Gehaktballen met pompoen is zo’n mooi gerecht dat je in de herfst aan je gasten wil serveren. De gehaktbal is een bekende in de Nederlandse keuken. Maar die lekkere bal gehakt geserveerd met een pompoensaus is veel minder bekend. Tijd om daar verandering in te brengen. Want hoe leuk is het om het seizoen op tafel te zetten. Dat geeft warmte en huiselijke gezelligheid. Als je van je werk naar huis rijdt en overal pompoenen in kraampjes langs de weg ziet, wil je dit eten als je thuiskomt. Je maakt overigens niet alleen een saus van de pompoen, die pompoen stop je ook in de gehaktbal.
Als je dit recept wil maken moet je proberen zo’n mooie, ronde, oranje pompoen te bemachtigen. Daarmee wordt het gerecht mooier en lekkerder dan wanneer je een flespompoen gebruikt. En die pompoen… die ga je raspen. Ja, zeker! Je hoeft de pompoen niet te schillen, even afspoelen is genoeg. En dan raspen. Want van die geraspte pompoen gaat in de gehaktballen, en in de saus. En van de rest van de pompoen kun je een heerlijke pompoensoep maken. Zo heb je uit één pompoen twee lekkernijen en een herfstig, gevarieerd en erg lekker weekmenu.
Gehaktballen met pompoensaus
Ingrediënten voor dit recept
- 500 gram gemengd gehakt
- 1 ei
- 50 gram broodkruim of 25 gram paneermeel
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel peper
- 200 gram geraspte pompoen
- 3 theelepels ras el hanout
- 25 gram boter
- 1 eetlepel gedroogde pompoenpitten
- 100 ml slagroom
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je heerlijke gehaktballen met pompoensaus:
Bak de pompoenpitten in een droge koekenpan tot ze beginnen te ploppen. Schud ze daarna in een kommetje voor later.
Meng het gehakt met 50 gram geraspte pompoen, het ei, broodkruim, zout, peper en 2 theelepels ras el hanout. Vorm hier 6 of 8 gehaktballen van.
Verhit de boter in een braadpan en laat deze bruin worden. Bak de gehaktballen op zacht vuur in ongeveer 20 minuten rondom goudbruin en gaar.
Haal de gehaktballen uit de pan en houd ze warm onder een bord of aluminiumfolie. Giet het overtollige vet uit de pan. Voeg 100 ml water toe en schraap de aanbaksels los.
Voeg de rest van de geraspte pompoen en 1 theelepel ras el hanout toe, samen met de slagroom. Kook dit tot de pompoen gaar is. Voeg indien nodig nog wat water toe.
Doe de inhoud van de pan in een hoge maatbeker en pureer tot een gladde saus met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.
Warm de saus nog even door. Giet de saus in een schaal en leg daarop de gehaktballen. De gehaktballen met pompoensaus vervolgens nog bestrooien met de geroosterde pompoenpitten.
Tafel lekker !!
