Buikspek uit de oven of van de grill – Dit is een recept voor de echte spekliefhebber! Naar jouw eigen smaak gekruid en gegaard in de oven of op de grill. Het recept kost je een uurtje of drie om te maken, maar dan heb je ook wat. Serveer het buikspek uit de oven bij een warme maaltijd, maar het is net zo lekker op een knapperig vers broodje.
Op tijd bestellen!
Buikspek is een ondergewaardeerd stuk vlees, dat weer behoorlijk terug in opkomst is. Niet zo gek eigenlijk, want het is een heerlijk stuk varkensvlees, dat niet erg duur is. Bestel het vlees voor dit vleesgerecht wel tijdig als je het recept wilt gaan maken, want meestal snijdt de slager er direct speklappen van.
Buikspek uit de oven kun je op verschillende manieren kruiden
Het leuke van buikspek uit de oven is dat je het op veel manieren kunt kruiden. Je kunt het op de oosterse manier kruiden, hot en spicy of met mediterrane kruiden. Bijna alles kan wel met buikspek. Wij kozen ervoor om het recept op de Engelse manier te kruiden, met mosterdpoeder, kerrie, venkelzaad en natuurlijk niet te vergeten verse rozemarijn en tijm.
Buikspek langzaam garen in de oven of in de BBQ
Buikspek is uitermate geschikt om langzaam te garen. Dit is het makkelijkste in een oven, omdat je hier de temperatuur van in kunt stellen en er verder geen omkijken meer naar hebt. Maar een leukere en uitdagende manier om het buikspek anders dan in de oven te garen is op de BBQ. Je moet hiervoor wel een BBQ hebben die je af kunt sluiten en waar je de temperatuur van kunt regelen, door met roosters en hoogtes te schuiven. Het is iets meer werk, maar het resultaat van het recept is er dan ook naar. Vlees van de BBQ heeft toch altijd weer een onmiskenbare eigen smaak door het gebruik van houtskool.
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?
Buikspek uit de oven of van de grill
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1,5 kilo buikspek met zwoerd
- 1 eetlepel mosterdpoeder
- 1 eetlepel kerrie
- 1 theelepel venkelzaad
- 1 eetlepel gemberpoeder
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels olie
- verse tijm
- verse rozemarijn
Bereidingswijze van dit recept
Buikspek uit de oven of van de grill maak je zo:
Snijd het zwoerd kruislings in zodat de marinade goed in het vlees kan trekken. Snijd niet te diep.
Meng alle ingrediënten voor de marinade goed door elkaar en wrijf er het buikspek goed mee in zodat overal marinade zit. Verdeel een paar takjes tijm en rozemarijn over en onder het vlees en laat dit minimaal een uur intrekken.
Laat het vlees op kamertemperatuur komen.
Zet de oven op 125 graden of gebruik een gesloten BBQ die je naar 125 graden verwarmt.
Leg het spek in een braadslede met rooster of op de grill met de zwoerdkant naar boven. Bak het spek rustig in ongeveer 3 uur gaar.
Als je een vleesthermometer hebt gebruik die dan. De kerntemperatuur moet ongeveer 75 graden zijn en de korst mooi bruin en knapperig.
Laat het vlees nog 10 minuten rusten onder aluminiumfolie voordat je het aansnijdt. Snijd je het te warm aan dan verliest het al zijn kostbare sappen.
Tafel lekker !!