Draadjesvlees –Â Als je vroeger bij je oma rundvlees at, kreeg je meestal draadjesvlees. Gestoofd rundvlees dat zo lang heeft gesudderd dat het helemaal uit elkaar valt. In draadjes dus. Neem jij nog wel eens de tijd om rundvlees op die manier klaar te maken? Zo niet, maar ben je wel een liefhebber? Overweeg dan eens om onderstaand recept te maken. Zo maakte oma draadjesvlees, zonder toeters en bellen, gewoon ouderwets lekker.
Rundvlees stoven tot draadjesvlees met oma’s recept
Runderlappen, sukade of riblappen horen na bereiding heerlijk zacht en smaakvol te zijn. Dit bereik je door een goed recept te gebruiken en lang te stoven, en neem hier ook echt de tijd voor. Oma begon er ’s morgens al mee en liet het de hele dag stoven op een hoekje van de kachel. Niet alleen de tijd, maar ook toevoeging van een zuur zorgt ervoor dat je draadjesvlees heerlijk mals wordt. Vaak is dit wijn of azijn, maar bij het recept voor oma’s draadjesvlees maak je gebruik van tomatenpuree.Â
Tomatenpuree in plaats van azijn
Tomatenpuree heeft een zuur in zich, en dat zuur zorgt ervoor dat het bindweefsel afgebroken wordt. Hierdoor wordt vlees lekker zacht en valt het na lang genoeg stoven uit elkaar. Je ziet dan allemaal strengetjes vlees, de draadjes. De lengte van je draadjes heeft te maken met hoe je vlees is gesneden. Dunne lapjes geven korte draadjes. Neem daarom voor dit recept voor oma’s draadjesvlees een dik stuk stoofvlees en snij of laat dit door je slager in dikke plakken snijden. Riblappen zijn meestal al iets dikker gesneden, dus ook heel geschikt voor oma’s draadjesvlees.
De dag erna is draadjesvlees nog lekkerder dus maak gerust een grote pan vol!
Aanbraden van het vlees
Door het vlees op een flink hoog vuur aan te braden en flink te laten verkleuren en bijna aan te laten branden, krijgt het veel meer smaak. Laat bij het klaarmaken van draadjesvlees het vlees dan ook altijd eerst op kamertemperatuur komen, minimaal een uur voordat je het gaat braden.Â
Runderlappen
Weet jij wat runderlappen zijn? Je denkt dan vast aan bieflappen, riblappen, sucadelappen et cetera. Maar wat zijn dan 'gewone runderlappen'?
Riblappen; voor stoofpotjes en draadjesvlees
Lekker, al die stoofpotjes met rundvlees. Maar welke lappen kies je? Weet jij het verschil tussen runderlappen, sucadelappen en riblappen?
Oma’s draadjesvlees
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo stoofvlees
- 2 grote uien, in grove stukken
- 1 liter groente of runderbouillon
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 2 kruidnagels, fijngestampt
- 2 laurierblaadjes
- 1/2 theelepel zwarte peper
- 1/2 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 1/2 theelepel pimentpoeder (optioneel)
- zout
- 50 gram boter
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je oma’s draadjesvlees
Zet een grote pan, liefst met dikke bodem, op het vuur en laat hem goed heet worden.
Verhit de boter en laat die goed verkleuren.
Leg het vlees in de pan en draai of verplaats dit pas als het een mooie bruine kleur heeft. Bak de andere kant ook mooi bruin. Draai het vuur lager en leg het vlees op een bord.
Bak de uien kort aan en voeg er de tomatenpuree aan toe. Bak dit ook even mee.
Voeg nu de bouillon en de kruiden toe en breng aan de kook. Roer goed door en zorg dat alle aanbaksel van de bodem los zijn.
Voeg het vlees toe. Breng alles tot net onder het kookpunt en leg de deksel op de pan. Laat dit op een klein pitje minimaal 3 uur, maar liefst langer stoven, tot het vlees uit elkaar valt in draadjes. Laat als dat nodig is, de jus inkoken tot gewenste dikte.
Oma’s draadjesvlees werd vroeger meestal geserveerd met gekookte aardappelen, zelfgemaakte appelmoes en kool, maar eet het zoals het jou lekker lijkt.
Tafel lekker !!
Goedendag
Waarom.ligt da nadruk zo op vlees?
Groenten zijn erg belangrijk voor onze gezondheid. Denk daarnaast eens aan al dat dierenleed!
Dag Agnes, de nadruk ligt bij ons absoluut niet op vlees. Vlees is een onderdeel van Lekker Tafelen, en dus publiceren we over vlees. Maar heb je al eens gelezen wat we er dan over zeggen? Ons statement is, eet minder vlees, maar eet goed vlees. En dit recept voor draadjesvlees helpt daar absoluut bij, probeer het maar eens. Wij hebben vijf keer meer groenten recepten, dan vlees recepten. Natuurlijk kun je stoppen met vlees eten, die keuze laten we aan iedereen zelf. Maar op Lekker Tafelen vind je echt meer dan alleen vlees.
Vlees is ook nodig voor de gezondheid heb ik geleerd
De nadruk ligt in deze op vlees maar ook op de bijgerechten
Draadjesvlees is erg lekker op deze manier bereid en waarom daar dan weer commentaar op
Het lokt discussies uit en is onnodig vind ik
Ga je dat onder ieder vleesgerecht antwoorden? Laat mensen die vlees willen eten gewoon lekker doen.
Nog een idee: nadat alle ingrediënten in de pan zitten, overigens gebruik ik half bouillon/half rode wijn, zet ik de pan 4 uur in een oven van 90 graden; geen slow cooker nodig en werkt fantastisch. Mvg marianne
Lijkt me heerlijk, de oven is inderdaad perfect om te sudderen.
Het vlees was lekker maar 1 liter boilon erbij is veel te veel. Een halve liter is al veel. Nu een hele pan jus over. En het maakt de smaak van het vlees wat slap. Jammer.
Lekkere jus is nooit over Trui ;).
Je had de jus in kunnen koken tot hij dikker was zoals in het recept beschreven staat. Wanneer je dan het vlees er even terug inlegt en door laat warmen is dit echt heel lekker! De hoeveelheid vocht zorgt er tijdens het garen voor dat het vlees niet uitdroogt.
Heerlijk vlees voor in de sowcooker. Ik heb nog 2 dikke rib lappen liggen. Nu eens op lekker tafelen manier met tomaten puree testen. Dank je wel.
Goed idee om dat in de slowcooker te maken Willem. Laat je ons het resultaat weten?
Ik maak alle stoof gerechten in de slowcooker zo makkelijk en lekker
Slowcookers zijn inderdaad erg fijn voor stoofgerechten.
Moeten de sukadelappen in z’n geheel blijven of in stukjes gesneden de pan in?
Dat kan beide Fiona, het is net wat je prettig vind.
Bedankt voor de tips mijn sukade lappen liggen heerlijk te sudderen morgenavond wordt het genieten 😋
Beste allen,
Ik doe het als onderstaand. Net vandaag weer gedaan. Gewoon naturel en perfect!
1) 1 kg riblappen, ca.1 uur even op bord uit koelkast laten
2) Leg het vlees op een glas/ plastic plaat en dep het met een keukenrol aan 2-zijden
3) Kruid het vlees met rundvlees kruiden, zout en peper aankloppen aan 2-zijden
4) Bak het in een braadpan aan 2-zijden goed bruin
5) Zet onder tussen een stoofvleespan (Grote ovale pan met dikke bodem en deksel) met wat croma boter alvast aan
6) Zodra het vlees bruin is leg het in de stofvleespan en doe er warmwater bij tot dat het vlees net onder water staat.
7) Deksel er op en zet de pan op de kleinste pit op het laagste vuur
8) Doe dit voor 6 a 7 uur
9) Tussen door het vlees omdraaien en af en toe deksel er half op om zo vocht kwijt te raken zodat je 2 a 3 keer ca. 400 ml warmwater in de pan kan toe voegen in die 6 / 7 uur.
10) Laatste half uur (na 6 uur ongeveer) deksel er af en laat het vocht er uit gaan totdat het vlees
half in de jus staat!
11) Pan uit, pak een grote lepel en leg het op een diep bord (ivm jus)
12) Eetsmakelijk!
Leuk dat je dit recept voor draadjesvlees deelt Martin.
Ik braad de sucadelapjes, vind ik persoonlijk het lekkers, net ongeveer zelfde als Martin. Wat ik er bij doe is, als het vlees aangebraden is, een tomaat in stukjes en klein scheutje ketjap manis en wat warm water en sudderen maar. Zo deed mijn oma het en mijn moeder; ik heb dit overgenomen en ik ben nu zelf bijna 71 jaar dus zo is het bij ons in de familie doorgeven en ik moet zeggen het smaakt altijd heerlijk.
Er zijn meerdere manieren om lekker stoofvlees te maken, zo heeft iedereen zijn eigen voorkeur.
Er zijn veel extra opties: Ketjap bij de jus geeft extra smaak. Knoflookpoeder kan ook (mits je van knoflook houdt), kort voor het klaar is. Door het koken verdwijnt de knoflooksmaak namelijk weer Een half uur voordat het klaar is een half gesnipperd ui in de jus is ook lekker. Voor het bakken kun je eventueel paprika en/of kerriepoeder op het vlees doen.
Alles met mate, dan kun je weinig verkeerd doen
zocht al heel lang naar een makkelijk en lekker recept voor draadjesvlees.
Heb het net gemaakt en was er zeer tevreden over , erg lekker.
3,5 uur in de slowcooker volgende keer nog uurtje extra denk ik maar had geen geduld meer 🙂
heb de kruidnagel en pimentpoeder eruit gelaten die vind ik altijd te aanwezig , maar de kaneel was erg lekker erin.
de jus gebonden met een beetje maizena, is een lekkere jus met die uien erbij
dank je wel voor dit recept ga ik nog heel vaak maken
Fijn om te horen dat het zo lekker was Leon. Het fijne van zelf koken is inderdaad dat je het recept naar eigen smaak aan kan passen.
Kun je dit vlees ook aan een stuk zo maken, dus geen lappen? Moet dan natuurlijk langer sudderen
Dat kan zeker Marianne, lekker voor pulled beef.
Sorry maar deze echt niet meer voor mij. Door de tomatenpuree smaakt heel het vlees en de jus zurig.. kreeg hem niet meer op smaak. Of wat is hier mis gegaan?
Wat jammer Kari, heb je de tomatenpuree even meegebakken zoals het recept zegt? Door deze even mee te bakken haal je het meeste zuur eraf. Dit ontzuren moet je eigenlijk altijd doen wanneer je tomaten puree gebruikt.
Dankjewel voor het recept. Ik hou en kan helemaal niet goed koken. Maar voor mijn schoonouders wilde ik dit proberen. De familie en ik vonden het heerlijk en ik vind het echt makkelijk. Had ik niet verwacht. Nogmaals bedankt. Groetjes Daviella
Leuk Daviella, fijn dat we konden helpen!
Eindelijk is mijn draadjesvlees gelukt dankzij dit recept! Alleen peper en zout als kruiden gedaan. Het was echt top.
Wat fijn om te horen Esther! Vanaf nu is draadjesvlees dus geen probleem meer.
Zonder toeters of bellen. Het was gewoon bijzonder lekker. Tip van de ‘slager’; hou je basis = het vlees in de gaten. Als je lapjes krimpen tot bijna de helft, dan heb je zeer zeker geen goed vlees. Waarschijnlijk gaat het dan ook spatten bij het braden. Een klein beetje krimpen (5%) is logisch en normaal . Dus: zorg dat je goed vlees hebt. Smakelijk.
Zeker weten, een goed gerecht begint met producten van goede kwaliteit.
Nooit van het recept van lang geleden afgeweken. Ik heb de lapjes met een randje vet met wat peper, zout en mosterd ingewreven. Daarna precies het recept opgevolgd. Het was heerlijk én de tweede dag verrukkelijk. Met aardappels en prei én dag twee met spruitjes. De jus heb ik gezeefd. Dank je wel voor ons toekomstige draadjesvlees recept. Beste Grüße von der schönen Mosel.
Graag gedaan en wat een eer dat dit recept je oude recept gaat vervangen.
Ik ben benieuwd het ligt nu te sudderen. Echter heb ik wel iets stoms gedaan. Ik heb zout toegevoegd terwijl de Bouillion al heel zout is. Oepsie. Ben benieuwd naar het resultaat
Wanneer je het te zout vind zou je een paar rauwe aardappelen mee kunnen laten sudderen om de zoute smaak te verminderen.
Dank! Het was niet te zout gelukkig. Hele goede tip Connie. Ik weet nu ook gelijk waarom moeder vroeger aardappels erbij deed. Dank!
Graag gedaan en fijn dat het niet te zout was.
Veel van deze trucs worden al jaren toegepast, vaak zijn we er ons niet van bewust waarom iets zo gedaan wordt.
Heerlijk recept op aanraden van mijn ma paar plakjes ontbijtkoek en wat zoet bier toegevoegd de laatste 2 uur mmm heerlijk
Leuk hoe iedereen het naar eigen smaak aanpast. Dat is echt koken.
Op het vuur gaat het stoven vaak nog te hard daarom is een slowcooker eigenlijk het beste. Maar heb die niet kan je het ook in de oven zetten op 80 graden.
Zeker Mat, dat kan prima
Dan wordt het limburgs zuurvlees, beetje appelstroop er doorheen, en een frietje met zure mayo!
Heerlijk recept, ik heb er wel mijn eigen draai aan gegeven, bij de uien bakken meer tomaten erbij gedaan
.en 2 eetlepels appelstroop bij gedaan op het einde..het smaakte verrukkelijk! Ook heb
heb ik pimentpoeder en de kaneel eruit gehouden
Echt een fantastisch goed recept! Heerlijk gaar en zalig van smaak! Mijn draadjesvlees is nog nooit zo goed gelukt!
Fijn om te horen. Zeker bij draadjesvlees is de manier van bereiden van invloed op het eindresultaat.
Leuk om te horen dat het in de smaak is gevallen Monique.
Bedankt voor het lekkere recept. Mijn riblappen waren binnen 3 uurtjes botermals en het vocht heb ik op het einde gebonden met maïzena en gebruikt als een soort jus.
Het was goed op smaak en voor herhaling vatbaar.
Vocht kan je ook binden door er ontbijtkoek door te doen.dat smelt gewoon weg
Dat is ook een mogelijkheid, er wordt ook vaak brood met mosterd toegevoegd dat heeft dezelfde werking. Houd er rekening mee dat wanneer je brood of ontbijtkoek toevoegt dat de smaak dan ook veranderd.