Gehaktballen met oude Goudse kaas zijn perfect bij de warme maaltijd, maar misschien nog wel lekkerder op brood. Maak er daarom altijd een paar extra en gebruik ze de volgende dag als broodbeleg. Warm snijd je ze in dikke plakken voor een stevige hap, koud juist in dunne plakjes voor een goed belegde boterham. Met een flinke lik mosterd maak je er een geweldig lekker broodje van. Wil je wat extra frisheid? Doe er dan Amsterdamse uitjes of zoetzure augurken bij. Zo heb je een broodje waar je je vingers bij opeet.
Voor het bereiden van deze gehaktballen met oude Goudse kaas is het slim eerst te controleren of het gehakt al gekruid is. Is dat zo, laat dan extra zout achterwege; de kaas voegt al voldoende smaak toe. Rasp de kaas grof en snijd hem in kleine stukjes, zodat je hem ook na het bakken nog goed terugziet. Meng en vorm de ballen enkele uren van tevoren om de smaken te laten intrekken en ze steviger te maken. Bak ze in ongeveer 20 minuten gaar tot een kerntemperatuur van minimaal 70°C. Maak de jus extra lekker door deze te zeven en een eetlepel mosterd toe te voegen.
Gehaktballen met oude Goudse kaas
Ingrediënten voor dit recept
- 500 gram gemengd gehakt
- 1 ei
- 50 gram broodkruim of 25 gram paneermeel
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel peper
- 150 gram grof geraspte oude Goudse kaas
- 25 gram boter
- 1 theelepel maizena
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gehaktballen met oude Goudse kaas:
Meng het gehakt, ei, broodkruim of paneermeel, zout, peper en kaas goed door elkaar. Vorm hier 6 tot 8 stevige gehaktballen van. Laat de gehaktballen, indien mogelijk, even in de koelkast opstijven.
Verhit de boter in een braadpan tot deze bruin is. Bak de gehaktballen op laag vuur in ongeveer 20 minuten rondom goudbruin en gaar.
Haal de gehaktballen uit de pan en giet het overtollige vet weg. Voeg 150 ml water toe aan de pan en roer de aanbaksels los. Meng de maizena met 2 eetlepels water en voeg dit toe aan de pan om de jus te binden. Breng de jus eventueel verder op smaak met zout en peper.
Deze gehaktballen met oude Goudse kaas zijn de volgende dag nog lekkerder op een broodje.
Tafel lekker !!
