Gehaktbrood van lamsgehakt – Een goed gevuld en gekruid gehaktbrood, daar loopt toch iedereen voor warm? Met de variant uit dit artikel waan je je al in Griekenland als het nog in de oven zit. Dit gerecht van lamsgehakt is zeker niet authentiek Grieks, maar door het gebruik van de ingrediënten die veel gebruikt worden in de Griekse keuken geef je er zeker een Grieks tintje aan. Het broodje vul je met heerlijke Griekse feta, echte Kalamata olijven, tomaatjes en wat paprika. Dat alles breng je op smaak met de kruiden waar de Grieken dol op zijn. Denk hierbij natuurlijk vooral aan oregano! Stiekem geeft dit gerecht je wel een beetje een vakantiegevoel. Kun je Griekenland al ruiken?
Waarom een gehaktbrood van lamsgehakt?
In dit recept wordt gebruikgemaakt van lamsgehakt. Lamsgehakt wordt in de Griekse keuken natuurlijk veel gebruikt. Denk ook aan gerechten met gehakt als bifteki en keftedes. Lamsgehakt geeft een wat specifiekere smaak aan je gerechten dan de meeste andere soorten.
Omdat lamsgehakt wat vetter is dan rundergehakt, zal het gehaktbrood in dit recept ook minder snel uitdrogen.
Iets over feta, witte kaas en saladekaas
In veel Griekse gerechten, of gerechten met een Grieks tintje, zoals het gehaktbrood van lamsgehakt, wordt feta als ingrediënt genoemd. Als je gaat koken op zijn Grieks, gebruik dan ook echte, Griekse feta. En geen ‘witte kaas’, of ‘salade kaas’.
Echte feta wordt gemaakt van schapenmelk en geitenmelk. De genoemde witte kaas en saladekaas zijn zogenaamde vervangers, maar door het gebruik van koemelk is de smaak en de structuur compleet anders. Dus eigenlijk is het geen alternatief. Feta is maar weinig duurder, en zoveel lekkerder. De meeste supermarkten verkopen wel echte feta tegen een heel redelijke prijs. Dus doe je zelf en tafelgenoten een plezier, en kies voor echte feta!
Gehaktbrood; een verborgen schat
Maak je wel eens een gehaktbrood? Als je dat nog nooit hebt gedaan moet je dat echt eens doen. We helpen je op weg met de lekkerste recepten.
Lamsgehakt, de lekkerste recepten!
Lekker Tafelen vertelt je alles over lamsgehakt en natuurlijk delen we ook graag de allerlekkerste recepten met lamsgehakt met jou!
Grieks gehaktbrood met lamsgehakt
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo lamsgehakt
- 1 rode ui, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel gemalen zwarte peper
- 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
- 2 eetlepels oregano
- 1 eetlepel tijm
- 1 theelepel komijnpoeder
- 15 gram bladpeterselie, grof gehakt
- 15 Kalamata olijven, zonder pit
- 12 snacktomaatjes, gehalveerd
- 100 gram paprika, kleur naar keuze, in smalle reepjes
- 200 gram feta, in blokjes
- 8 eetlepels panko, of 6 eetlepels paneermeel
- 4 eieren
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een Grieks gehaktbrood van lamsgehakt:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Leg een stuk bakpapier in een grote, vuurvaste schaal, met een opstaande rand. Leg het gehaktbrood, om een kliederboel te voorkomen, niet zo op een bakplaat, want er gaat behoorlijk wat vocht en vet uitlopen.
Doe de ui, de knoflook, het zout, de peper, het gerookte paprikapoeder, de oregano, de tijm, het komijnpoeder, de olijven, de tomaatjes, de feta, de peterselie, de panko en de eieren in een grote kom. Meng alles goed door elkaar, maar let er op dat de olijven, de feta en de tomaatjes een beetje heel blijven.
Vervolgens ga je, beetje bij beetje, het gehakt er doorheen mengen. Als je al het gehakt er door heen hebt gewerkt, vorm je een ovaal ‘brood’ van het mengsel.
Leg het gehaktbrood in de schaal. Plaats de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak het Grieks gehaktbrood van lamsgehakt in 60-75 minuten gaar. Als je een kernthermometer bezit, dan is een temperatuur tussen de 80 – 85 graden een goede temperatuur.
Als je het gehaktbrood uit de oven haalt zul je zien dat er een hoop vocht in de schaal staat. Schep het vlees met een grote spatel of schuimspaan uit de schaal en laat op een bord iets afkoelen.
Serveer het Grieks gehaktbrood van lamsgehakt warm of koud, met een Griekse salade, tzatziki of knoflooksaus en pitabrood of stokbrood.
Tafel lekker !!