Chateaubriand –Ā Een ware delicatesse voor de liefhebbers van een lekker stukje vlees. Chateaubriand is heerlijk rundvlees aan een stuk gebraden en staat bekend om het malse en sappige vlees. Het is een populair gerecht uit de Franse keuken en wordt gesneden uit het middenstuk van de ossenhaas.
Koop, om een mooie chateaubriand te bakken, een stuk van minimaal 500 gram ossenhaas. In restaurants is dit vaak de portie voor 2 personen. Wil je dit gerecht voor meerdere personen maken? Reken dan op 150-200 gram per persoon. Serveer een chateaubriand op een schaal of plank en snijd dit aan tafel in dikke plakken.
Chateaubriand bereid je in twee stappen
Dit delicate vlees is niet het makkelijkste stuk vlees om klaar te maken. Het is supermals en die malsheid wil je graag behouden. Daarom wordt chateaubriand meestal in twee stappen bereid. Eerst bak je het vlees kort en krachtig aan, waarna je het in een lauwwarme oven zet om verder te garen.
Omdat de kerntemperatuur vrij precies komt, gebruik je een kernthermometer. Die stel je in op 45 graden voor medium rare. Tijdens het rusten loopt de temperatuur nog op met ongeveer 5-10 graden. Houd daar rekening mee bij de kerntemperatuur in de oven. Is die temperatuur bereikt, dan haal je het vlees uit de oven en laat je het onder een stuk bakpapier of aluminiumfolie rusten.
Tijdens het rusten gaart het vlees dus nog een beetje na. Het rusten dient ook om de sappen de kans te geven om zich te verdelen. Zou je de chateaubriand direct aansnijden, dan lopen de sappen uit het vlees wat natuurlijk eeuwig zonde is.
- Rare 52 graden
- Medium rare 55 graden
- Medium 58 graden
Geen sterke kruiden of marinades nodig
Een chateaubriand heeft een heerlijke zachte smaak en dat wil je proeven!Ā Gebruik daarom geen sterke kruiden of marinades bij het bakken van de ossenhaas. Een beetje zout en peper is voldoende. Bak het vlees in roomboter, of nog liever in ghee. Dat geeft dit prachtige stuk vlees nog meer smaak. Wil je toch smaak toevoegen, bak dan eventueel een takje tijm of rozemarijn mee, maar meer ook echt niet.
Zo serveer je chateaubriand
Dit heerlijke stuk ossenhaas snijd je aan tafel in mooie plakken. Chateaubriand heeft eigenlijk geen saus nodig. Je eet dit heerlijke vlees het beste puur. Wil je er toch iets bij serveren? Geef er dan eventueel kruidenboter of een paar gebakken champignons bij. Ben je een saus liefhebber? Kies dan voor een rodewijnsaus of een pepersaus.
Chateaubriand is erg lekker met verse groenten van het seizoen en aardappelkroketjes of pommes duchesse.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Chateaubriand
Print receptIngrediƫnten voor dit recept
- 600 gram chateaubriand (ossenhaas)
- zout en peper
- roomboter of ghee
- eventueel een takje rozemarijn of tijm
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je chateaubriand:
Haal het vlees een half uur voor je het wil gaan bakken uit de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 graden en zet er een ovenschaal in.
Dep het vlees droog en bestrooi het met zout en peper.
Bak de chateaubriand kort en krachtig aan in de boter tot het licht verkleurd is.
Giet het braadvet in de schaal en leg het vlees erop.
Steek een kernthermometer in het dikste gedeelte van het vlees en stel die in op 42, 45 of 48 graden.
Zet het vlees in de oven en haal het uit de oven als de kerntemperatuur 10 graden minder is dan gewenst, dus voor rare 42 graden.
Haal het vlees uit de oven en leg het op een plank en dek af met folie.
Laat het vlees 10 minuten rusten.
Snijd de chateaubriand aan tafel in mooie plakken en verdeel het over de borden.
Tafel lekker !!