Gegrilde Tomahawk: een geweldig mooie steak voor op de barbecue. Met niet al te veel werk en tijd tover ook jij met dit recept een prachtige gegrilde tomahawk op tafel.
Een tomahawk is een geweldig stuk vlees
Een tomahawk is een mooi stuk rundvlees wat zich prima leent om op barbecue te grillen. Dit is zo’n stuk vlees dat je met trots en liefde grilt. Van tevoren masseer je de tomahawk in met een rub, de smaken kunnen er dan goed intrekken. Geef dat vooral wat tijd! Als je dit prachtige stuk rundvlees van de barbecue haalt, laat je het eerst even rusten. Dat is belangrijk! Daarna strooi je de rub er nogmaals over, samen met wat grof zeezout. Vervolgens snijd je het in mooie plakken (trancheren) om het te verdelen onder de liefhebbers.
Rundvlees op de barbecue
Te vaak bestaat een barbecuefeestje uit zoveel mogelijk en zo goedkoop mogelijk vlees. Dat is echt niet meer van deze tijd. Beperk de hoeveelheid vlees, je kunt veel meer op de barbecue maken dan alleen maar vlees. Met een tomahawk kies je voor iets moois en iets lekkers. Dit rundvlees op de barbecue zorgt voor een echte party. Je hoeft daar niet allerlei ander vlees bij te leggen. Die tomahawk snijd je in plakken en daarnaast serveer je bijvoorbeeld een zelfgemaakte barbecuesaus, gevulde aardappels en een zelfgemaakte salade. Je hebt dan een fantastische maaltijd, met maar één stuk vlees.
Gegrilde tomahawk met…
Zelfgemaakte rub
Een lekkere barbecue rub bij de gegrilde tomahawk kun je ook zelf maken. Met dit recept kun je meerdere stukken vlees kruiden.
Doe 1 tl grove zwarte peper, 2 tl uipoeder, 4 tl rietsuiker, 4 tl bruine suiker, 5 tl paprikapoeder, 2 tl gerookt paprikapoeder, 1 tl tijm, 3 tl komijnpoeder, 1 tl chilivlokken in een jampotje en meng goed door. Goed afgesloten bewaren tot gebruik.
Makkelijke barbecuesaus
Serveer de gegrilde tomahawk met een zelfgemaakte simpele barbecuesaus. Die maak je zo: Doe 150 ml cola, 150 gram tomatenketchup, 30 ml azijn, 30 gram bruine suiker, 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder en een theelepeltje oploskoffie in een pannetje en breng aan de kook. Zet het vuur half hoog en laat onder af en toe roeren inkoken tot je 2/3 overhoudt. Breng op smaak met een paar druppels tabasco, zout en peper. En klaar is de makkelijke barbecuesaus voor dit vleesgerecht.
Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten
Doe eens gek en leg een goed en stoer stuk rundvlees op de barbecue. Met deze recepten helpen we je op weg naar de ultieme BBQ-beleving.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Gegrilde tomahawk
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 tomahawk
- rub (zie tekst)
- olijfolie
- grof zeezout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gegrilde tomahawk:
Haal de tomahawk minimaal een half uur voor gebruik uit de koeling. Bestrooi het vlees vlak voor gebruik royaal met de rub.
Druppel er een beetje olijfolie op en wrijf er alles goed in. Zorg dat je een mooi vuur hebt.
Leg het vlees op het rooster en laat 4 minuten grillen. Draai om en steek er de vleesthermometer in. Voor een medium rare gegrilde steak heb je een kerntemperatuur van 50 graden nodig.
Haal tomahawk van de grill en leg op een bord. Leg er een stuk aluminiumfolie op en laat 5 minuten en bij een groot stuk 10 minuten rusten. Tijdens de rust zal de kerntemperatuur nog ongeveer 5 graden stijgen, zodat je uitkomt op 55 graden.
Snijd de gegrilde tomahawk in plakken en verdeel ze over de borden.
Tafel lekker !!