• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Beef Stroganoff; feest op tafel

In de saus: champignons, uien, en zure room

Redactie door Redactie
in Vleesgerechten
0
Beef Stroganoff

Beef Stroganoff – Wist je dat Beef Stroganoff een vleesgerecht is dat al heel lang bestaat. Toch vind je Beef Stroganoff nog steeds terug op de kaart van veel restaurants. Waarom? Nou, gewoon omdat het heel erg lekker is. Lees hieronder iets over de geschiedenis van het recept van die echte klassieker, en duik dan de keuken in, om zelf een heerlijke Beef Stroganoff te maken!

Rundvlees is het belangrijkste ingrediënt

Een van de belangrijkste ingrediënten voor het recept van Beef Stroganoff is natuurlijk de “beef” oftewel, het rundvlees. In dit geval is dat biefstuk, welke in reepjes wordt gesneden. Je kunt voor dit recept kiezen voor gewone biefstuk, kogelbiefstuk, ossenhaaspuntjes et cetera. Net wat je zelf lekker vindt. Je kunt ook bieflappen gebruiken als je een wat budgetvriendelijkere variant van Beef Stroganoff wilt maken.

Beef Stroganoff

Boeuf à la Stroganoff heet het officieel. Dat klinkt erg Frans, maar het betreft hier toch een echte Russische klassieker, vernoemd naar Graaf Alexander Grigorevich Stroganov, een belangrijk Russisch staatsman, die in de negentiende eeuw leefde. Er doen verschillende verhalen de ronde over de herkomst van het gerecht. Het zou kunnen zijn ontstaan tijdens een veldtocht in Siberië, waarbij het zo koud was, dat de Franse (vandaar Boeuf à la Stroganoff!) kok het bevroren vlees alleen nog in heel dunne reepjes kon snijden. Een waarschijnlijker verhaal is dat de adellijke familie Stroganov een brigade van Franse bedienden in dienst had. En dat de kok van dat gezelschap het vlees op de Franse manier (het eerst in reepjes snijden) bereidde, om het vervolgens op de Russische manier met flink wat saus te serveren. De saus bestaat in ieder geval uit champignons, uien en zure room. Uiteraard zijn, zoals bij alle klassiekers, talloze recepten, in allerlei variaties in omloop.

Extra tips en weetjes bij dit recept

Van oudsher wordt Beef Stroganoff geserveerd met gekookte aardappelen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld sperziebonen geven. Tegenwoordig wordt Beef Stroganoff ook wel met rijst of pasta gegeten. Hierbij zou je, voor een complete maaltijd, een groene salade kunnen serveren.

Liever koken zonder alcohol? De wodka kun je gewoon weglaten uit het recept.

Beef Stroganoff is natuurlijk een rundvleesgerecht. Wil je echter een vegetarische maaltijd? Dan zou je het rundvlees kunnen vervangen door gebakken jackfruit, vegetarische wokblokjes of iets dergelijks en dit door de saus roeren. Gebruik dan groentebouillon. Voor een volledig vegan gerecht kun je de crème fraîche vervangen door een plantaardig alternatief als soja- of haverroom.

Rundvlees

Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten

Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.

Beef Stroganoff

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 600 gram biefstuk (eventueel bieflappen), in reepjes gesneden
  • 250 gram (kastanje)champignons, in plakjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 125 gram crème fraîche
  • 1 groene paprika, in reepjes
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 70 gram tomatenpuree
  • 2 augurken, in kleine blokjes
  • 200 ml runderbouillon
  • 40 ml wodka
  • 1 eetlepel (gerookt) paprikapoeder
  • ½ theelepel chilivlokken of pull biber
  • zout
  • boter of olie om in te bakken
  • een half bosje dille, gehakt

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Beef Stroganoff:

Snijd eerst alle groente en biefstuk.

Verhit in een braadpan wat boter of olie, en bak hierin de uien even aan. Laat ze niet te donker worden.

Doe vervolgens de paprika reepjes erbij en bak ze even mee. Voeg vervolgens de champignons, het paprikapoeder en de tomatenpuree toe en laat die ook even meebakken. Blus af met de bouillon en de wodka.

Laat dit een paar minuten zachtjes sudderen, zonder deksel, tot de groenten beetgaar zijn. Roer dan de crème fraîche en de augurk erdoor. Breng op smaak met de chilivlokken en voeg als dat nodig is wat zout toe.

Verhit in een koekenpan wat boter of olie. Laat die goed heet worden, maar let wel op dat het niet verbrandt. Bak hierin de biefstukreepjes op een hoog vuur rondom bruin. Als je de biefstuk rosé wilt houden, bak de reepjes dan echt heel kort. Heb je ze liever doorbakken, bak ze dan iets langer. Let er wel op dat je de biefstuk niet te lang bakt, om te voorkomen dat hij taai wordt.

Verdeel de biefstuk reepjes over 4 borden. Schep de saus erover. Bestrooi het gerecht met wat gehakte dille.

Serveer de Beef Stroganoff bijvoorbeeld met gekookte aardappelen en sperziebonen of een groene salade.

Tafel lekker !!

Tags: Vlees
DeelPin4VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
Vleesgerechten

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas

Schnitzel met paprika en courgette
Vleesgerechten

Schnitzel met paprika en courgette; in 30 minuten iets ECHT lekkers op tafel

Echt lekkere mixed grill spiezen voor op de barbecue
Vleesgerechten

Deze mixed grill spiezen wil je deze zomer op de barbecue

Gehaktspiezen met mediterrane kruiden voor op de barbecue
Vleesgerechten

Gehaktspiezen met mediterrane kruiden voor op de barbecue

Schnitzel met kaassaus van boerenkaas
Vleesgerechten

Krokante kalfsschnitzel met romige boerenkaassaus

Schnitzel met champignons en ui
Vleesgerechten

Makkelijke schnitzel met gebakken ui en champignons

Reacties 2

  1. Liesbeth says:
    8 maanden geleden

    Smaak is erg goed maar dee saus wel erg dun. Waar kan ik dit het beste iets mee binden.

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      8 maanden geleden

      Je kunt de saus binden met wat maïzena, dat je even aanmaakt met wat koud water, Liesbeth. Dat voeg je toe aan de hete saus en kook je even mee tot de saus dik genoeg is.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Vlees

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief