Beef back ribs in smokey whiskey marinade – Heb jij al eens runderspareribs van de BBQ gegeten? Ze zijn het grote broertje van de varkensspareribs zeg maar. In Nederland zijn ze niet zo heel erg bekend. Maar dat gaat ongetwijfeld veranderen. Steeds vaker worden de sateetjes en hamburgers, die traditioneel bij een Nederlandse BBQ geroosterd worden, vervangen door één groter stuk vlees. Als je van rundvlees houdt moet je deze beef back ribs in smokey whiskey marinade echt eens proberen. Het kost een beetje tijd, maar dan heb je ook iets heel lekkers!
Runderspareribs kopen
De beef back ribs, het Engelse woord zegt het al, zijn de ribben die worden gesneden uit de rug van het rund. Hoe ze precies gesneden worden kan wat verschillen per slager. In de supermarkt zul je ze waarschijnlijk niet gaan vinden. Je zult dus naar de slager moeten. En een goede slager kan je ook iets vertellen over het vlees. In dit geval hoe de ribben gesneden zijn en hij of zij kan je ook nog wat bereidingstips geven als je daar om vraagt.
Een echt lekkere marinade
Als je goede kwaliteit rundvlees koopt, dan kun je besluiten om het niet te marineren. Goed en smaakvol vlees kan in principe toe met wat zout en peper. Maar omdat het wel leuk en lekker is om eens een andere smaak toe te voegen aan het vlees, kun je dat doen door het vlees te marineren. Voor het recept van beef back ribs in smokey whiskey marinade maak je een pittige marinade van onder andere barbecuesaus en whiskey. De bereidingstijd van de beef back ribs in smokey whiskey marinade is ongeveer 3 uur. In het recept staat een langere tijd. Hier is 3 uur marineren in mee genomen. Je kunt het vlees ook een hele nacht laten marineren.
Verbrand? Nee, ‘bark’!
Het vlees op de foto is wat donker van kleur geworden na het bereiden. Dit is niet verbrand, maar een iets wat in het Engels of Amerikaans ‘bark’ wordt genoemd. De donkergekleurde korst om de runderspareribs ontstaat door het karameliseren van de natuurlijke suikers in het vlees, maar in dit geval ook door de marinade. In de marinade zit suiker en dat gaat ook karameliseren.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Beef back ribs in smokey whiskey marinade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 beef back ribs van ongeveer 800 gram per stuk, op kamertemperatuur
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
- 2 eetlepels whiskey
- 1 eetlepel citroensap
- 4 eetlepels neutrale olie
- 4 eetlepels barbecuesaus
Bereidingswijze van dit recept
Verder nodig: barbecue met deksel, aluminiumfolie en kernthermometer.
Zo maak je beef back ribs in smokey whiskey marinade:
Meng in een kom de chilipoeder, het gerookt paprikapoeder, de whiskey, het citroensap, de olie en de barbecuesaus. Smeer de beef back ribs hiermee in en zet ze afgedekt in de koelkast. Laat de runderspareribs minimaal 3 uur marineren. Langer mag ook. Haal ze een uur voor dat je ze op de BBQ legt weer uit de koelkast. Zo komt het vlees op de juiste temperatuur voor de bereiding.
Verhit de barbecue tot 150 graden.
Rooster de beef back ribs rondom bruin. Niet te donker, want door het karameliseren van de suikers in het vlees en de marinade worden ze vanzelf donkerder. Haal het vlees van het rooster en verpak het in aluminiumfolie. Leg het vlees terug in de BBQ en sluit het deksel. Zorg dat de temperatuur van de BBQ tussen de 120 en maximaal 140 graden blijft. Draai de pakketjes af en toe om. Als het vlees een kerntemperatuur van ongeveer 90 graden heeft, zijn de beef back ribs in smokey whiskey marinade goed gaar. Dit duurt 2,5 tot 3 uur. Het vlees zal nu makkelijk van het bot loslaten.
Haal het vlees van de BBQ en verwijder de aluminiumfolie. Dit kan een beetje vastgeplakt zitten, maar je kunt het voorzichtig lostrekken. Snijd de ribben in porties en serveer direct. Lekker met een salade en stokbrood.
Tafel lekker !!