Gehaktballetjes in tomatensaus is zo’n gerecht waar je niet snel op uitgekeken raakt. Iedereen heeft er wel herinneringen aan. Of je ze nu doordeweeks bij wat rijst eet of op zaterdagavond serveert met een stuk brood en een goed glas wijn, ze doen het altijd goed.
Het geheim van dit recept zit in twee dingen: smaakvolle gehaktballen én een simpele tomatensaus die de tijd krijgt. In het gehaktmengsel zitten al lekker veel smaakmakers: ui, knoflook, gedroogde tomaat, kruiden, kaas. Je hebt dus geen uitgesproken saus meer nodig. Gewoon passata, wat basilicum en oregano en een beetje geduld.
En dan de truc voor mooie, ronde balletjes: de oven. Geen gedraai in een pan, geen half aangebrande kant – gewoon 15 minuten op een bakplaat en ze zijn gelijkmatig gaar én stevig. Ideaal, want zo kunnen ze daarna rustig in de saus stoven. Liefst een dag van tevoren, dan trekken de smaken pas echt goed in.
Op tafel met spaghetti of rijst. Of klein en op een prikker als borrelhap. Zo’n schaal raakt sowieso leeg.
Gehaktballetjes
De lekkerste gehaktballetjes? Die vind je op Lekker Tafelen! Internationale balletjes, kipgehaktballetjes, balletjes voor elke smaak!
Gehaktballetjes in tomatensaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram halfom gehakt
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 4 gedroogde tomaatjes op olie
- 100 gram geraspte kaas
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1 theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel chilipoeder
- ½ theelepel zout
- 80 gram broodkruim
- 500 gram passata
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- 1 theelepel gedroogde oregano
- zout en peper
- maïzena
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gehaktballetjes in tomatensaus:
Snijd de ui en de 3 teentjes knoflook in kleine stukjes en bak ze kort in een klein beetje olie. Laat dit enigszins afkoelen.
Snijd de gedroogde tomaat in kleine stukjes. Meng dit door elkaar samen met de geraspte kaas, 1 theelepel oregano, 1 theelepel paprikapoeder, de 1/2 theelepel chilipoeder, een 1/2 theelepel zout en het broodkruim en draai er balletjes van ter grootte van een walnoot. Leg de balletjes op een bakplaat met bakpapier en bak ze ongeveer 15 minuten in een oven van 180 graden.
Maak in de tijd dat de balletjes in de oven garen de saus. Verwarm hiervoor de passata in een ruime pan en pers er 1 teentje knoflook bovenuit. Voeg 1 theelepel basilicum, 1 theelepel oregano en 100 ml water toe. Kook even door.
Voeg er de ballen aan toe en laat dit 10 minuten heel zacht stoven. Roer tussendoor om aanbakken te voorkomen. Vind je de saus te dun maak dan een lepel maïzena aan met een beetje water en giet dit al roerende bij de saus tot je de gewenste dikte hebt. Proef de saus en breng verder op smaak met zout en peper. Het lekkerste is als de balletjes een nachtje in de saus hebben kunnen trekken. De gehaktballetjes in tomatensaus zijn heerlijk met rijst, spaghetti of brood. Serveer ze ook eens als borrelhapje.
Tafel lekker !!