Zalm pocheren in een court bouillon – Als je een mootje verse zalm koopt wil je natuurlijk een lekker stukje zalm eten. Ontdek dan eens de kunst van het zalm pocheren. In dit recept ga je gepocheerde zalm maken en dat zorgt straks voor een lekker stukje vis op je bord.
Zalm pocheren in een court bouillon zorgt voor een heerlijke smaak
Zalm pocheren is een klassieke manier om zalm sappig en smaakvol te garen. Een court bouillon is een aromatische bouillon voor het pocheren van onder andere vis en schaaldieren. Pocheren is een ideale kooktechniek voor de delicatere vissoorten zoals zalm.
De vis wordt in dit recept zachtjes gegaard in een vloeistof en dat zorgt ervoor dat de zalm sappig en mals blijft en niet uitdroogt. Bovendien is pocheren in een aromatische court bouillon niet alleen lekker, het is ook gezond, je gebruikt immers geen extra vetstof zoals bij bakken. De court bouillon waarin de zalm wordt gepocheerd is vol van smaak door de kruiden en de groenten. Dus met dit recept geef je de vis extra smaak zonder dat extra toevoegingen zoals zware sauzen nodig zijn. Win-win!
De veelzijdigheid en eenvoud van het pocheren van zalm
Je kunt heel wat met een stukje gepocheerde zalm. Je kunt de zalm uit dit recept zowel warm als koud serveren. Een stukje koude gepocheerde zalm is bijvoorbeeld erg lekker bij een koude visschotel. Warme gepocheerde zalm is lekker met aardappelpuree en gestoomde groenten. En van gepocheerde zalm kun je ook een echt lekkere zalmsalade voor op brood maken.
Wil je de gepocheerde zalm vooraf klaarmaken en bewaren voor later? Dat kan! In een luchtdichte verpakking bewaar je gepocheerde zalm eenvoudig tot wel drie dagen lang in de koelkast.
Bovendien is pocheren een erg eenvoudige kooktechniek. Omdat de temperatuur waarin de vis wordt gepocheerd relatief laag is, is er minder risico op overgaren en uitdrogen van de vis. Pocheren is dus ook een geschikte kooktechniek voor de minder ervaren kok.
Met dit recept voor het pocheren van zalm in een court bouillon eindig je met een sappige, gelijkmatig roze zalmfilet, vol van smaak, waar je alle kanten mee uit kan! Wat wil je nog meer?
Verse zalm of zalmfilet; zo maak je er iets lekkers mee
De manieren waarop je een stukje verse zalm of zalmfilet kunt bereiden zijn bijna eindeloos. De lekkerste recepten en tips vind je hier.
Zalm pocheren in een court bouillon
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 liter water
- 1 glas droge witte wijn
- 200 gram peen, in grove stukken
- 200 gram bleekselderij, in grove stukken
- 1 ui, in kwarten
- 1/2 citroen, in plakjes
- 1 takje verse tijm
- 1 takje verse peterselie
- 1 laurierblad
- 10 peperkorrels
- zout naar smaak
- 4 zalmfilets
- een paar plukjes verse dille, voor garnering
Bereidingswijze van dit recept
Zo pocheer je zalm in court bouillon
Voeg het water, de witte wijn, peen, bleekselderij, ui, citroen, tijm, peterselie, laurierblad, peperkorrels en zout toe in een grote pan. Breng het mengsel aan de kook op middelhoog vuur. Zet het vuur lager en laat de bouillon ongeveer 20-30 minuten zachtjes sudderen om de smaken goed te laten trekken.
Zeef de court bouillon om de groenten en kruiden te verwijderen en giet de gezeefde bouillon terug in de pan. Breng de bouillon weer aan de kook en zet dan het vuur lager zodat de bouillon net onder het kookpunt blijft. Leg de zalmfilets voorzichtig in de court bouillon. Pocheer de zalmfilets gedurende 8-10 minuten, afhankelijk van de dikte, tot de vis net gaar is en gemakkelijk uit elkaar valt. De binnenkant moet lichtroze en vochtig zijn.
Haal de zalmfilets voorzichtig uit de bouillon met een schuimspaan en laat ze kort uitlekken. Leg de zalmfilets op een serveerschaal of borden. Garneer de in court bouillon gepocheerde zalm met verse dille en serveer met citroenpartjes.
Tafel lekker !!
Vandaag dit recept uitgeprobeerd, wat een heerlijk recept heb genoten en voor herhaling vatbaar.