• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Buikspek in honing en mosterdmarinade

Redactie door Redactie
in Vleesgerechten
1
Buikspek in honing en mosterdmarinade

Buikspek in honing en mosterdmarinade – Je eet vast wel eens speklapjes. Het deel van het varken waaruit de speklapjes worden gesneden heet het buikspek. Je kunt een stuk buikspek ook in zijn geheel bereiden. Dat kan in de oven, of in de barbecue. Zoals bij de meeste grote stukken vlees, kost de bereiding van dit recept wel wat tijd. Maar daarna heb je een heerlijk zacht stuk vlees, met een krokante buitenkant!

Buikspek kopen

Als je op zoek gaat naar een stuk buikspek, dan kun je de supermarkt wel overslaan in de meeste gevallen. Het meeste buikspek dat op de markt komt wordt versneden tot speklapjes en niet aan een stuk verkocht. Je zult voor dit varkensvlees dus naar de slager moeten. En ook bij de slager is het misschien handig om het vlees te bestellen, want voor je het weet zijn alle stukken buikspek die hij heeft tot speklappen geworden.

Vlees; als je het doet moet je het goed doen

Een lekker vleesgerecht begint bij eerlijk en goed vlees kopen. Je kunt een kiloknaller kopen, dan gaat het eindresultaat waarschijnlijk tegenvallen. Je kunt ook een goed stuk vlees kopen en dat goed klaarmaken. Met dit recept ga je dus goed buikspek maken. En dat is zo lekker dat je daar veel meer plezier van hebt dan alleen bij die ene maaltijd. Je kunt hier meerdere maaltijden mee maken. Snijd zelf een deel in speklappen en morgen eet je bijvoorbeeld bloemkool met zelfgemaakt buikspek. Je kunt er ook spekblokjes van snijden voor in een stamppot bijvoorbeeld, en ga zo nog maar even door. Dus, als je het doet, moet je het goed doen.

Echt lekker buikspek in honing en mosterdmarinade

Om een lekkere en subtiele smaak mee te geven aan de korst ga je het buikspek eerst marineren. Bij het woord “marineren” haken veel mensen helaas af, maar zo ingewikkeld is dat niet. De marinade is een recept met maar drie ingrediënten. Je maakt een marinade van mosterd, honing en citroen. Ingrediënten die jij vast al in je keukenkastje hebt staan. Door de honing karameliseert de korst mooi bruin. Zorg dus dat je ruim op tijd boodschappen doet voordat je dit recept gaat maken, zodat je het buikspek lang genoeg kunt laten marineren. Let op! De aangegeven bereidingstijd in het recept is zonder de tijd van het marineren.

Buikspek marineren
Buikspek honing en mosterdmarinade
Varkensvlees

Varkensvlees; het meest gegeten!

Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?

Buikspek in honing en mosterdmarinade

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 150 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • een stuk buikspek van ongeveer een kilo, met zwoerd
  • 1 eetlepel fijne mosterd
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels honing
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel zout
  • zwarte peper naar smaak

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je buikspek in honing en mosterd marinade:

Voorbereiding: snijd het buikspek aan de kant van het zwoerd kruislings in.

Meng de mosterd, het citroensap, de honing, de tijm, het zout en wat peper tot een marinade. Wrijf het vlees hier goed mee in, ook in de insnijdingen. Laat het vlees minimaal een uur marineren, langer mag ook. Zorg er wel voor dat het vlees op kamertemperatuur is voor je het gaat bereiden. Dus bij een uur marineren niet meer in de koelkast, als je het buikspek een groter aantal uren laat marineren doe je dit in de koelkast en haal je het er een uur voor bereiding uit.

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Leg het gemarineerde buikspek in een braadslee of een vuurvaste schaal, met het zwoerd aan de bovenkant.  Laat het zwoerd mooi bruin kleuren, maar let erop dat het niet verbrandt. Draai het spek af en toe om.

Als je in het bezit bent van een kernthermometer, als de kerntemperatuur 75 graden is, is het buikspek goed gaar. Dit zal na ongeveer 2,5 uur het geval zijn.

Haal het vlees uit de braadslee, verpak het in aluminiumfolie en laat een kwartiertje rusten. Snijd het daarna in mooie plakken en serveer direct.

Tafel lekker !!

Tags: VleesVlees - Spek
DeelPin9VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
Vleesgerechten

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas

Schnitzel met paprika en courgette
Vleesgerechten

Schnitzel met paprika en courgette; in 30 minuten iets ECHT lekkers op tafel

Echt lekkere mixed grill spiezen voor op de barbecue
Vleesgerechten

Deze mixed grill spiezen wil je deze zomer op de barbecue

Gehaktspiezen met mediterrane kruiden voor op de barbecue
Vleesgerechten

Gehaktspiezen met mediterrane kruiden voor op de barbecue

Schnitzel met kaassaus van boerenkaas
Vleesgerechten

Krokante kalfsschnitzel met romige boerenkaassaus

Schnitzel met champignons en ui
Vleesgerechten

Makkelijke schnitzel met gebakken ui en champignons

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Vlees

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief