Babi pangang – Die woorden betekenen letterlijk vertaald ‘geroosterd varkensvlees’. In Nederland is dit gerecht vooral bekend als een van de meest favoriete gerechten die je bij de afhaalchinees kunt bestellen. Maar waarom zou je babi pangang gaan afhalen als je het ook heel goed zelf kunt maken? Dat is niet ingewikkeld en prima zelf te doen met het recept uit dit artikel. Dus op naar de slager voor het juiste vlees, de rest van de ingrediënten vind je gewoon in elke supermarkt. En dan de keuken in, om jouw eigen babi pangang te maken.
En wat is dan het juiste vlees om babi pangang te maken?
In dit recept zijn gewone speklappen zonder zwoerd gebruikt. Die laten zich goed marineren en je kunt ze daarna lekker krokant bakken. Nu houd je misschien niet van spek, of je vindt het te vet. Dat wil niet zeggen dat je dan geen babi pangang kunt maken, want je kunt ook hamlappen gebruiken om dit recept te maken. Dat maakt het gerecht zeker zo lekker en het is wat magerder vlees. Het een is niet beter dan het andere, de keus welk vlees je gebruikt is helemaal aan jou. Je kunt voor beide soorten vlees gewoon het recept op dezelfde manier volgen.
De zoetzure saus maak je natuurlijk ook zelf
Bij zelfgemaakte babi pangang hoort natuurlijk ook een zelfgemaakte zoetzure saus. Die saus maak je heel makkelijk zelf met een handvol ingrediënten waarvan de meeste ongetwijfeld al in je keukenkastje staan. Gembersiroop en mirin heb je misschien niet op voorraad, maar die kun je in elke goed gesorteerde supermarkt kopen. Mirin is een zoete Japanse rijstwijn. Je vindt het in kleine flesjes bij de afdeling met Japanse artikelen in de supermarkt, of in de toko. Kun je niet aankomen? Neem dan simpelweg eenzelfde hoeveelheid zoete, witte wijn. De smaak is misschien niet helemaal hetzelfde, maar het is een prima alternatief bij het maken van dit recept voor babi pangang.
Zo serveer je babi pangang
Als je babi pangang bij de Chinees bestelt, zul je daar waarschijnlijk witte rijst, nasi of bami bij bestellen. Dat zijn dan ook de bijgerechten die prima bij het gerecht passen. Geef er wat atjar en wat kroepoek bij en een frisse komkommersalade en je serveert heel makkelijk een complete maaltijd. En natuurlijk is jouw zelfgemaakte babi pangang een geweldig gerecht op een rijsttafel.
De aangegeven bereidingstijd is exclusief de tijd voor het marineren et cetera.
Spek, een heerlijk veelzijdig stukje vlees
Spek is geweldig en meer dan zomaar een stukje varkensvlees, het is met reden een favoriet in keukens over de hele wereld.
Babi pangang
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram speklappen, zonder zwoerd
- 2 eetlepels five spices poeder
- 6 eetlepels zoute sojasaus
- 175 gram witte basterdsuiker
- 100 ml witte wijnazijn
- 3 eetlepels mirin
- 3 eetlepels gembersiroop
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 5 eetlepels tomatenketchup
- 1 theelepel vers geraspte gember
- zout en peper
- optioneel; allesbinder of maïzena
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je babi pangang:
Leg de speklappen in een schaal en giet er wat kokend water overheen. Daardoor kun je het vlees later knapperiger bakken. Maak met een scherp mes wat inkepingen in het vlees. Giet af en wrijf de speklappen in met zout. Laat een uurtje afgedekt staan.
Dep het vlees vervolgens af met wat keukenpapier. Prik er met een vork wat gaatjes in en smeer het vlees in met de five spices poeder. Haal het vlees door de sojasaus. Laat het nog een uurtje rusten.
Terwijl het vlees rust kun je de saus voor de babi pangang maken.
Doe de suiker, de azijn, de mirin, de gembersiroop, de tomatenpuree, de verse gember, de tomatenketchup bij elkaar in een sauspan. Breng aan de kook en laat koken tot er een dikke saus ontstaan. Wel goed blijven roeren om aanbranden te voorkomen. Bind de saus eventueel met wat maïzena of allesbinder. Breng, indien nodig, op smaak met wat zout en peper.
Snijd het vlees in dunne reepjes.
Verhit een wok op hoge temperatuur. Giet er een scheut olie in en wok het vlees tot het gaar en knapperig is. Leg het vlees op een schaal en giet de warme saus er overheen.
Serveer de babi pangang met witte rijst of bami.
Tafel lekker !!
Dank voor het recept
Ik zie dan ook op alle ned kooksites steeds BP, verkeerd geschreven, juist is het BABI PANGGANG, van het bahasa werkwoord PANGGANG idd ROOSTEREN.
Ik serveer het wel met een licht pittige zoetzuresaus met jouw ingredienten + pigment en ook op een bedje van gewokte witte kool met taugé, en kan zelfs met Belgische friet.dank
Omdat we een Nederlandse website zijn, hebben we de in Nederland gebruikelijke spelling aangehouden, Marco. Dankjewel voor de serveertips. Wist je dat piment een onderdeel is van de in het recept gebruikte five spices powder?
Het is pangang, babi is varken.
Niemand in Indonesië gebruikt speklappen maar procureur.
Dit vlees moet je met steranijs rijstwijn ketjap en oestersaus koken voor een uur per kilo. Daarna snij je het vlees in plakken van een cm en frituur je deze krokant. Maar goed in Nederland willen we snel snel, maar lekker eten duurt gewoon lang.
Witte kool is de juiste bedje, al moet de wel even een paar dagen in azijn en zout fermenteren. Atjar noemen ze dat.