Gehaktballen met champignons kunnen altijd en zijn werkelijk heerlijk. Als het wat kouder wordt staan er vaker gehaktballen op tafel. Bij een gekookte aardappel, maar ook vaak bij een stamppot. Door gehaktballen met champignons te maken zet je net iets extra’s op tafel. Dat geldt niet alleen voor de smaak, je zet namelijk ook herfst op tafel. Koken met de seizoenen, dat zouden we met z’n allen vaker moeten doen. Heerlijke gehaktballen met een jus met champignons is, zeker als het kouder wordt, een perfect gerecht waar je iedereen blij mee maakt.
Gehaktballen zijn populair, maar deze variant wordt niet zo vaak gemaakt. Toch is dit echt een heerlijke verrassing. Niet alleen de saus is gemaakt met champignons, ook in de gehaktbal zitten volop stukjes champignons. Die bak je eerst samen met knoflook en tijm voor een volle intense smaak. Hierdoor wordt de gehaktbal losser, heerlijk zacht en het komt de smaak echt ten goede. Wil je een nog intensere smaak voeg dan eens een klein scheutje truffelolie toe aan het gehaktmengsel. Zo maak je van een “gewone” gehaktbal een culinaire lekkernij. Je kunt ze van tevoren maken; even opwarmen in de jus en ze smaken als vers.
Niveau
Kooktechniek
Kooktijd
Verse ingrediënten
Gehaktballen met champignons.
Ingrediënten voor dit recept
- 500 gram gemengd gehakt
- 1 ei
- 50 gram broodkruim of 25 gram paneermeel
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel peper
- 250 gram champignons
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel maizena
- 40 gram boter
- 150 ml water
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je heerlijke gehaktballen met champignons:
Hak 150 gram champignons grof en snijd de rest in plakjes.
Bak de gehakte champignons in 15 gram boter samen met uitgeperste knoflook en tijm tot ze bruin en gaar zijn. Haal ze uit de pan en laat ze iets afkoelen.
Meng het gehakt met het champignonmengsel, het ei, broodkruim of paneermeel, zout en peper. Vorm hier 6 tot 8 ballen van.
Verhit de resterende 25 gram boter in een braadpan en bak de gehaktballen op laag vuur in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Haal de gehaktballen uit de pan.
Bak de plakjes champignons in dezelfde pan. Voeg 150 ml water toe om de aanbaksels los te koken.
Los de maizena op in 2 eetlepels water en voeg dit toe aan de pan om de jus te binden. Breng op smaak met zout en peper indien nodig.
Doe de gehaktballen met champignons terug in de pan en laat ze even opwarmen in de jus.
Tafel lekker !!
