• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 21 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Chateaubriand een prachtig stuk rundvlees

Zo bak je thuis chateaubriand

Connie Derks door Connie Derks
in Vleesgerechten
0
Chateaubriand

Chateaubriand –  Een ware delicatesse voor de liefhebbers van een lekker stukje vlees. Chateaubriand is heerlijk rundvlees aan een stuk gebraden en staat bekend om het malse en sappige vlees. Het is een populair gerecht uit de Franse keuken en wordt gesneden uit het middenstuk van de ossenhaas.

Koop, om een mooie chateaubriand te bakken, een stuk van minimaal 500 gram ossenhaas. In restaurants is dit vaak de portie voor 2 personen. Wil je dit gerecht voor meerdere personen maken? Reken dan op 150-200 gram per persoon. Serveer een chateaubriand op een schaal of plank en snijd dit aan tafel in dikke plakken.

Chateaubriand bereid je in twee stappen

Dit delicate vlees is niet het makkelijkste stuk vlees om klaar te maken. Het is supermals en die malsheid wil je graag behouden. Daarom wordt chateaubriand meestal in twee stappen bereid. Eerst bak je het vlees kort en krachtig aan, waarna je het in een lauwwarme oven zet om verder te garen.

Omdat de kerntemperatuur vrij precies komt, gebruik je een kernthermometer. Die stel je in op 45 graden voor medium rare. Tijdens het rusten loopt de temperatuur nog op met ongeveer 5-10 graden. Houd daar rekening mee bij de kerntemperatuur in de oven. Is die temperatuur bereikt, dan haal je het vlees uit de oven en laat je het onder een stuk bakpapier of aluminiumfolie rusten.

Tijdens het rusten gaart het vlees dus nog een beetje na. Het rusten dient ook om de sappen de kans te geven om zich te verdelen. Zou je de chateaubriand direct aansnijden, dan lopen de sappen uit het vlees wat natuurlijk eeuwig zonde is.

  • Rare 52 graden
  • Medium rare 55 graden
  • Medium 58 graden

Geen sterke kruiden of marinades nodig

Een chateaubriand heeft een heerlijke zachte smaak en dat wil je proeven!  Gebruik daarom geen sterke kruiden of marinades bij het bakken van de ossenhaas. Een beetje zout en peper is voldoende. Bak het vlees in roomboter, of nog liever in ghee. Dat geeft dit prachtige stuk vlees nog meer smaak. Wil je toch smaak toevoegen, bak dan eventueel een takje tijm of rozemarijn mee, maar meer ook echt niet.

Zo serveer je chateaubriand

Dit heerlijke stuk ossenhaas snijd je aan tafel in mooie plakken. Chateaubriand heeft eigenlijk geen saus nodig. Je eet dit heerlijke vlees het beste puur. Wil je er toch iets bij serveren? Geef er dan eventueel kruidenboter of een paar gebakken champignons bij. Ben je een saus liefhebber? Kies dan voor een rodewijnsaus of een pepersaus.

Chateaubriand is erg lekker met verse groenten van het seizoen en aardappelkroketjes of pommes duchesse.

Rundvlees

Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten

Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.

Chateaubriand

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 600 gram chateaubriand (ossenhaas)
  • zout en peper
  • roomboter of ghee
  • eventueel een takje rozemarijn of tijm

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je chateaubriand:

Haal het vlees een half uur voor je het wil gaan bakken uit de koelkast.

Verwarm de oven voor op 160 graden en zet er een ovenschaal in.

Dep het vlees droog en bestrooi het met zout en peper.

Bak de chateaubriand kort en krachtig aan in de boter tot het licht verkleurd is.

Giet het braadvet in de schaal en leg het vlees erop.

Steek een kernthermometer in het dikste gedeelte van het vlees en stel die in op 42, 45 of 48 graden.

Zet het vlees in de oven en haal het uit de oven als de kerntemperatuur 10 graden minder is dan gewenst, dus voor rare 42 graden.

Haal het vlees uit de oven en leg het op een plank en dek af met folie.

Laat het vlees 10 minuten rusten.

Snijd de chateaubriand aan tafel in mooie plakken en verdeel het over de borden.

Tafel lekker !!

Tags: Vlees
DeelPin18VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Pikante drumsticks van de barbecue
Vleesgerechten

Pikante drumsticks van de barbecue met currymarinade

Oosterse kippendijen van de barbecue
Vleesgerechten

Oosterse kippendijen van de barbecue

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
Vleesgerechten

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas

Schnitzel met paprika en courgette
Vleesgerechten

Schnitzel met paprika en courgette; in 30 minuten iets ECHT lekkers op tafel

Echt lekkere mixed grill spiezen voor op de barbecue
Vleesgerechten

Deze mixed grill spiezen wil je deze zomer op de barbecue

Gehaktspiezen met mediterrane kruiden voor op de barbecue
Vleesgerechten

Gehaktspiezen met mediterrane kruiden voor op de barbecue

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Pikante drumsticks van de barbecue met currymarinade
  • Kruidig knoflookbrood met oude kaas uit de oven
  • Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter
  • Oosterse kippendijen van de barbecue
  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Reacties

  • Redactie op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Victor Alting van Geusau op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!