Zeebaars in zijn geheel met venkel, kerstomaatjes en krieltjes – Laat de visfilet eens links liggen. Natuurlijk is het handig om een visfilet te bakken, maar een vis in zijn geheel klaarmaken is misschien zelfs nog makkelijker.
Zeebaars is een door mij heel gewaardeerde en lekkere vis. De smaak van de zeebaars is redelijk zoet en mild en heeft een fijne structuur. Je kunt zeebaars op ontzettend veel manieren voorbereiden. Als je een zeebaars klaarmaakt, is het aan te raden de huid te laten zitten. De huid is namelijk erg lekker. De zeebaars is bijna het hele jaar verkrijgbaar.
Vraag de visboer de zeebaars schoon te maken
Vaak biedt een visboer al aan de vis schoon te maken, de ingewanden te verwijderen en te ontschubben. Vraag er anders naar, dit bespaart je veel werk. Je houdt dan natuurlijk wel de graten, oppassen dus met eten.
De vis snijden we met een vlijmscherp mes beide zijden in. Hierdoor kunnen de smaken nog beter in de vis trekken en is het ook handiger om te controleren of de vis gaar is.
Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes
Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!
Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten
Zalm, tonijn en kabeljauw zijn nog maar enkele van de lekkerste soorten rondvis. Hier vind je info en recepten voor de lekkerste bereidingen.
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
Zeebaars in zijn geheel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 zeebaarzen, schoongemaakt
- 1 limoen
- 250 g kerstomaatjes
- 1 dl nouilly prat (een droge vermout) of een droge witte wijn
- olijfolie
- peper en zout
- 2 venkels
- ½ kg krieltjes
- 4 teentjes knoflook
- 2 takjes tijm
- 3 laurierblaadjes
- peterselie en dragonblaadjes
Bereidingswijze van dit recept
Zeebaars in zijn geheel maak je zo:
Verwarm de oven voor op 200 graden en boter een grote ovenschaal.
Was de krieltjes, droog ze goed af en snij in hapklare stukken. Snij ook de venkel in grove stukken. Plet de knoflooktenen.
Leg alles in de ovenschaal en besprenkel flink met olijfolie. Kruid af met peper en zout. Leg er de laurierblaadjes en de tijm tussen. Hussel goed door. Zet de ovenschaal 15 minuten in de oven.
Spoel de zeebaars goed af onder koud stromend water en dep met wat keukenpapier droog. Kerf met een scherp mes beide zijden verticaal enkele malen in. Zo neemt de zeebaars al de smaken van de groenten beter op.
Leg nadat de groenten 15 minuten in de oven gestaan hebben, de zeebaars op de geroosterde groenten. Halveer de kerstomaatjes en voeg ze bij de visschotel. Snij de limoen door en knijp het sap over de zeebaars. Snij de uitgeknepen limoen in partjes en leg ze tussen de groenten en de vis. Giet er de nouilly prat of de witte wijn over. Besprenkel de vis nog wat met olijfolie en zet nog eens voor 30 minuten in de oven.
Garneer de zeebaars in zijn geheel met peterselie en gesnipperde dragon.
Tafel lekker !!
Heerlijk gerecht en makkelijk te maken
Verse vis kan zo’n feestje zijn 😉 Leuk dat je het deelt!