Cheeseburger sliders; kleine hamburgertjes van de BBQ – Barbecue is een heerlijke manier om vlees extra smaak te geven. Vooral met een kolenbarbecue geef je het vlees een extra dimensie door de rook- en grillsmaak. Amerikanen weten wel raad met een barbecue en maken er heerlijke dingen mee, en niet alleen spiesjes en hamburgers. Ook hier in Nederland komt deze vorm van kwaliteitsbarbecue steeds meer in het zonnetje te staan. Deze sliders zijn daar een mooi voorbeeld van. Het zijn kleine broodjes hamburger maar dan wel met kwaliteitsvlees en zelf gebakken bolletjes. Serveer ze lekker met een salade
Gehakt & graskaas
Voor dit recept heb ik bewust gekozen voor gehakt van de slager. En wel half-om-half gehakt omdat dit wat vetter is dan rundergehakt. Dit geeft je hamburger meer sappigheid. Als kaas heb ik gekozen voor graskaas, een hele milde romige jonge kaas die gemaakt wordt van de melk wanneer de koeien net weer buiten in de wei grazen. Door het eten van vers gras krijgt de melk, waar de kaas van gemaakt wordt, namelijk zijn zachte smaak.
Als laatste even iets over het brood. Maak het op de dag zelf, de bolletjes zijn dan zo heerlijk vers en je huis ruikt er heerlijk door.
Cheeseburger sliders; kleine hamburgertjes van de BBQ
Voor 16 minibolletjes:
- 2 el. gesmolten roomboter
- 1 zakje gist
- 300 ml. melk op kamertemperatuur
- 1 ei
- 500 gr. bloem
- 1 tl. zout
- 1 ei (voor bestrijken van je broodjes)
- 4 el. sesamzaad


Doe de gesmolten roomboter, het ei en de melk in een kom samen met de gist. Hierdoor activeert de gist beter. Doe in een andere kom de bloem met het zout en roer dit door elkaar. Voeg de vloeistof geleidelijk bij de bloem en meng het tot een deeg. Als het een samenhangend deeg is dan kun je gaan kneden. Doe dit 7 minuten lang om een goede glutenvorming te krijgen. Dit zorgt ervoor dat je straks mooie luchtige bolletjes krijgt. Ik doe dit door met de handpalmen het deeg vooruit te duwen, om-en-om met mijn linker- en rechterhand. Heb je gelijk een goede work-out te pakken. Je kunt voor het kneden ook een deegmachine gebruiken. Zet het deeg, na het kneden, opzij en laat het rijzen tot het verdubbeld, dit duurt ongeveer 1 uur.
Kneed het deeg na het rijzen even door en haal er 16 bolletjes uit. Ik doe dit door de deegbal te wegen en dan het gewicht door 16 te delen. Verdeel het deeg in 16 gelijke stukjes, gebruik evt. je weegschaal om ze af te wegen, en maak er mooie ronde bolletje van.
Doe ze per 8 op een stukje bakpapier en laat ze weer 1 uur rijzen. Verwarm ondertussen je oven voor op 180 graden Celsius. Kluts in een schaaltje 1 ei.
Als ze een uur gerezen zijn, dan bestrijk je de bolletjes met ei en sprenkel je er wat sesamzaadjes op. Bak de bolletjes 16 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn aan de bovenkant. De tijd kan iets verschillen omdat geen oven hetzelfde is qua temperatuur.
Voor 4 double cheeseburger sliders of 8 single cheeseburger sliders
Een double cheeseburger slider bestaat uit 2 hamburgertjes op elkaar tussen het broodje, bij een single slider doe je 1 hamburgertje op een broodje. Je kunt zelf kiezen wat je lekker vindt. Zorg ervoor dat je barbecue klaar staat om te grillen.
- 250 gr. half-om-half gehakt
- 1 el. margarine
- 1 kleine ui
- 1 teen knoflook
- 1 ei
- 1 tl. worcestershiresaus
- 2 el. paneermeel
- zout & peper
- 4 lange plakjes graskaas (van een blok kaas)
- smokey barbecuesaus

Doe het gehakt in een kom en laat het op kamertemperatuur komen. Snipper de ui zo fijn als je kan en pers de teen knoflook. Doe in een bakpan de el. margarine en fruit hierin de ui en knoflook aan tot ze glazig is geworden. Laat de ui/knoflook afkoelen en voeg het dan bij het gehakt samen met het ei, worcestershiresaus, paneermeel en een snuf zout & peper. Meng het gehakt helemaal goed door elkaar. Weeg het gehakt en deel het door 8 zodat je 8 gelijke stukjes krijgt. Maak hier kleine hamburgertjes van en zet ze opzij.
Snij ondertussen 4 of 8 bolletjes doormidden en snij de 4 plakken kaas door de helft zodat je 8 kleine vierkante plakjes krijgt. Grill nu de hamburgertjes op de barbecue. Je kan deze sliders ook maken in de pan als je geen barbecue hebt. Als je het lekker vindt kun je ook de binnenkant van de broodjes op de barbecue toasten. Smeer de bodem van de bolletjes vlak voor serveren in met een lik barbecuesaus. Als de hamburgertjes klaar zijn leg je het plakje kaas erop en laat je die smelten.
Voor 8 single cheeseburger sliders doe je 1 hamburgertje op een broodje en doe je het dekseltje erop. Voor de double cheeseburger sliders stapel je 2 hamburgertjes op elkaar en dan het dekseltje van het brood erop. Steek er evt. een prikker door zodat ze rechtop blijven staan.
Tip: garneer je burger met een plakje tomaat en/of sla om het extra aan te kleden!
Tafel Lekker!