Gehaktbrood – Probeer eens een gehaktbrood. Dit is een basisrecept en als je voor het eerst een gehaktbrood maakt is dit dus een goede start.
Gehaktballen braden is meer werk
Het is een recept dat makkelijk te maken is en veel minder bewerkelijk dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Om maar eens een vergelijking te maken, gehaktballen braden is meer werk. Je serveert een of twee plakjes gehaktbrood als vlees bij een AGV’tje, maar in stukjes gesneden aan een prikkertje is het ook een lekkere borrelhap. Dit basisrecept is ook nog eens je kans om je eigen creativiteit te gebruiken. Gebruik eens andere kruiden of specerijen om het gehakt op smaak te brengen, of voeg andere ingrediënten toe. Denk aan stukjes kaas, stukjes paprika, gedroogde tomaatjes et cetera.
Belangrijk! Gebruik halfom gehakt of lamsgehakt
Wil je een lekker sappig gehaktbrood? Kies dan een niet te magere gehaktsoort. Half-om-half gehakt, bestaand uit 50% rundvlees en 50% varkensvlees, is het geschiktst. Eet je liever geen varkensvlees, dan zou je lamsgehakt kunnen gebruiken. In 100% rundergehakt, en zeker in mager rundergehakt, zit te weinig vet. Als je die zou gebruiken loop je het risico dat het gehaktbrood te droog wordt.
Gehaktbrood kun je ook koud serveren
Gehaktbrood is warm heerlijk, maar je kunt het ook koud serveren. Dat maakt het heel geschikt om mee te nemen naar een picknick. Een koud restantje mee in de lunchtrommel is ook heerlijk.
Je hebt voor dit gerecht een cakeblik met een inhoud van ongeveer 1 liter nodig.
Leuk om te weten
In de Verenigde Staten noemen ze het een ‘Meat Loaf’, in Italië heet het een ‘Polpettone’, en in Duitsland stoppen ze er gekookte eieren in en dan wordt het een ‘Falscher Hase’ genoemd. In Nederland en België heet het gewoon een gehaktbrood, of ook wel een fricandon. De oorsprong van het gehaktbrood is een beetje vaag, maar het lijkt te zijn ontstaan uit Europese en Amerikaanse culinaire tradities.
Het idee van het combineren van gehakt vlees met andere ingrediënten en het tot een compact ‘brood’ te vormen, is waarschijnlijk al eeuwen oud. Gehaktbrood was een praktische manier om vlees te gebruiken, zonder het te verspillen, en het werd vaak geassocieerd met zuinige keukens. In de jaren 50, 60 en 70 was dit een bijzonder populair gerecht. Tegenwoordig lijkt het een beetje vergeten, en dat is best jammer, want een goed gehaktbrood kan echt heel lekker zijn.
Gehaktbrood; een verborgen schat
Maak je wel eens een gehaktbrood? Als je dat nog nooit hebt gedaan moet je dat echt eens doen. We helpen je op weg met de lekkerste recepten.
Gehaktbrood
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram half-om-half gehakt
- 50 gram panko of paneermeel
- 2 eieren
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 theelepels Worcestersaus
- 1 à 1,5 theelepel zout
- zwarte peper
- olie, om in te vetten
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een gehaktbrood:
Snipper de ui en de knoflook heel fijn.
Meng in een grote kom het gehakt met de ui, de knoflook, de eieren, de panko of het paneermeel, de Worcestersaus, 1,5 theelepel zout en zwarte peper naar smaak.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een cakeblik met een inhoud van een liter in met wat olie. Je kunt ook een rechthoekige ovenschaal in dat formaat gebruiken. Ben je in het bezit van een patévorm, dan is die ook heel geschikt.
Doe het gehaktmengsel in de vorm, druk het goed aan en maak de bovenkant glad met de achterkant van een lepel.
Bak het gehaktbrood, in het midden van de oven, in 40-45 minuten gaar en bruin. De kerntemperatuur moet tussen de 75-80 graden liggen.
Laat het gehaktbrood na het bakken een minuut of 5 rusten voor je het aansnijdt. Serveer er een lekkere barbecuesaus bij.
Tafel lekker !!