Lekker Tafelen
donderdag 15 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Eendenborstfilet in sinaasappelsaus

Connie Derks door Connie Derks
in Vleesgerechten
0
Eendenborstfilet in sinaasappelsaus

Eendenborstfilet in sinaasappelsaus – Canard ala orange, het staat op vele menukaarten. Het is een mooi klassiek gerecht uit de Franse keuken. Vind je dit erg lekker maar zie je er tegenop om dit thuis te maken? Met dit recept tover ook jij dit thuis op tafel.

Koop ze bij de poelier

Koop je eendenborstfilets bij een goede poelier dan weet je zeker dat je ook wat goeds op tafel zet. Ze kunnen je ook goede productinformatie geven omdat ze weten wat ze verkopen. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat er  zoveel verschil zat tussen de filets van de mannetjes en de vrouwtjes eend.  De filets van een vrouwtjes eend zijn namelijk veel kleiner dan die van een mannetjes eend. Die van een mannetjes eend zijn zelfs bijna eens zo zwaar. Nou kun je denken dat is toch logisch, maar ik had er niet bij stil gestaan. Het is voor 4 personen dus 4 filets dacht ik maar 2 was ook genoeg als ik de grote exemplaren nam. Ik heb gekozen voor de kleinere omdat ik dat mooier vond staan. De kleinere bak je makkelijker medium terwijl de grote perfect zijn voor een rood stukje vlees. Het is maar net waar je van houdt.

sinaasappel - citrus - recept - recepten

Sinaasappel

Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.

Eendenborstfilet in sinaasappelsaus

eendenborst file

Vleesgerecht voor 4 personen

  • 2 grote of 4 kleine eendenborstfilets
  • 200 gram kippenbouillon
  • sap van 4 sinaasappels
  • partjes van 2 sinaasappels
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 1 sjalot
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 theelepel grof zeezout
  • zwarte peper
  • 1 eetlepel maïzena

Haal de eendenborstfilets ruim een uur voor bereiding uit de koelkast. Snijd de sjalot fijn. Rasp de schil van 1 schoongemaakte sinaasappel en pers de sinaasappels uit. Snijd de schil van de 2 sinaasappels en snijd er de partjes tussenuit. Verwarm de bouillon. Verwarm een koekenpan en strooi hierin de suiker. Laat de suiker smelten en bruin kleuren maar roer er niet in. Let op dat je de suiker niet te bruin laat kleuren want dan smaakt deze bitter. Wanneer je denkt dat de kleur bijna goed is schud je er voorzichtig de bouillon bij, let op dit geeft stoom en de suiker zal een klont vormen maar dit lost weer op door te verwarmen. Voeg er nu het sinaasappelsap, de gehakte sjalotjes en de azijn aan toe en laat dit tot ongeveer de helft inkoken. Zet opzij. Dep de filets droog en snijd ze aan de velkant kruislings in. Strooi het zout op de velkant van de filets en wrijf het er goed in. Bestrooi de filets met zwarte peper. Verwarm een koekenpan tot heet en leg de filets er op de velkant in. Zet het vuur laag en laat dit 8-12 minuten bakken al naar gelang de grootte van de filets. Draai de filets en bak ze nog 2 minuten aan de andere kant. Haal ze uit de pan en verpak ze in aluminiumfolie. Laat ze 5-10 minuten rusten. Schud het meeste vet uit de pan maar laat er ongeveer 2 eetlepels inzitten. Doe de sinaasappelsaus in de pan en roer de aanbaksels los. Zeef nu de saus en doe ze terug in de pan. Los de maïzena op in een beetje water en voeg dit al roerende bij de saus tot de saus dik genoeg is. Je hoeft niet alles te gebruiken. Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout. Snijd de filets in plakjes met de velkant boven en verwarm deze voorzichtig heel even in de warme saus. Verdeel de filets over 4 borden en decoreer met sinaasappelpartjes en een beetje saus. Doe de overige saus in een kommetje en geef deze er apart bij.

Tafel lekker!

Tags: VleesVlees - GevogelteVlees - Gevogelte - Eend
DeelPin15TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Schnitzel met paprika en courgette
Vleesgerechten

Schnitzel met paprika en courgette; in 30 minuten iets ECHT lekkers op tafel

Echt lekkere mixed grill spiezen voor op de barbecue
Vleesgerechten

Deze mixed grill spiezen wil je deze zomer op de barbecue

Gehaktspiezen met mediterrane kruiden voor op de barbecue
Vleesgerechten

Gehaktspiezen met mediterrane kruiden voor op de barbecue

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten
  • Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata

Reacties

  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim
  • Sylvia op Groentepakketten: gemak of beperking in de keuken?
  • Redactie op Lamszadel uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!