Zeebaarsfilet met freekeh en krokante uitjes – Er zijn enorm veel verschillende ingrediënten en gerechten in Libanon. Deze gerechten kunnen ook heel erg per regio verschillen. Er zijn veel Arabische, Turkse maar ook Frans en zelfs Italiaanse invloeden in de Libanese keuken. Deze keer heb ik gekozen voor een bijzonder recept met zeebaarsfilets en freekeh. Wat is freekeh vraagt u zich af? Freekeh is dé nieuwe supergraan die al langer populair is in Amerika, Australië en Engeland. Het heeft een hoge voedingswaarde en een geweldige textuur en smaak. Freekeh bevat vier keer meer vezels dan zilvervliesrijst en bijna twee keer zoveel eiwit als witte rijst. Dit gezonde recept lijkt veel werk maar als je alle ingrediënten in huis haalt is het zo gepiept : ).
Voor 4 personen:
350 gram freekeh (bijvoorbeeld van Artisan grains)
- 1 theelepel zout
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels gehakte verse peterselie (kruid)
- 2 eetlepels gehakte verse munt (kruid)
- 8-10 blaadjes verse munt, gesnipperd (kruid)
- 1 eetlepels kappertjes, uitgelekt en afgespoeld
- zonnebloemolie, om in te bakken
- 2 uien, in ringen gesneden
- 4 mooie zeebaarsfilets (met huid)
- 2 eetlepels boter
- sap van 1 citroen
- zeezout
- 1 citroen in partjes als garnering
Kook in een pan de freekeh in 1,2 liter kokend water, doe er het zout en 2 eetlepels olijfolie bij en breng ze aan de kook. Draai vervolgens het vuur laag en laat het water ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen tot de freekeh zacht zijn (proeven). Meng intussen de kruiden en de kappertjes in een kom. Giet de freekeh af, spoel de korrels met koud water af en laat ze goed uitlekken. Doe de freekeh bij het kruidenmengsel, hussel alles goed door elkaar en zet de kom even opzij. Verhit een laagje van 2 cm zonnebloemolie in een ondiepe pan met dikke bodem op halfhoog vuur, doe er de uitjes bij en blijf regelmatig roeren tot ze krokant zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze op een stuk keukenpapier goed uitlekken. Maak 3 sneetjes in het vel van de zeebaarsfilets, wrijf er zeezout in en besprenkel ze met de resterende olijfolie. Verhit de boter in een koekenpan en leg er wanneer deze bijna gesmolten is de filets op het vel in. Let op!
Druk de filets 1 minuut aan met een spatel of klein bord anders trekken de filets krom! Bak ze 3 minuten tot het vel krokant is, keer ze om en bak de andere kant 2 minuten. Maak de freekehsalade aan met citroensap naar eigen smaak en een snufje peper en zout en verdeel over 4 borden. Leg de filets op de salade, strooi er de krokante uitjes over en zet de borden direct op tafel.
Tafel lekker!
Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten
Zalm, tonijn en kabeljauw zijn nog maar enkele van de lekkerste soorten rondvis. Hier vind je info en recepten voor de lekkerste bereidingen.