Buikspek in honing en mosterdmarinade – Je eet vast wel eens speklapjes. Het deel van het varken waaruit de speklapjes worden gesneden heet het buikspek. Je kunt een stuk buikspek ook in zijn geheel bereiden. Dat kan in de oven, of in de barbecue. Zoals bij de meeste grote stukken vlees, kost de bereiding van dit recept wel wat tijd. Maar daarna heb je een heerlijk zacht stuk vlees, met een krokante buitenkant!
Buikspek kopen
Als je op zoek gaat naar een stuk buikspek, dan kun je de supermarkt wel overslaan in de meeste gevallen. Het meeste buikspek dat op de markt komt wordt versneden tot speklapjes en niet aan een stuk verkocht. Je zult voor dit varkensvlees dus naar de slager moeten. En ook bij de slager is het misschien handig om het vlees te bestellen, want voor je het weet zijn alle stukken buikspek die hij heeft tot speklappen geworden.
Vlees; als je het doet moet je het goed doen
Een lekker vleesgerecht begint bij eerlijk en goed vlees kopen. Je kunt een kiloknaller kopen, dan gaat het eindresultaat waarschijnlijk tegenvallen. Je kunt ook een goed stuk vlees kopen en dat goed klaarmaken. Met dit recept ga je dus goed buikspek maken. En dat is zo lekker dat je daar veel meer plezier van hebt dan alleen bij die ene maaltijd. Je kunt hier meerdere maaltijden mee maken. Snijd zelf een deel in speklappen en morgen eet je bijvoorbeeld bloemkool met zelfgemaakt buikspek. Je kunt er ook spekblokjes van snijden voor in een stamppot bijvoorbeeld, en ga zo nog maar even door. Dus, als je het doet, moet je het goed doen.
Echt lekker buikspek in honing en mosterdmarinade
Om een lekkere en subtiele smaak mee te geven aan de korst ga je het buikspek eerst marineren. Bij het woord “marineren” haken veel mensen helaas af, maar zo ingewikkeld is dat niet. De marinade is een recept met maar drie ingrediënten. Je maakt een marinade van mosterd, honing en citroen. Ingrediënten die jij vast al in je keukenkastje hebt staan. Door de honing karameliseert de korst mooi bruin. Zorg dus dat je ruim op tijd boodschappen doet voordat je dit recept gaat maken, zodat je het buikspek lang genoeg kunt laten marineren. Let op! De aangegeven bereidingstijd in het recept is zonder de tijd van het marineren.
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?
Buikspek in honing en mosterdmarinade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- een stuk buikspek van ongeveer een kilo, met zwoerd
- 1 eetlepel fijne mosterd
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels honing
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel zout
- zwarte peper naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je buikspek in honing en mosterd marinade:
Voorbereiding: snijd het buikspek aan de kant van het zwoerd kruislings in.
Meng de mosterd, het citroensap, de honing, de tijm, het zout en wat peper tot een marinade. Wrijf het vlees hier goed mee in, ook in de insnijdingen. Laat het vlees minimaal een uur marineren, langer mag ook. Zorg er wel voor dat het vlees op kamertemperatuur is voor je het gaat bereiden. Dus bij een uur marineren niet meer in de koelkast, als je het buikspek een groter aantal uren laat marineren doe je dit in de koelkast en haal je het er een uur voor bereiding uit.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Leg het gemarineerde buikspek in een braadslee of een vuurvaste schaal, met het zwoerd aan de bovenkant. Laat het zwoerd mooi bruin kleuren, maar let erop dat het niet verbrandt. Draai het spek af en toe om.
Als je in het bezit bent van een kernthermometer, als de kerntemperatuur 75 graden is, is het buikspek goed gaar. Dit zal na ongeveer 2,5 uur het geval zijn.
Haal het vlees uit de braadslee, verpak het in aluminiumfolie en laat een kwartiertje rusten. Snijd het daarna in mooie plakken en serveer direct.
Tafel lekker !!