Beierse schnitzel met ananas, ham en kaas – Een varkensschnitzel met een kruidig korstje met daarop ananas en ham met gesmolten kaas.
Kende jij de Beierse schnitzel al?
Schnitzels kunnen van varkensvlees, kalfsvlees of kipfilet gemaakt worden. Maar wist je dat het laagje paneermeel bijna net zo belangrijk is als het soort vlees dat gebruikt wordt voor een schnitzel? De gewone standaardvariant wordt meestal gemaakt van paneermeel waar niet echt iets van smaak aan toegevoegd is. Soms alleen een beetje zout en peper.
De alom bekende Hongaarse schnitzel (vroeger bekend als de zigeunerschnitzel) zit propvol smaak door het gebruik van onder andere paprika, knoflook en kruiden. Dat geeft het vlees zoveel smaak dat er verder niet veel meer gekruid hoeft te worden.
De Beierse schnitzel heeft zijn eigen specifieke kruiden waaronder paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder en marjolein, maar is minder uitgesproken van smaak dan de Hongaarse schnitzel. In dit recept is de marjolein vervangen door oregano omdat marjolein in de meeste keukenkastjes niet voorkomt.
De Beierse schnitzel is een schnitzel met een extra topping
Schnitzels worden meestal geserveerd met een schijfje citroen om ze net een beetje meer smaak te geven. Er wordt vaak een saus of ander bijgerecht geserveerd bij een schnitzel. Dit kan een zigeunersaus, pepersaus of champignonsaus zijn. Ook gebakken ui en/of champignons zijn erg populair bij een schnitzel.
De Beierse schnitzel wordt meestal geserveerd met ananas, gekookte ham en een laag gesmolten kaas. Die schnitzel heet in Beieren de Beierse schnitzel, in Nederland zou je er door het gebruik van ananas, ham en kaas de naam Hawaï aanplakken, want zo weet iedereen wat er bedoeld wordt.
Schnitzels bakken of toch frituren?
Als je een echte schnitzel wilt eten, moet je niet op de calorieën letten. De platgeslagen en gepaneerde lap vlees dient gefrituurd of in ruim boter met olie gebakken te worden. De ruime hoeveelheid vetstof is nodig om de paneerlaag mooi egaal bruin en krokant te krijgen. Als je bak- of frituurvet goed heet is en je niet te veel tegelijk bakt, valt het vette van een schnitzel best mee. Als de temperatuur te laag is of als er teveel vlees tegelijk wordt gebakken is het een ander verhaal. Dan wordt de korst echt niet krokant en behoorlijk vet.
Schnitzels zelf paneren; met stap voor stap uitleg
In 10 minuten kun je schnitzels zelf paneren. Met deze stap voor stap uitleg kan het niet misgaan en maak je zelf gepaneerde schnitzels.
Beierse schnitzel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 varkensschnitzels
- 4 eetlepels bloem
- 2 eieren
- 200 gram paneermeel
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 2 theelepels oregano
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- zout en peper
- 4 schijven verse ananas
- 4 plakjes gekookte ham
- 4 plakken jonge kaas
- olie om in te frituren
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een Beierse schnitzel:
Bedek de schnitzels met huishoudfolie en sla ze dan plat met een vleeshamer of pan.
Bestrooi het vlees met zout en peper en zet opzij.
Zet 3 borden klaar. Een met bloem, een met losgeklopt ei en 2 eetlepels water en een met paneermeel. Meng de paprikapoeder, oregano, knoflook en uipoeder samen met een beetje zout en peper door het paneermeel.
Haal de schnitzels een voor een door de bloem, het ei en dan door het paneermeel. Herhaal als je alle schnitzels hebt gepaneerd, eventueel de stappen van het ei en paneermeel.
Verwarm een oven voor op 180 graden en beleg een bakplaat met bakpapier. Leg de ananas, ham en de kaas klaar.
Verhit de frituur of een grote koekenpan met ruim olie tot 180 graden. Bak hierin de schnitzels een voor een in een paar minuten goudbruin en krokant.
Leg de schnitzels op de bakplaat met bakpapier als je ze gebakken hebt. Beleg iedere schnitzel met een plak ananas, een plak ham en daarop de kaas. Zet dit in de oven zodat de kaas smelt en de schnitzel lekker worm wordt.
Serveer de Beierse schnitzels met aardappelsalade, of een andere aardappelvariant en gekookte groente of een frisse salade.
Tafel lekker !!