Feijoada – Mogelijk heb je nog nooit van dit gerecht gehoord. Feijoada komt oorspronkelijk uit Brazilië en wordt vaak gezien als het nationale gerecht van het land. Het is een stevig en vullend vleesgerecht dat in Brazilië erg populair is. Traditioneel wordt het daar op zaterdag of zondag tijdens de lunch geserveerd. In Nederland zul je het vooral als diner serveren, zeker ook vanwege de royale hoeveelheid vlees in dit gerecht. Het klaarmaken van een Feijoada kost je een paar uurtjes, maar het is al die tijd wel waard, en het gaat heerlijk ruiken in je keuken. Dat is ook wat waard toch?
Wat gaat er allemaal in?
Een belangrijk ingrediënt in Feijoada zijn zwarte bonen, die worden gestoofd met verschillende soorten vlees, zoals varkensvlees, rundvlees en worst. Een ander ingrediënt dat er in hoort, is sinaasappel. De stoofpot wordt op smaak gebracht met onder andere komijnzaad. Hoewel Feijoada in heel Brazilië wordt gegeten, zijn er regionale variaties op het gerecht. In het noorden van Brazilië wordt bijvoorbeeld vaak vis toegevoegd aan de stoofpot, terwijl in het zuiden van Brazilië vaak varkensvlees en worstjes worden gebruikt. Feijoada heeft een lange geschiedenis en wordt vaak geassocieerd met de slavernij in Brazilië. Slaven kregen vaak de minder gewaardeerde delen van het vlees, zoals varkenspoten en oren, en combineerden ze met bonen om een stevige en voedzame maaltijd te maken. Tegenwoordig wordt Feijoada vaak gezien als een symbool van de Braziliaanse keuken en cultuur, en het wordt geassocieerd met gemeenschapsgevoel en gezelligheid.
In Feijoada horen zwarte bonen
In het recept zijn gedroogde zwarte bonen gebruikt. Die bonen moeten wel eerst een nacht geweekt worden en daarna nog gekookt worden. Je kunt ook zwarte bonen uit een blik gebruiken, maar zelfgekookte bonen zijn wel lekkerder en houden een betere ‘bite’ dan bonen uit een blik.
Gedroogde bonen; handige tips en heerlijke recepten
Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!
Hamlappen; mals en mager varkensvlees
Varkensvlees, het is te koop onder allerlei benamingen. Maar weet jij ook het verschil tussen al die varkenslappen, filetlappen en hamlappen?
Riblappen; voor stoofpotjes en draadjesvlees
Lekker, al die stoofpotjes met rundvlees. Maar welke lappen kies je? Weet jij het verschil tussen runderlappen, sucadelappen en riblappen?
Feijoada
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram gedroogde zwarte bonen
- 150 gram gerookte spekblokjes
- 300 gram hamlappen, in blokjes
- 150 gram chorizo, in plakjes
- 500 gram riblappen, in blokjes
- 200 ml passata
- 500 ml runderbouillon
- 2 uien, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook, in dunne plakjes
- 1 rode chilipeper
- 1 sinaasappel, rasp van de schil en sap
- een paar takjes peterselie, gehakt
- een paar takjes koriander, gehakt
- 1 eetlepel komijnzaad, heel
- 2 laurierblaadjes
- 1 grote rode paprika, in reepjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Feijoada:
Zet de avond van tevoren de zwarte bonen in een schaal koud water en laat ze minimaal 8 uur weken. Wat langer is geen probleem. De volgende dag spoel je de bonen af en kook je ze gaar in schoon water zonder zout. Dit kan zeker wel 75 minuten duren, mogelijk zelfs iets langer. Dit kun je doen tijdens het stoven van de Feijoada.
Verhit een scheut olie in een grote braadpan en bak daarin de riblappen en de hamlappen aan. Als ze rondom bruin zijn voeg je het spek en de chorizo toe en bak je die even mee.
Voeg vervolgens de ui, de knoflook, de chilipeper en de paprika toe en bak die ook mee. Blus af met de warme bouillon. Schenk ook het sinaasappelsap en de passata erbij en voeg het sinaasappelrasp, de laurierblaadjes en het komijnzaad toe.
Laat vervolgens de Feijoada minstens 3,5 uur, langer is geen enkel probleem, op een heel laag vuurtje zachtjes pruttelen. Gebruik eventueel een sudderplaatje als je op gas kookt. Voeg na 3 uur de gare bonen toe.
Kijk aan het eind van de stooftijd hoe dik de saus is. Mocht die te dun zijn, laat het vlees dan nog een poosje zonder deksel stoven, dan kookt de saus vanzelf in tot de gewenste dikte.
Serveer de Feijoada met witte rijst en bestrooi het gerecht met wat gehakte peterselie en koriander. Mocht je er nog een groente bij willen serveren? In Brazilië eten ze er graag gestoofde kool bij.
Tafel lekker !!
ik vind het een fijne wabsite om mee te werken
Dankjewel Sinne, we doen ons best om dat zo te houden 😉