Entrecote met rode wijnsaus – daar maak je vleesliefhebbers echt blij mee. Zo af en toe moet je jezelf eens verwennen en mag je genieten van een heerlijke entrecote met rode wijnsaus. Voor een mooi en goed gebakken stukje vlees hoef je niet altijd naar een restaurant te gaan. Lees de tips, volg het recept en nodig je partner uit voor een romantisch diner. Dek de tafel extra mooi en steek een paar kaarsen aan. Doe je mooiste kleren aan en maak er een avondje uit eten bij je thuis van.
Ook jij kunt een perfecte entrecote bakken
Een mooi stukje entrecote van goede kwaliteit is niet goedkoop. Maar als je dan entrecote met rode wijnsaus wil eten dan kun je maar beter direct een goed stuk vlees kopen. Je kunt beter iets meer uitgeven aan een entrecote van goede kwaliteit en er vol van genieten. Dan bezuinigen, en het dan later jammer vinden dat de kwaliteit zo tegen valt.
Een mooie entrecote van goede kwaliteit kun je bijna niet verknallen. Je moet wel een paar belangrijke regels volgen.
- Laat vlees altijd eerst op kamertemperatuur komen.
- Bak op hoog vuur in een hete pan.
- Houdt bij een gasfornuis het vlees in beweging, op inductie juist niet, voor een perfect gekarameliseerde korst.
- Prik niet in het vlees tijdens het bakken.
- Laat de entrecote minimaal 5 minuten rusten voor je het aansnijdt. Maak in die tijd de rode wijnsaus af.
- koop liever een grote entrecote voor twee personen en verdeel die na het bakken in porties dan twee kleine porties.
- Bak een entrecote liever iets te kort dan te lang.
- Meten is weten, voor rare houdt je 53 graden, medium rare 58 graden, en voor medium moet de kerntemperatuur 63 graden Celsius zijn. Houdt er wel altijd rekening mee dat de entrecote tijdens het rusten nog iets nagaart.
Dé saus bij een entrecote is rode wijnsaus
Bij de perfect gebakken entrecote serveer je een lekkere rode wijnsaus. De saus is niet moeilijk om te maken, maar je moet er wel even wat tijd voor uittrekken. Je laat de wijn namelijk samen met bouillon inkoken. Reduceren noemen ze dit. Hierdoor krijgt de saus een heerlijke krachtige smaak. Je moet ongeveer 2/3 van het vocht laten verdampen tot de saus licht stroperig wordt. Daarna maak je de saus af met ijskoude klontjes boter. Dit noemen ze monteren. De saus wordt hiervan heerlijk vol en gaat prachtig glanzen.
Je kunt de saus makkelijk voorbereiden. Je kunt de rode wijnsaus het beste verwarmen en monteren als de entrecote even rust. Een gemonteerde saus warm je liever niet op omdat de kans op schiften dan erg groot is. Vind je het teveel saus? Dan kun je de resterende ongemonteerde saus perfect invriezen voor een volgende keer.
Rode wijn in en bij je gerecht
Je hoeft voor de rode wijnsaus bij de entrecote geen peperdure wijn te kopen. Maak koop een lekkere wijn die je ook bij de maaltijd kunt drinken. Hele goedkope wijn is vaak zuur en wrang wat de saus niet ten goede komt. De meest gebruikte wijnen voor een rode wijnsaus zijn cabernet sauvignon, merlot of een pinot noir.
De entrecote met rode wijnsaus is geweldig lekker met vers gebakken frietjes of een aardappelpuree. Als groente zijn een lekkere salade of vers gekookte of gegrilde groenten van het seizoen erg lekker.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Entrecote met rode wijnsaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 entrecotes van minimaal 150 gram of 1 grote entrecote
- 350 ml cabernet sauvignon
- 250 ml sterke runderbouillon
- 1 sjalotje
- 1 teentje knoflook
- 1 laurierblad
- 2 takjes tijm
- 120 gram boter
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je entrecote met rode wijnsaus:
Saus voorbereiden:
Neem 60 gram van de boter en snijd die in kleine blokjes. Doe ze in een kommetje en zet dat in de diepvries.
Snipper de knoflook en het sjalotje fijn.
Smelt 20 gram boter in een steelpannetje en bak hierin de knoflook en het sjalotje zachtjes tot ze glazig zijn.
Doe de tijm, het laurierblad, grof gemalen peper, de wijn en de bouillon erbij en breng het aan de kook.
Zet het vuur laag en laat dit tot 1/3 inkoken.
Zeef de rode wijnsaus en doe hem terug in het pannetje.
Zet opzij tot je de saus gaat monteren.
De entrecote bakken:
Haal de entrecote minimaal een half uur voor je hem gaat bakken uit de koelkast.
Dep de entrecote droog en bestrooi hem royaal met grove peper uit de molen en een klein beetje zout.
Verhit een koekenpan en laat daarin de resterende boter mooi bruin worden. Voeg er de olie aan toe.
Bak de entrecote aan beide zijdes 2 minuten op redelijk hoog vuur.
Meet de kerntemperatuur, voor rare houdt je 53 graden, medium rare 58 graden, en voor medium moet de kerntemperatuur 63 graden.
Laat het vlees 5 minuten rusten.
Verwarm intussen de saus.
Haal de boter uit de diepvries en roer die er al kloppend met een garde blokje voor blokje doorheen.
Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
Snijd de entrecote in plakken en verdeel het vlees over de borden. Strooi er een beetje grof zeezout overheen.
Schep er een beetje saus bij en zet de rest van de saus in een kommetje op tafel voor de liefhebbers van extra saus.
Tafel lekker !!