Bavette uit de oven – Met bavette uit de oven zet je heel makkelijk, lekker snel, een heerlijk stuk mals vlees op tafel. Met onderstaand recept kun jij dat ook.
Bavette staat bekend als barbecuevlees
Bavette staat bekend als rundvlees voor op de barbecue, maar maak ook eens bavette uit de oven. Het recept staat onderaan het artikel. Je hebt geen omkijken naar dit vleesgerecht en het is snel klaar. Het enige wat je niet moet vergeten is om het rundvlees een dag van tevoren in de marinade te zetten. Bavette, ook wel vanglap genoemd, wordt vaak gebruikt in gehakt of als stoofvlees, omdat hij een lange grove draad heeft. Maar als je dit vlees marineert en in dunne plakjes op de draad snijdt heb je een geweldig smaakvol stukje vlees dat niet taai is, maar bijna smelt in de mond.
Als je een bavette marineert en in dunne plakjes op de draad snijdt, heb je een geweldig smaakvol stukje vlees dat niet taai is, maar bijna smelt in de mond
Een marinade is niet alleen voor de smaak
Als je bavette uit de oven, van de grill of in de pan maakt, is het altijd aan te raden om dit stuk vlees te marineren. Dat marinade smaak toevoegt weet je wel, maar de zuren uit de marinade zorgen ervoor dat het bindweefsel afbreekt en het vlees zachter wordt. Zorg dus altijd dat er, behalve kruiden, ook een zuur in het recept van de marinade zit. Dit zuur kan wijn, azijn, tomatenpuree of vruchtensap zijn.
Tip: serveer de bavette met warme tortilla’s en zure room
Bavette uit de oven als complete maaltijd
Om de maaltijd compleet te maken zijn bij dit recept de groenten er in de oven bij gedaan. Je kunt natuurlijk ook de bavette alleen in de oven schuiven en die met andere bijgerechten serveren. De bavette is op smaak gebracht met een eigen mengsel van cajunkruiden, het recept vind je hier. Het is aan te raden om bij het garen van grote stukken vlees een vleesthermometer te gebruiken. Dit omdat de diktes van het vlees nogal eens kunnen verschillen. Door de thermometer in het dikste deel van het vlees te steken kun je de gaarheid goed volgen. De thermometers zijn in bijna iedere huishoudzaak te koop en hoeven echt geen fortuin te kosten.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Bavette uit de oven
Print receptIngrediënten voor dit recept
- een bavette van ongeveer 1 kg
- 1 + 1 eetlepels cajun kruiden
- 1 eetlepel limoensap
- 1/2 eetlepel sojasaus
- 2 + 1 eetlepels olijfolie
- 2 takjes rozemarijn
- 2 rode paprika’s, in repen
- 1 groene paprika, in repen
- 600 gram voorgekookte aardappels, in stukken
- een bakje kerstomaatjes
- 2 rode uien, in halve ringen
- 2 lente-uitjes, in ringetjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bavette uit de oven:
Meng 1 eetlepel cajunkruiden, 2 eetlepels olijfolie, het limoensap, sojasaus en 1 in stukken gesneden takje rozemarijn en smeer hier het vlees mee in. Verpak het vlees in een vacuüm of zipp-lock zak en duw er zo veel mogelijk lucht uit. Leg een nacht of langer in de koelkast om te marineren.
Meng de groenten en aardappels samen met de rest van de cajunkruiden en de olijfolie.
Haal het vlees een kwartiertje voor bereiding uit de koeling.
Warm de oven voor op 225 graden.
Leg een vel bakpapier op een ovenschaal en leg er het vlees met alle marinade op.
Verdeel er de groenten omheen en bestrooi met stukjes rozemarijn.
Zet een vleesthermometer in het dikste stuk van het vlees en zet alles in de oven.
De tijd is moeilijk te bepalen, dit heeft met meerdere factoren te maken, namelijk de starttemperatuur van het vlees, de dikte van het vlees en de kracht van je oven. Houd dus de thermometer in de gaten, het vlees op de foto had een kerntemperatuur van 55 graden en het stuk vlees was niet erg dik. Houd er rekening mee dat het vlees tijdens het rusten nog iets na gaart. Wil je liever iets roder vlees houdt dan 45 tot 50 graden aan voor gaar tot maximaal 65. Heeft het vlees die temperatuur bereikt? Haal dan alles uit de oven. Verpak het stuk vlees in een stuk aluminiumfolie en laat het ongeveer 15 minuten rusten.
Roer de groenten om en zet die nog 10 minuten terug in de oven.
Verdeel de groenten over een grote (voorverwarmd in de oven) ovenschaal met in het midden plaats voor het vlees.
Snijd het vlees met een scherp mes in zo dun mogelijke plakken en leg dit bij de groenten. Bestrooi alles met de ringetjes lente-ui en serveer de bavette uit de oven direct.
Tafel lekker !!
Vanavond gemaakt voor vrienden, wat een geweldig recept! De smaak was voortreffelijk, vlees super mals. Ook de groente en aardappels smaakten heerlijk. Makkelijk voor te bereiden, in de oven en je hoeft niet uren lang in de keuken te staan. Dit recept is zeker voor herhaling vatbaar. 😋😋😋
Dankjewel voor de lovende reactie, fijn dat de bavette zo goed gelukt was Mirjam.