Gehaktballen van kalfsgehakt in Goudse kaassaus met mosterd: Soms wil je gewoon een bord vol gehaktballen met een goede saus. Niet te ingewikkeld, wel vol smaak. Deze gehaktballen van kalfsgehakt in kaassaus zijn zo’n gerecht waar je blij van wordt. De combinatie van oude Goudse kaas en grove mosterd zorgt voor een saus met karakter – romig, hartig en met net dat beetje pit.
Kalfsgehakt is wat milder dan rundergehakt en juist daarom past het zo goed bij die krachtige saus. Vraag je slager om vers kalfsgehakt; je proeft echt het verschil, zeker als je het mengt met gebakken ui en een lepel mosterd. Dan nog even rustig bakken in roomboter, en je zit goed.
De saus maak je zelf, met bloem, melk en kaas. Niks uit een pakje. Kies voor een écht stuk oude Goudse en rasp ’m zelf – dat smelt mooier én het smaakt beter. Heb je nog een korstje in de vriezer liggen? Ideaal voor dit soort sauzen.
Lekker met aardappelpuree of brood, en iets fris erbij – bijvoorbeeld sperziebonen of een salade.
Gehaktballen; oneindig veel variatie!
Ze worden overal ter wereld gegeten, gemaakt van allerlei soorten vlees, op allerlei manieren gekruid, in ontelbare variaties; gehaktballen!
Gehaktballen van kalfsgehakt in Goudse kaassaus met mosterd
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram kalfsgehakt
- 1 flinke ui
- 1 ei
- 50 gram paneermeel
- 25 + 50 + 50 gram roomboter
- 2 flinke eetlepels grove mosterd
- 1 tl gedroogde tijm
- zout en peper
- 50 gram bloem
- 250 ml melk
- 50 ml slagroom
- 75 gram oude Goudse kaas
- 1 takje platte peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gehaktballen van kalfsgehakt in Goudse kaassaus met mosterd:
Snijd de ui fijn en bak de uisnippers glazig in 25 gram boter met de tijm. Doe ze in een kom en laat iets afkoelen.
Doe het gehakt samen met het paneermeel bij de ui in de kom. Voeg ook het ei, een flinke eetlepel grove mosterd, 1 theelepel zout en royaal zwarte peper toe.
Meng alles goed door elkaar tot een samenhangend geheel.
Draai naar wens 10-15 balletjes van het gehakt en zet koel weg.
Maak de saus, smelt de boter en voeg de bloem toe. Laat dit kort doorgaren.
Giet er de helft van de melk bij en kook onder goed roeren kort door. Voeg er de rest van de melk aan toe en laat dit weer kort garen.
Doe er de mosterd, de geraspte kaas en de slagroom bij en meng dit door elkaar zodat de kaas smelt.
Smelt 50 gram boter en bak hierin de gehaktballen in ongeveer 10 minuten rondom bruin.
Leg de deksel op de pan en laat dit nog 5 minuten zachtjes garen.
Doe de kalfsgehaktballen over in een schaal.
Giet de kaassaus in de pan met bakresten van de gehaktballen en warm de saus even kort door. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout, peper en mosterd.
Snijd de peterselie grof.
Giet de saus bij de gehaktballen in de schaal, bestrooi met de peterselie en serveer direct.
Tafel lekker !!