• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 13 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Gehaktballetjes in ei-citroensaus (joevarlakia)

Redactie door Redactie
in Vleesgerechten
0
Gehaktballetjes in ei-citroensaus - joervarlakia

Gehaktballetjes in ei-citroensaus. Dit heerlijke gerecht is een soep met (voor Nederlandse begrippen) redelijk grote ballen. Door de rijst die hieraan wordt toegevoegd is het een voedzame soep. Dit Grieks gerecht zie je vrij weinig op een menukaart in een toeristische omgeving. Wellicht komt dit omdat het qua uiterlijk niet het meest knappe hapje is, de gehaktballetjes zien er na het koken in de bouillon wat “spooky”uit, de rijst heeft zich inmiddels volgezogen met vocht en hierdoor komen de kleine rijstkorreltjes links/rechts uit de gehaktballetjes. Maar laat je hierdoor niet misleiden. De combinatie van het gehakt met de ei-citroensaus is verrassend en heerlijk verfrissend. Gehakt is te koop in vele soorten (half om half, rundergehakt, kip gehakt etc.). Zelf gebruik ik altijd rundergehakt omdat hier toch nog voldoende vet in zit waardoor het een smeuïge gehaktbal blijft.

Gehaktballetjes in ei-citroensaus

  • 400 gram rundergehakt
  • 100 gram arboriorijst (beter bekend als risottorijst)
  • 1 ui
  • 3 eieren
  • 1 (kip of groenten) bouillonblokje
  • 2 eetlepels verse peterselie
  • 1/2 eetlepel maizena
  • 1 citroen
  • 1/2 theelepel peper
  • 1 theelepel zout

Rasp de ui heel fijn.  Doe het gehakt, de geraspte ui, de rijst (ongekookt), 1 ei en 2 eetlepels fijngesneden peterselie samen met ong. 1 theelepel zout en 1/2 theelepel peper in een kom en meng dit goed.

Breng ondertussen 1 liter water met 1 bouillonblokje  in een pan aan de kook. Draai van het gehakt/rijst mengsel balletjes (de grootte van een walnoot). Als de bouillon kookt kunnen alle balletjes erin. Zet het vuur op de laagste stand en laat de balletjes langzaam gaar worden in de bouillon. (als het te hard kookt, doe er dan een sudderplaatje onder of zet de pan op een kleiner pitje). Na 40 minuten zijn de balletjes klaar/gaar.

Maak ondertussen de ei-citroensaus: splits 2 eieren van het eigeel/eiwit. Doe het eiwit in een aparte kom en mix het met een mixer tot een schuim. Doe hier vervolgens de eierdooiers bij. Pers 1 citroen uit en voeg het sap langzaam bij het eischuim, beetje voor beetje toevoegen. Tenslotte de 1/2 eetlepel maizena er doorheen mixen.

Als de gehaktballetjes klaar zijn neem je ongeveer 1 grote soeplepel bouillon en voeg je dit langzaam (dit voorkomt dat het ei gaat stollen) bij het ei-citroensap. Vervolgens schenk je het mengsel over de gehaktballen met bouillon. Garneer met wat extra peterselie en dien de gehaktballetjes in ei-citroensaus direct op. Niet meer laten koken want dan gaat de saus schiften!

Tafel lekker !

Een restje opwarmen doe je zo: Heb je een restje over dan kun je dit niet in z’n geheel opnieuw opwarmen want voordat de gehaktballetjes helemaal warm zijn, is de saus al aan het koken en gaat deze schiften. Maar hoe kan het dan wel ? Haal de gehaktballetjes uit de saus, leg deze op een bord en verwarm ze in de magnetron. Doe de saus in een steelpannetje, verwarm dit al roerend op laag vuur, maar laat het niet koken. Vervolgens schenk je de saus over de verwarmde gehaktballetjes en geniet je van de Joevarlakia.

Tags: GrieksVlees
DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
Vleesgerechten

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas

Schnitzel met paprika en courgette
Vleesgerechten

Schnitzel met paprika en courgette; in 30 minuten iets ECHT lekkers op tafel

Echt lekkere mixed grill spiezen voor op de barbecue
Vleesgerechten

Deze mixed grill spiezen wil je deze zomer op de barbecue

Gehaktspiezen met mediterrane kruiden voor op de barbecue
Vleesgerechten

Gehaktspiezen met mediterrane kruiden voor op de barbecue

Schnitzel met kaassaus van boerenkaas
Vleesgerechten

Krokante kalfsschnitzel met romige boerenkaassaus

Schnitzel met champignons en ui
Vleesgerechten

Makkelijke schnitzel met gebakken ui en champignons

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Vlees

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas
  • Maak zelf een frisse pinacolada mocktail met verse ananas
  • Krokante courgettefrietjes zelf maken
  • Watermeloen met crème van feta; snel klaar en feestelijk
  • Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Reacties

  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Yvonne op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Miny Krijgsman op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief