  • pasta met gerookte makreel

    Pasta met gerookte makreel – gezond, betaalbaar en met heel veel smaak

  • Tiramisu met bosbessen en citroen

    Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

  • Kaassaus voor bij nacho's

    Kaassaus voor bij nacho’s; maar dan wel die lekkere zelfgemaakte

  • Forel pakketje

    Forel pakketje uit de oven

  • Hollandse borrelplank

    Hollandse borrelplank; een feestje!

  • haring salade

    Rode bietjes-haring salade

  • Hele dorade uit de oven

    Hele dorade uit de oven

  • lekkerbek

    Lekkerbek zelf maken doe je zo

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans
  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.