Lekker Tafelen
woensdag 21 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

De Amsterdamse gehaktbal

Met een verrassend ingrediënt

Redactie door Redactie
in Vleesgerechten
0
Amsterdamse gehaktbal

De Amsterdamse gehaktbal – Het eerste wat je je afvraagt als je de titel van dit artikel leest is waarschijnlijk ‘wat maakt een Amsterdamse gehaktbal anders dan een gewone Hollandse gehaktbal?’ Nou, neem van ons aan dat die bal echt anders smaakt, en dat er een ingrediënt in zit dat je waarschijnlijk niet in een gehaktbal zult verwachten. De gehaktbal bestaat namelijk naast vlees ook uit garnalen. Nu zul je ongetwijfeld denken: ‘garnalen in een gehaktbal?’ Toch is die combinatie verrassend lekker! Dus misschien moet je die gehaktbal, die ook wel Jordanese gehaktbal genoemd wordt, gewoon eens proberen.

Hoe komen er garnalen in een gehaktbal?

Vroeger was het eten van vlees een uitzondering, en het stond al helemaal niet dagelijks op tafel. Tegenwoordig vallen schaal- en schelpdieren in de rubriek luxere voeding, vroeger werden garnalen niet als een luxe product gezien. Garnalen waren goedkoop en daardoor werden ze bestempeld tot volksvoedsel.

Het verhaal gaat dat de huisvrouwen uit de Amsterdamse Jordaan, daarom de naam Jordanese gehaktbal, wat bijverdienden met het pellen van garnalen die werden gevangen door Volendamse vissers. Als er dan een overschot aan garnalen was, of er waren garnalen die tijdens het pellen stuk gingen, dan werden die garnalen gebruikt om het beetje gehakt dat er soms was aan te vullen en werden er gehaktballen van gedraaid. In de Tweede Wereldoorlog was voedsel schaars. Soms gingen mensen zelf garnalen vissen en pellen. Als er dan eens wat vlees verkrijgbaar was, werd dat ook wel aangevuld met garnalen. Zo ontstond de Amsterdamse gehaktbal, een vleesgerecht dat eigenlijk best tot de Hollandse klassiekers gerekend mag worden.

Welk gehakt kun je gebruiken voor de Amsterdamse gehaktbal

Welke soort gehakt kies je voor dit gerecht? Vroeger werd er meestal half-om-halfgehakt gebruikt. Dit is nog steeds een prima keuze, want het varkensgehakt maakt het geheel wat vetter. Dat vet maakt dat de gehaktbal zeker sappiger en smeuïger wordt. Je kunt ook gehakt van een andere samenstelling gebruiken, denk aan 50% rundergehakt en 50% kalfsgehakt. Ook lamsgehakt is een goede keuze als je van lamsvlees houdt. Rundergehakt gaat ook heel goed, let er dan alleen wel op dat je geen mager rundergehakt of rundertartaar gebruikt, om te voorkomen dat de Amsterdamse gehaktbal of Jordanese gehaktbal te droog wordt.

Tip bij het braden van de Amsterdamse gehaktbal

Als je de gehaktballen nadat je ze hebt gedraaid een half uurtje in de koelkast laat rusten, dan blijven ze tijdens het bakken beter in vorm en zullen ze minder snel uit elkaar vallen.

Gehaktballen

Gehaktballen; oneindig veel variatie!

Ze worden overal ter wereld gegeten, gemaakt van allerlei soorten vlees, op allerlei manieren gekruid, in ontelbare variaties; gehaktballen!

De Amsterdamse gehaktbal

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 400 gram gehakt, naar keuze
  • 100 gram Hollandse garnalen of roze garnalen, gepeld
  • 50 gram paneermeel
  • 0,5 theelepel nootmuskaat
  • 5 gram gehakte bladpeterselie
  • 1 theelepel zout
  • zwarte peper naar smaak
  • 3 theelepels Worcestershiresauce
  • 2 eetlepels melk
  • 1 ei
  • boter en olie om in te bakken
  • 1 liter runderbouillon

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de Amsterdamse gehaktbal:

Doe het gehakt met de garnalen in een grote kom. Als je roze garnalen gebruikt, hak ze dan grof, Hollandse garnalen kun je in hun geheel gebruiken. Voeg de nootmuskaat, de peterselie, de Worcestershiresauce, het zout, de peper, de melk, het ei en het paneermeel toe. Meng alles goed door elkaar en draai er vier even grote ballen van.

Verhit de boter, met een scheut olie in een braadpan. Bak hierin de gehaktballen rondom bruin aan. Let er op dat ze niet verbranden. Zet het vuur lager en braad de ballen zo een minuut of tien tot ze mooi goudbruin zijn. Je kunt de gehaktballen met een vleestang regelmatig keren, zodat ze mooi gelijkmatig kleuren. Bij de pan blijven staan dus.

Blus af met de bouillon. Laat de gehaktballen nu een half uurtje zachtjes sudderen. Laat het deksel van de pan, zodat de jus wat kan inkoken.

Serveer de Amsterdamse gehaktbal met een Hollands stamppotje als ‘blote billetjes in het gras’, of boerenkoolstamppot. Op een broodje als lunch is ook een goed idee!

Tafel lekker !!

Tags: Vlees
DeelPin2TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
Vleesgerechten

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas

Schnitzel met paprika en courgette
Vleesgerechten

Schnitzel met paprika en courgette; in 30 minuten iets ECHT lekkers op tafel

Echt lekkere mixed grill spiezen voor op de barbecue
Vleesgerechten

Deze mixed grill spiezen wil je deze zomer op de barbecue

Reacties 2

  1. edwin says:
    2 jaar geleden

    Dit is geen amsterdams balletje ,eerder een haags VVD balletje .

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      2 jaar geleden

      Als je tekst gelezen hebt weet je dat deze gehaktbal toch echt Amsterdams is, Edwin. Maar Mark zal hem ongetwijfeld ook weten te waarderen!😉

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Vlees

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
  • Ze zijn er weer. Aardappels van de nieuwe oogst
  • Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas

Reacties

  • Shirley op Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong
  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief